"O recomandare pe care o fac tuturor"

Prezentă la şedinţa Colegiului Prefectural în a doua zi cu recorduri consecutive de îmbolnăviri Covid în Bihor, dr. Diana Racz (foto), care a reprezentat Direcţia de Sănătate Publică, s-a adresat şefilor celorlalte servicii deconcentrate din judeţ pentru a-i îndemna să poarte mască de protecţie, atât ei, cât şi angajaţii.

Specialist în sănătate publică, medicul a prezentat cifrele zilei, care arată că la doar o zi după ce în judeţ s-au înregistrat cele mai multe infectări din valul VI al pandemiei, 311, numărul noilor cazuri a ajuns la 356, iar cel al persoanelor care au nevoie de spitalizare a crescut de la 44 la 51, dintre care 6 în stare gravă la ATI (faţă de 3 în ziua precedentă).

Deşi nu avea de prezentat niciun raport în Colegiul Prefectural, dr. Racz a vrut să profite de prezenţă şi să dea un exemplu personal, purtând ea însăşi o mască de protecţie. "Am văzut că este un număr mare de participanţi în sală şi am considerat că aşa mă protejez şi pe mine, şi pe cei din jur, şi este o recomandare pe care o fac tuturor, să poarte mască de protecţie", a spus medicul.

Dr. Racz a precizat că, deşi varianta Omicron a coronavirusului, care circulă în acest al VI-lea val al pandemiei, este considerată mai puţin gravă, acest lucru nu exclude posibilitatea ca persoanele infectate să dezvolte forme grave ale bolii dacă au o stare de sănătate mai puţin solidă. "Printre noi sunt şi persoane vulnerabile, ale căror riscuri sunt mai mari", a explicat medicul.

Mai puţini pensionari în Bihor

La aceeaşi reuniune de miercuri a Colegiului Prefectural, directorul Casei Judeţene de Pensii Bihor, Laurenţiu Ţenţ (foto jos), a prezentat un raport de activitate al instituţiei, documentul relevând printre altele că aceasta gestionează 137.909 dosare de pensie aflată în plată, numărul beneficiarilor fiind în scădere uşoară faţă de anii trecuţi, cu menţiunea că reducerea cea mai consistentă se simte în ce priveşte numărul pensionarilor de invaliditate (15.819 în prezent faţă de peste 35.000 în 2014). În totalul celor 137.909 pensionari din Bihor sunt incluse şi persoanele care beneficiază de pensie de urmaş (13.336), precum şi cele preluate din fostul sistem al asigurărilor sociale pentru agricultori (3.711).

Pe de altă parte, directorul CJP Bihor a raportat şi faptul că, dacă din 2018 până în această vară instituţia a gestionat şi dosarele cetăţenilor români stabiliţi în Franţa, Belgia, Luxemburg şi Austria, în baza unui recent ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Pensii, nu se va mai ocupa de dosarele din Luxemburg, iar în ce priveşte românii din Austria va păstra responsabilitatea doar pentru solicitanţii ale căror nume încep cu literele T şi Ţ, ceea ce înseamnă că funcţionarii din Bihor nu vor mai avea un volum de lucru la fel de mare ca în ultimii ani pentru dosarele internaţionale de pensie.

Laurentiu Tent

Mult de lucru, puţini angajaţi

O altă instituţie care şi-a prezentat raportul de activitate miercuri a fost Direcţia Judeţeană pentru Cultură, prin directoarea Adriana Ruge (foto jos), care a subliniat că şi aceasta are un volum mare de lucru, căruia trebuie să-i facă faţă cu doar şapte angajaţi, astfel încât prefectul Dumitru Ţiplea a afirmat că va încerca să obţină sprijin pentru rezolvarea acestei probleme.

Ruge a arătat că, printre altele, anul trecut DJC a obţinut clasarea în patrimoniul cultural naţional a cojocului de Beiuş şi a ediţiei revistei Familia în care a fost publicată poezia de debut a lui Mihai Eminescu, a declanşat procedura de clasare a fostei remize de tramvaie şi a fostei fabrici de spirt Moskovits.

De asemenea, în condiţiile în care singura primărie din Bihor care evidenţiază monumentele este cea din Oradea, Direcţia pentru Cultură a slicitat celorlalte primării de oraşe şi municipii inscripţionarea clădirilor monument, finanţând proiecte tehnice pentru realizarea aşa numitelor "plăci de monument istoric" pentru clădiri din Beiuş, Marghita şi Săcueni şi iniţiind demersuri similare pentru cele din Aleşd, Nucet, Salonta şi Ştei.

Recensământul în Bihor - 95%

În fine, directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Statistică, Gabriel Borbandi (foto jos), a prezentat stadiul Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor, prelungit până la finele acestei luni.

Potrivit acestuia, până la sfârşitul zilei de 24 iulie, în Bihor s-au completat 526.237 de chestionare cu secţiunea de persoană, ceea ce înseamnă aproximativ 95,1% din populaţia rezidentă ţintă estimată a judeţului la data de 1 decembrie 2021, de 553.409 persoane. În Oradea au fost completate cu secţiunea de persoană 167.169 chestionare, adică 88,8% din populaţia rezidentă ţintă estimată.

"Din datele disponibile până la 24 iulie se poate concluziona că procesul de recenzare a fost mai bine înţeles şi pregătit în mediul rural, cu 99% (n.r. - chestionare completate faţă de populaţia rezidentă estimată), în comparaţie cu 90,9% în mediul urban", a spus reprezentantul Direcţiei de Statistică.

Borbandi a precizat că sunt, însă, şi unităţi administrativ-teritoriale unde s-au completat numere record de chestionare (fruntaşă fiind comuna Lugaşu de Jos, cu 140% chestionare completate faţă de populaţia rezidentă estimată), iar în luna august va urma aşa numita etapă de cercetare post-Recensământ, în care vor fi eliminate CNP-urile dublate, ale persoanelor recenzate în mai multe localităţi. Tot în această etapă vor fi făcute verificări privind acurateţea datelor colectate, a mai spus şeful Direcţiei de Statistică.

Datele colectate în cadrul Recensământului vor fi procesate până în luna octombrie a anului viitor, iar rezultatele vor fi publicate în decembrie 2023.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!