Unii profesori din Colegiul Economic Partenie Cosma au semne de întrebare legate de obiectivitatea și corectitudinea controlului demarat de Inspectoratul Școlar Județean Bihor după ce, așa cum a dezvăluit BIHOREANUL, directorul Daniel Negrean le-a cerut elevilor și părinților să sponsorizeze cu 10.000 de euro festivitatea de final de liceu din curtea școlii.

Controlul a început vineri, din ordinul inspectorului școlar general Horea Abrudan, iar delegați să facă verificările au fost Tiberiu Sîncelean, inspector responsabil de managementul instituțional, și Daniela Vîlceanu, inspector școlar pentru învățământul profesional și tehnic.

De față cu „acuzatul”

Potrivit unor surse din interiorul școlii, diriginții claselor de-a XII-a au fost audiați chiar din prima zi a controlului, însă într-o manieră ciudată. Profesorii s-ar fi așteptat ca inspectorii să poarte discuții individuale cu ei, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

„Am fost chemați toți într-o încăpere, împreună cu domnul director, și ni s-a spus să scriem declarații despre ce s-a întâmplat. Nu știu câți dintre colegii mei au avut curaj să scrie adevărul, de față cu directorul”, a declarat pentru BIHOREANUL un cadru didactic al Colegiului Economic.

Luni, la ora 14, a venit rândul audierii elevilor de-a XII-a, iar aproximativ 20 de liceeni au fost chemați la rândul lor să dea declarații scrise.

„Unii dintre noi am scris exact ce s-a întâmplat: că de la începutul anului școlar se discută despre festivitate și costuri, dar că inițial era vorba de 50 de lei pe persoană, iar acum s-a ajuns la 200 de lei. Am scris și că directorul ne-a amenințat că nu ne dă diploma de absolvire dacă nu plătim”, a povestit pentru BIHOREANUL una dintre elevele convocate luni de inspectorii care derulează controlul.

Amenințați cu corigența

Potrivit adolescentei, nu toți colegii ei au avut același curaj. „Știu că două fete au fost amenințate de diriginta lor că rămân corigente și nu vor intra în Bac, dacă scriu de povestea cu banii. Ele sigur au scris că nu s-au cerut bani, pentru că se tem să nu rămână corigente, că au note mici”, a mai relatat liceana.

Tânăra este convinsă, însă, că majoritatea elevilor au declarat lucrurile așa cum s-au întâmplat și cum, de altfel, nici Negrean nu le-a negat în discuția cu BIHOREANUL. Interpelat pe tema aceasta, directorul a spus, încă de săptămâna trecută, că a fost nevoit să le ceară bani elevilor și părinților pentru că școala n-are buget pentru festivități și nici sponsori.

Acuzații respinse

Pe de altă parte, profesori din Colegiul Economic speculează că echipa de control ar fi pe jumătate incompatibilă. Unii dascăli susțin că inspectoarea Daniela Vîlceanu este rudă cu directorul Daniel Negrean, fiind verișori de gradul II, lucru negat însă de Vîlceanu. „Nici vorbă, nu suntem niciun fel de rude, nici măcar prin alianță”, a declarat inspectoarea, marți, pentru BIHOREANUL.

Întrebată dacă s-a încheiat controlul din școală, Vîlceanu a spus că nu. „Mai sunt discuții de purtat”, a declarat ea.

De altfel, potrivit surselor BIHOREANULUI, mai mulți părinți de la clasele de-a XII-a au fost chemați miercuri, de la ora 16, la o întâlnire cu cei doi inspectori școlari.

Pedepsiți pentru „îndrăzneală”

Pe de altă parte, liceenii din Colegiul Economic povestesc și că, prin vocea diriginților, au fost anunțați de directorul școlii că nu vor mai avea parte de nicio festivitate.

La o zi după dezvăluirea BIHOREANULUI privind banii pe care Negrean i-a cerut pentru organizarea evenimentului, copiii care au apucat să plătească suma de 200 de lei și-au primit „sponsorizarea” înapoi, iar luni elevilor li s-a spus că nu vor mai avea deloc festivitate. „Domnul director ne-a transmis, prin diriginți, că nu vom mai face deloc festivitate, ci fiecare clasă va sta, în sală, cu diriginții. Toate clasele ne-am angajat fotograf, nici n-o să mai aibă ce poza”, a declarat o elevă a Colegiului.

Informația este confirmată și de profesori. „Domnul director ne-a întrebat luni pe toți diriginții dacă mai vrem să facem festivitate în curtea școlii, iar vreo 8 au spus că nu, să rămânem în clase. Din nou, luăm decizii fără să ne consultăm cu copiii”, a declarat o sursă a BIHOREANULUI.

Cel mai probabil, Negrean și unii dintre diriginți au de gând să-i pedepsească pe elevi pentru „îndrăzneala” de a se revolta. Ca și cum, dacă nu vor avea festivitatea pe care directorul o voia pentru ei, pe banii lor, nu o merită deloc!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!