La un an de la pornirea ofensivei militare a Rusiei în Ucraina, Asociaţiile Caritas Eparhial şi Caritas Catolica organizează vineri, 24 februarie, în Oradea, o seară de rugăciune sub denumirea „Pace şi dreptate pentru victimele războiului".

Evenimentul este unul deschis tuturor și va avea loc în Piaţa Unirii, lângă Catedrala "Sfântul Nicolae", ora de începere fiind 17.

Printre altele, se va ține un moment de reculegere și se vor rosti rugăciuni pentru victimele războiului, alături de episcopul romano-catolic Böcskei László și de părintele Mihai Vătămănelu, vicar general al Eparhiei greco-catolice.

În a doua parte a manifestării vor avea loc câteva momente artistice și vor fi proiectate testimoniale video ale unor ucraineni care s-au refugiat în județul Bihor. 

„În data de 24 februarie se împlineşte un an de la începutul agresiunii împotriva Ucrainei. Au fost ucise, rănite sau alungate din casele lor nenumărate persoane. Oraşe întregi au fost distruse şi întreaga ţară, aflată acum în mijlocul iernii, se confruntă cu dificultăţi majore în ceea ce privește aprovizionarea cu energia electrică. Milioane de oameni s-au refugiat în zone mai sigure din Ucraina sau în străinătate", se arată în comunicatul transmis de organizatori.

Pe tot parcursul anului de război, Confederaţia Caritas România, din care fac parte ambele asociaţii, a implementat mai multe programe ori proiecte de asistenţă şi ajutorare pentru refugiaţii ucraineni care au ajuns în România, dar au şi trimis pachete cu alimente şi articole de îmbrăcăminte în țara vecină. 

În Oradea, cele două ONG-uri au organizat mai multe colecte de produse, haine şi încălţăminte, iar Caritas Eparhial a deschis chiar o şcoală cu profesori ucraineni pentru elevii din ciclul primar. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!