Masoneria și misterele ei au trezit atenția orădenilor curioși față de activitățile acestei societăți discrete. În cele două luni de la inaugurare, Templul Francmasoneriei Oradea din Calea Armatei Române a atras un număr mare de vizitatori.

„Peste 1.500 de vizitatori”

„Deschis pe 12 octombrie, de ziua orașului Oradea, Templul Francmasoneriei a ajuns în faza de închidere a proiectului. În acest timp, destul de scurt, a reușit să atragă peste 1.500 de turiști”, se menționează într-un comunicat al Primăriei.

La evenimentul de închidere a proiectului, organizat joi, au luat parte reprezentanți ai Direcției de Management Proiecte cu Finanțare Internațională și ai Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest.

„O astfel de clădire clasată ca monument istoric, fostul sediu al Lojii Masonice, a însemnat pentru Uniunea Europeană o oportunitate de a aloca finanțări în vederea dezvoltării culturale și turistice a orașului”, a declarat coordonatorul proiectului de reabilitare a clădirii, Alexandru Pop.

„Subiectul masoneriei nu este tabu”

Potrivit municipalității, Templul Francmasoneriei Oradea va fi promovat în circuitele culturale europene și inclus în bazele de date digitale destinate promovării culturii.

„Trebuie să facem cunoscut acest obiectiv turistic și să schimbăm mentalitatea că masonii sunt din alte categorii. Dacă mergeam la Uniunea Europeană cu ceva mistic, nu aveam nicio șansă de finanțare. Nu există nicio parte mistică, din contră”, a declarat directorul Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice Bihor, Angela Lupșea.

Directoarea a spus că „subiectul masoneriei nu este tabu” și a promis că va organiza „mai multe evenimente în care o să spunem acest lucru”.

Clădirea din strada Calea Armatei Române 14 a adăpostit, timp de aproape o jumătate de secol, Loja Masonică Regele Ladislau, fiind unică prin faptul că este singura clădire din oraş construită după stilul tipic strict masonic.

Spre exemplu, faţadei îi lipsesc cu desăvârşire ferestrele, având doar un portic bine marcat, mărginit de doi pilaştri laterali, iar în zona centrală clădirea are două colonete terminate în capiteluri dorice sobre, în spiritul templelor antice greceşti.

Acoperișul imobilului este dominat de 8 sfincşi, cu rol de "a proteja membrii societăţii de spiritele malefice".

Proiectul privind reabilitarea imobilului a avut o valoare de 8,6 milioane lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă a fost de 3,39 milioane lei, alocările de la bugetul central au fost de 519.000 lei, iar diferența a fost suportată de la bugetul local.