Terminalul de mărfuri „legat” de aeroportul din Oradea, singurul de acest fel construit în România după 1990, printr-o investiție privată de peste 33 milioane euro, a fost recepționat.

Terminalul Cargo se adaugă terminalului intermodal rutier-feroviar al Oradiei, recent dat în funcțiune, însă va deveni operațional abia din luna august.

Primul parc industrial conectat aerian

CJ Bihor a anunțat recepția finală a lucrărilor de construire a Terminalului Cargo al Aeroportului Oradea printr-un comunicat dat publicității joi, la o zi după încheierea procedurii, subliniind că acesta a fost realizat printr-o investiție a companiei CTP România în valoare de peste 33 de milioane de euro.

„CTPark Oradea Cargo Terminal este primul parc industrial din România cu terminal de marfă conectat direct la pista de aterizare/decolare”, a informat administrația județeană.

Terminalul este desfășurat pe un teren de 14,5 hectare pe amplasamentul vechiului tancodrom din Oradea, primit în urmă cu 10 ani de Primărie de la Ministerul Apărării anume pentru acest scop, și care ar fi trebuit să fie înapoiat dacă investiția nu s-ar fi încheiat în acest an.

Parcul cuprinde trei hale cu spații de depozitare, logistice și de producție, în suprafață totală de 6,5 hectare, iar obiectivul de investiții a mai inclus realizarea unei căi de rulare de la pista de aterizare-decolare a Aeroportului și a unei platforme de garare a aeronavelor transportatoare de mărfuri.

sursa foto: CJ Bihor

Proiectul este rezultatul unui parteneriat public-privat, CJ Bihor punând la dispoziție terenul în urma unei licitații de concesiune, iar CTP România realizând investiția propriu-zisă. Compania-mamă, CTPark, este cel mai mare proprietar, dezvoltator și administrator de proprietăți imobiliare logistice și industriale din Europa continentală după suprafața închiriabilă brută, la finele acestei primăveri deținând 12 milioane mp de spații în 10 țări.

Operațional din august

Separat de investiția privată, pentru dotarea și operarea Terminalului Cargo, Aeroportul Oradea a achiziționat echipamente pentru controlul de securitate a mărfurilor în valoare de 2,5 milioane de euro, finanțarea fiind asigurată cu fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020. 

Potrivit informării CJ Bihor, „următoarea etapă prevede obținerea acreditărilor de la instituțiile abilitate și operaționalizarea terminalului cargo”, ceea ce se va întâmpla peste două luni, după cum arată președintele Ilie Bolojan.

„Conform planului de afaceri, Aeroportul își propune să înceapă operațiunile cargo cel târziu în cursul anului viitor și în 5 ani să fie stabilizată activitatea. Cel mai târziu până la sfârșitul lunii iulie se vor obține acreditările necesare din partea instituțiilor competente, poliția de frontieră, SRI etc. Din luna august, terminalul cargo va fi operațional în totalitate”, a transmis șeful administrației județene.

„Terminalul aerian completează infrastructura necesară pentru ca Oradea și județul Bihor să se dezvolte în anii următori ca hub logistic major”, a adăugat Bolojan, făcând trimitere la faptul că Oradea are, de la finele lunii trecute, și un terminal de mărfuri rutier-feroviar, întins pe 14,5 hectare în zona dintre Șoseaua Borșului și Episcopia Bihor.

Terminalul Cargo este administrat de compania CTP România, care are deja mai mulți chiriași, companii care-și vor transporta mărfurile pe cale aeriană. 

În schimb, calea de legătură dintre pista aerogării Oradea și platforma de garare a fost transferată în domeniul public al județului Bihor și în administrarea Aeroportului. De asemenea, zona de securitate din terminal, cea în care se vor face controalele, va fi administrată de Aeroport și de autoritățile de resort, fiind practic „poarta de intrare” în țară a mărfurilor. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!