Şefa Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), Adi Croitoru, susţinută de PNL Bihor, a fost schimbată din funcţie.

Motivele schimbării nu au fost făcute publice, însă, potrivit deciziei publicate sâmbătă, 5 martie, în Monitorul Oficial, premierul Nicolae Ciucă a decis înlocuirea lui Croitoru chiar la solicitarea ei.

Conform documentului, cererea a fost înregistrată la Cabinetul prim-ministrului în cursul zilei de miercuri, 2 martie.

Funcţia lui Croitoru va fi preluată temporar de vicepreşedintele ANANP Dumitru Enache, care va exercita atribuţiile funcţiei de preşedinte, cu rang de secretar de stat, "până la numirea conducătorului instituţiei publice, în condiţiile legii".

Potrivit propriului CV, Adi Croitoru a fost preşedinta ANANP din iulie 2018, rezistând, de-a lungul timpului, tuturor guvernelor care s-au succedat la conducere.

Anterior, din 2014, ea fusese director la Direcţia Biodiversitate a Ministerului Mediului.

Cu toate că ea nu este bihoreancă, Adi Croitoru a fost susţinută de liderul PNL Bihor Ilie Bolojan la preşedinţia ANANP, funcţie ce fusese oferită filialei bihorene, invocând oficial experienţa acesteia.

Totuşi, mandatul ilfoveancei nu a fost lipsit de incidente. Între altele, ea s-a remarcat pentru că l-a menţinut în funcţie pe fostul şef al Ariilor Protejate Bihor, Ionuţ Remus Raţ, în ciuda faptului că acesta avusese probleme penale. L-a schimbat abia după ce BIHOREANUL a descoperit că Raţ, pus şef pe şest, fără vreun examen ori măcar interviu, a fost condamnat penal în 2006 pentru tăiere ilegală de arbori şi furt silvic, iar de când conduce instituţia a comis-o din nou, fiind anchetat pentru braconaj. "Total nevinovat", pretindea Raţ, supărat că s-a aflat de isprăvile sale.

UPDATE: Au greșit numele înlocuitorului!

Nu este clar cine anume va prelua șefia ANANP după plecarea lui Andi Croitoru. USR-istul Mihai Goțiu a dezvăluit pe Facebook că premierul l-a numit șef pe un personaj care nu mai este angajat în instituție din 2020.

”HAOS! Alo, domnilor Nicolae Ciucă și Tanczos Barna, războiul e în Ucraina, nu în România! Adi Croitoru a zburat, ieri, de la șefia Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate din România (ANANP). E un lucru pe care toții iubitorii pădurilor, apelor și biodiversității din România l-au cerut și l-au așteptat de ani buni și pe care l-am anunțat încă din ianuarie. Premierul Ciucă a delegat, însă, atribuțiile de președinte ANANP unui ”vicepreședinte”, Dumitru Enache. Doar că Dumitru Enache nu mai e vicepreședinte ANANP din martie 2020. De altfel, din toamna aceluiași an, domnul Enache este primar în comuna Stejaru, din județul Tulcea, funcție incompatibilă cu cea de vicepreședinte ANANP!”, a scris Goțiu pe pagina sa de Facebook.

Într-adevăr, pe site-ul ANANP, numele lui Dumitru Enache nu apare în secțiunea privind conducerea instituției. Duminică, președintă figurează în continuare Andi Croitoru, iar vicepreședinți sunt Alin Drăgulin și Andra Sabrina Pleșa, secretar general fiind Ion Anghel.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!