Scandalul izbucnit din cauza demiterii directorului Colegiului Naţional Emanuil Gojdu, Florin Nicoară, ia amploare. Şeful Inspectoratului Şcolar, Virgil Blage, a dezvăluit că, anterior acestei decizii, a reclamat la Ministerul Educaţiei mai multe transferuri "neclare" din şcoală.

Problema transferurilor

Aşa cum şi BIHOREANUL a scris, Nicoară a declarat, luni, cu prilejul protestului organizat în şcoala pe care a condus-o, că motivul adevărat al demiterii lui ar fi un proces deschis de nişte părinţi împotriva Inspectoratului Şcolar, privind transferul unor gemene în Colegiul Gojdu. Potrivit lui Nicoară, transferul era unul întemeiat, dar IŞJ l-ar fi refuzat, ceea ce a stârnit nemulţumirea părinţilor.

Inspectorul şcolar general respinge vehement această acuzaţie şi susţine că povestea invocată ar fi diferită. "Noi am cerut lămuriri privind motivele de transfer, pentru că parcursul elevelor era atipic. Surorile gemene au fost admise în clasa a IX-a la şcoli diferite, una la "Ghibu" (n.r. Colegiul Naţional Onisifor Ghibu), alta la "Lazăr" (Liceul Teoretic Aurel Lazăr). În etapa specială de transfer, geamăna de la Ghibu merge la Lazăr (n.r. transferul fiind permis, pentru că cele două sunt gemene şi au dreptul să înveţe în aceeaşi clasă), iar în clasa a X-a se transferă amândouă la Gojdu, dar în clase diferite. În a XI-a rămân despărţite, iar în luna februarie vor să se unească, dar nu în clasa în care mai erau locuri disponibile, ci în cea în care nu mai sunt locuri", a declarat Blage, marţi, pentru BIHOREANUL.

Potrivit acestuia, Inspectoratul nu a respins transferul. "Nu am refuzat, dar am cerut lămuriri. Nemulţumită, mama a trimis memorii la Bucureşti", a mai spus şeful IŞJ.

Între timp, una dintre fete a obţinut şi un certificat medical care atestă o afecţiune ce o face caz special, aşa că transferul a fost aprobat, aşa cum adolescentele au vrut. Părinţii au deschis şi un proces, care este acum pe rolul Tribunalul Bihor, cu un prim termen fixat pe 30 iunie 2021.

Acuze noi

Pe de altă parte, inspectorul general susţine că scandalul transferurilor la Colegiul Emanuil Gojdu este mai amplu. Blage a declarat, pentru site-ul edupedu.ro, că Nicoară "are atitudini extrem de interesante vizavi de lege şi atunci când vine vorba despre transferuri".

Şeful IŞJ Bihor a precizat că, înainte de a-l demite pe Nicoară, a trimis la Ministerul Educaţiei un raport prin care arată că la Colegiul Gojdu s-ar fi făcut mai multe transferuri "neclare” în clasa a IX-a, deşi elevii transferaţi aveau medii mai mici decât ultima admisă în clasele respective.

"După repartizarea computerizată a celor 28 de elevi, media ultimului admis este cea de-a 28-a. În sesiunea specială vine un geamăn, care are dreptul să stea în aceeaşi clasă cu fratele său, dar are o medie mai mică. Vor fi în aceeaşi clasă 29, dar media geamănului, care este mai mică, nu este considerată ultima medie a ultimului admis, ci ultima medie este cea de-a 28-a. Acum, între media geamănului şi media ultimului admis există un interval şi atunci ce se întâmplă: în acest interval sunt transferaţi anumiţi elevi, dar care au media mai mare decât geamănul, dar mai mică decât a celui de-al 28-lea", a declarat Blage, citat de edupedu.ro.

Nicoară contestă

Şeful Inspectoratului Şcolar nu a oferit detalii despre aceste cazuri, precizând că aşteaptă un punct de vedere din partea Ministerului Educaţiei. "Nu am primit încă un răspuns, dar domnul ministru mi-a cerut un punct de vedere scris vizavi de situaţia din ultimele zile, l-am trimis azi, şi am reamintit că există şi această situaţie semnalată deja la Minister", a spus Blage, pentru BIHOREANUL.

În acelaşi timp, însă, Florin Nicoară a contestat în instanţă demiterea sa. Potrivit portalului Tribunalului Bihor, pe 24 mai a fost înregistrată o cerere de suspendare a executării actului administrativ prin care a fost mazilit, proces în care este chemat Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor. Judecătorii nu au stabilit încă un prim termen de judecată pentru această solicitare.

Până una-alta, se pare că lucrurile la Colegiul Gojdu sunt mai complicate, acuzele la adresa directorului demis nelimitându-se doar la modul cum a stabilit durata orelor, a pauzelor și ponderea școlii online. Rămâne de văzut, când detaliile vor deveni publice, cine are dreptate în această polemică.