Ce poate fi mai minunat decât să ai ocazia de a face cumpărături în hipermarketuri germane, austriece, franceze sau englezești cu convingerea că ești tratat la fel ca orice cetățean al Europei? Marile lanțuri de magazine, care au modificat radical modul românilor de a face cumpărături, au reușit să ne facă dependenți de ele. După ce nada a fost aruncată, s-a trecut la faza: afară-i vopsit gardul, înăuntru leopardul.

Prin nu ştiu ce minune - o fi adormit primul ministru, s-or fi speriat ceilalţi membri ai cabinetului - inconştienţii de la Protecţia Consumatorului s-au apucat de controale şi pe la multinaţionale. Asta, după ce ani la rând s-au năpustit asupra chişcarilor şi ABC-iştilor, băbuţelor vânzătoare de pătrunjel pe trotuar, de parcă aceştia sugeau sângele poporului.

Ce au găsit în aceste hipermarketuri arată că legile naturii nu pot fi înfrânte de procedurile stricte din Uniunea Europeană. La fel cum orice animal tinde să ia forma mediului în care trăieşte, şi aceste magazine au început să semene cu boldurile din spaţiul mioritic. În toate magazinele Kaufland din Oradea s-a găsit mizerie cât cuprinde, marfă expirată, dar tot e bine că nu s-au apucat să spele cu detergent salamurile îmbătrânite, cum se făcea pe vremuri la Trei G. La asemenea grozăvii, în Germania şeful stabilimentului era împuşcat în parcare, dar la noi totul s-a terminat cu o amendă simbolică şi un plan de măsuri ce va fi folosit probabil la toaleta personalului.

De la bun început am observat că marfa din magazine nu avea aceeaşi calitate în Germania sau Austria ca în nefericita Românie, dar ne-am zis: hai să nu fim cârcotaşi, după ce am trăit ani de zile cu salam cu soia şi cafea cu năut, nu e cazul să strâmbăm din nas la o marfă cu calitate ceva mai slabă şi puţin mai scumpă. Dar ceea ce se întâmplă acum e inadmisibil şi cred că supervizorii de afară ar trebui să vină să-şi facă ordine în propria ogradă.

Comercianţii occidentali ar trebui să ţină la blazonul lor dacă tot se chinuie să ne hrănească „sănătos”, cu marfă cu gust de plastic, în condiţiile în care au pierderi contabile masive. Vă daţi seama ce gest nobil fac? Pierd o grămadă de bani cu noi, dar totuşi nu ne lasă să murim de foame! Abia acum s-a prins Guvernul că, pe lângă că a scăzut calitatea prestaţiei magazinelor, acestea nici nu prea bagă bani la buget.

Pun pariu că după ce ambasadorii statelor occidentale se vor dezmetici şi-l vor lua de guler pe Ciolacu, controalele vor înceta, iar acea taxă de 1% pe cifra de afaceri preconizată va dispărea. Iar nota de plată o vor plăti tot micii întreprinzători români, călcaţi pe cap nu doar de controale, ci şi de impozite.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!