Compania de Apă Oradea cheltuie peste un sfert de milion de euro pe an pentru decolmatarea canalizării menajere din municipiu.

„60 de intervenții majore pe an”

Conductele de canalizare menajeră din municipiu, administrate de CAO, sunt înfundate frecvent de scutece, șervețele umede și alte materiale aruncate de orădeni în toaletă. Intervențiile pentru eliberarea conductelor, care riscă apoi să refuleze în stradă sau, mai rău, în apartamentele orădenilor, sunt costisitoare și complicate.

„Anual, echipele de intervenție ale CAO sunt nevoite să efectueze aproximativ 60 de intervenții majore pentru desfundarea canalizării. Fiecare astfel de intervenție are un cost estimativ de 4.000 euro, ceea ce se traduce în cheltuieli totale de aproximativ 240.000 euro pe an”, a transmis marți Primăria Oradea, printr-un comunicat de presă.

Potrivit comunicatului, la această sumă se adaugă alte 300 de intervenții mai mici, pe an, în valoare de circa 1.000 euro fiecare, ceea ce ridică cheltuielile cu decolmatarea canalizării orădene la circa 270.000 euro anual. Ceea ce este enorm...

Cartierele aglomerate, căminele studențești, spitalele...

Zonele cele mai problematice, unde conductele sunt cel mai des colmatate de diferite obiecte aruncate de orădeni în toaletă, sunt cele aglomerate.

„Cel mai des întâmpinăm probleme pe conductele care vin de la cartierele de blocuri cum ar fi Rogerius, cu ceea ce vine de la căminele studențești și de la spitale”, a declarat BIHOREANULUI directorul CAO, Lucian Chindlea.

Cea mai recentă intervenție de acest gen a avut loc săptămâna trecută în Parcul Bălcescu, într-un cămin de vizitare, în care se deversează apele menajere provenite din zona de case din proximitatea străzii Horea. Aici se mai adună deversările menajere ale cartierului de blocuri din strada Ceyrat, ale căminelor studențești din strada Universității și altele.

„Intervenția a durat aproape trei zile. S-a lucrat în schimburi, inclusiv noaptea, ceea ce înseamnă ore suplimentare, consum de motorină de 100 litri pe oră pentru funcționarea vidanjei și altele, ceea ce ridică cheltuielile la peste 4.000 euro, fără să luăm în calcul costurile cu înlocuirea pompelor”, a explicat Chindlea.

De menționat că numai o astfel de pompă costă undeva la 8.000 euro, iar colmatarea ei frecventă îi scurtează durata de funcționare.

Cu masca pe figură

Angajații CAO implicați în intervenția de săptămâna trecută, a treia, în același loc, în ultimele luni, au lucrat în condiții deosebite.

„Având în vedere complexitatea operațiunii, a fost necesară intervenția umană, nu s-a putut lucra direct cu vidanja. Oamenii au fost coborâți cu scripeți într-un cămin adânc de 7 metri, s-a lucrat cu costume de protecție și cu mască de gaze”, a povestit directorul Lucian Chindlea.

Condițiile dificile ale intervenției au impus lucrul pe reprize. „S-a lucrat în schimburi. Până ce un om era coborât în canal, următorul se echipa și imediat ce ieșea îi lua locul, fiindcă acolo se adună toate gazele din canalizare și, cu toată masca de protecție, nu reziști mai mult de 15 minute”, a explicat directorul CAO.

„Toaleta nu e coș de gunoi!”

Reprezentanții municipalității atrag atenția că aceste eforturi ar fi putut fi evitate dacă orădenii ar fi fost mai atenți cu obiectele pe care le aruncă în toaletă.

Pentru a evita astfel de probleme pe viitor, Primăria Oradea a anunțat că va demara și o campanie de informare și conștientizare, menită să educe cetățenii cu privire la utilizarea adecvată a sistemului de canalizare.

Campania va presupune inclusiv aplicarea de afișe informative în zonele cele mai afectate de colmatarea canalizării.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!