Fosta adjunctă a Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bihor, Nadia Racz, trimisă în judecată la sfârşitul lunii aprilie de procurorii DNA Oradea pentru corupţie, primea o parte dintre şpăgile negociate cu obrăznicie de subalternele ei, deja condamnate, dar avea şi propria clientelă, pe care o informa din timp despre controale.

O arată rechizitoriul făcut public de DNA la solicitarea BIHOREANULUI, în actul de acuzare anchetatorii descriind în detaliu cum acţiona "echipa" de şpăgare condusă de şefa din ITM Bihor, dar şi dovezile strânse împotriva femeii, care respinge acuzaţiile...

Efectul domino

După cum a mai relatat BIHOREANUL, fosta adjunctă a ITM Bihor, Nadia Racz, a ajuns în atenţia procurorilor anticorupţie în timpul unor cercetări pornite în februarie 2022, iniţial cu privire la inspectoarele Natalia Floruţa şi Aurica Buhaş, de la Serviciul Control Relaţii de Muncă.

Femeile acţionau în echipă şi cereau mită pentru a da avertismente în loc de amenzi pentru nereguli găsite la firmele controlate, printre care "munca la negru", adică primirea la lucru a unuia sau a mai multor salariaţi în perioada în care aceştia aveau contractul suspendat.

Toamna trecută, pe 17 octombrie, procurorii DNA Oradea şi poliţiştii DGA Bihor au reuşit să le prindă în flagrant pe cele două funcţionare, cu 2.000 lei luaţi de la patronul unei firme orădene, chiar în sediul ITM Bihor. În aceeaşi zi, femeile au fost reţinute pentru 24 de ore, iar în timpul cercetărilor care au urmat Buhaş a acceptat să colaboreze cu anchetatorii, oferindu-le mărturii şi despre şpăgile încasate de o altă colegă, Daniela Hriscu, şefa Biroului Control Muncă Nedeclarată.

Aceasta a denunţat-o, la rându-i, pe directoarea adjunctă Nadia Racz, care avea în subordine atât Serviciul Control Relaţii de Muncă, cât şi Biroul Control Muncă Nedeclarată. Urmarea? Pe 20 octombrie, Racz a fost şi ea reţinută pentru 24 de ore, iar ulterior toate cele patru funcţionare au fost plasate sub control judiciar, cu interdicţia de a mai activa.

Trei da, Racz ba

Pe 7 decembrie, Buhaş, Floruţa şi Hriscu au semnat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, validate două luni mai târziu, în februarie acest an, prin hotărâri judecătoreşti rămase definitive: Hriscu şi Buhaş, care colaboraseră cu anchetatorii, au fost pedepsite cu câte 1 an şi 10 luni de închisoare cu suspendare, în timp ce Floruţa a primit 3 ani de închisoare cu suspendare.

Racz, în schimb, a negat acuzaţiile şi a rămas în continuare în ancheta DNA Oradea, fiind trimisă în judecată după încă trei luni, pe 22 aprilie a.c., pentru luare de mită şi două infracţiuni de permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii. Concret, ea este acuzată că pe 13 iunie anul trecut ar fi divulgat unor patroni de firme de construcţii faptul că ITM urmează să deruleze controale în domeniu.

Pitită în maşină

Rechizitoriul făcut public de DNA dezvăluie că luarea de mită de care este acuzată Racz a fost denunţată chiar de cei care au plătit şpaga, o familie din Ştei, patronii unui magazin de piese auto. 

Aceştia au fost "călcaţi" de echipa formată din Aurica Buhaş, Daniela Hriscu şi Nadia Racz în după-amiaza de 14 februarie 2022. Racz a rămas în maşină, iar colegele ei au intrat în sediul societăţii ca să-i aducă la cunoştinţă administratorului că figurează cu două contracte de muncă suspendate şi cu altele două înregistrate de două ori, fapte pentru care risca o amendă de 20.000 lei. 

"Denunţătorul le-a întrebat cum poate fi  rezolvată problema, iar inspectoarele Buhaş Aurica şi Hriscu Daniela-Viorica au afirmat că pot să-i ajute în situaţia în care vor primi bani în schimbul acestui favor", relatează procurorii în actul de acuzare. Ca atare, soţia afaceristului a pus 1.000 lei într-un plic, dar "una dintre cele două inculpate le-a spus că ele sunt trei", căci "mai avem una afară", dându-i astfel de înţeles că suma nu e suficientă. Ca atare, femeia a mai pus în plic încă 500 lei.

Şefa semnează

Inspectoarele au strâmbat, însă, din nas. Ca să fie mai explicită, Hriscu a început să le citească reglementările încălcate, iar administratorul firmei şi soţia sa au înţeles mesajul, aşa că le-au întrebat pe cele două funcţionare, pe şleau, "cât să mai pună în plic ca să fie mulţumite". "Una dintre inculpate a afirmat că ele nu cer nicio sumă, dar să le dea cât consideră ei, astfel că martora a mai adus şi a mai pus în plic încă 1.500 lei. Le-a spus suma şi inspectoarelor, acestea afirmând că suma de 3.000  lei este suficientă, iar la indicaţia Auricăi Buhaş a pus plicul în geanta acesteia". 

În final, inspectoarele au întocmit o înştiinţare, semnată atât de cele două care au negociat şpaga, cât şi de Racz, iar în final i-au comunicat administratorului că va trebui să se prezinte la sediul ITM Bihor cu actele. Banii au fost împărţiţi frăţeşte, de cele trei femei, "fiecare primind câte 1.000 de lei, în legătură cu neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu, şi anume pentru a nu aplica amenzi contravenţionale pentru toate neregulile constatate în sarcina firmei". 

La audieri, administratorul le-a relatat anchetatorilor cum a scăpat de amendă: în urma controlului a primit un simplu avertisment. Pe 2 martie 2022, când a fost chemat să se prezinte la sediul ITM Bihor, "doar a semnat respectivele acte de control, constatările şi sancţiunile aplicate fiind negociate anterior cu ocazia acţiunii de control din data de 14 februarie 2022". 

Vigilenţă pe invers

Cea de-a doua acuzaţie reţinută de procurorii DNA în cazul Nadiei Racz este că le-ar fi dezvăluit patronilor unor firme salontane faptul că, într-o anume zi, inspectorii ITM desfăşoară controale de tip campanie în domeniul construcţiilor pe raza municipiului, instruindu-i "să fie vigilenţi". Este vorba despre patroana unei firme de contabilitate şi consultanţă în domeniul fiscal, cu mulţi clienţi din domeniul construcţiilor, şi soţul ei, asociat în două firme de construcţii. 

"Fapta întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite", se arată în rechizitoriu.

Suspendată

Nadia Racz a respins acuzaţiile de mită, susţinând că nu a participat la controlul cu pricina şi nici nu ar fi primit o parte din banii luaţi de colegele ei. Cât despre imputarea că ar fi dezvăluit iminenţa unor controale, şefa de la ITM a declarat că ar fi avut doar discuţii "pe alte teme" cu respectiva administratoare, nicidecum despre inspecţiile în derulare.

Procesul Nadiei Racz se desfăşoară la Tribunalul Bihor, însă deocamdată nu a fost fixat vreun termen de judecată. Plasată sub control judiciar după reţinerea de 24 de ore, fosta adjunctă a ITM Bihor a încercat să obţină revocarea măsurii, până acum fără succes, căci judecătorii i-au respins solicitarea. 

Cert e că, până la finalizarea procesului, a fost suspendată din funcţie, căci demisia nu şi-a înaintat-o, după cum zic surse din ITM Bihor. De ce ar face-o, din moment ce se consideră nevinovată?


AMENDATĂ
În proces cu anchetatorul

Radu AlbaAncheta DNA în cazul Nadiei Racz nu a fost lipsită de incidente, fosta adjunctă a ITM Bihor fiind amendată cu 3.500 lei de procuroru Radu Alba (foto) pentru atitudine ireverenţioasă după ce ar fi spus în timpul audierilor că ,,am 64 de ani şi nimeni nu m-a batjocorit ca acest personaj", dar şi că procurorul arată mahmur, este netuns, cu barba prea mare, are blugi uzaţi şi tricou care îi atârnă. "Eu nu aş veni în blugi, ca procuror. Sincer, aţi putea să aveţi o ţinută mai decentă şi în faţa instanţei, dar nu contează pentru dumneavoastră, probabil", i-a reproşat Racz lui Alba.

Racz a contestat amenda în instanţă, recunoscând că a avut "o reacţie exagerată", pentru care "îşi cere scuze, de faţă cu judecătorul, domnului procuror", căci "este nefiresc să îţi ieşi din fire în faţa autorităţilor statului" şi "regretă" această atitudine.

Scuzele n-au fost de ajuns. Pe 7 mai a.c., Tribunalul a decis că amenda este justificată, însă a redus-o la 1.000 lei. Hotărârea instanţei este definitivă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!