Toți copiii și adulții internați în Spitalul Județean din Oradea în urma toxiinfecției alimentare suferite în timp ce se aflau într-o tabără în hotelul Cristalin din Vârtop se simt bine și au fost externați, o parte plecând spre casă, iar firma care îl administrează a fost amendată de DSVSA, care i-a închis și restaurantul.

Între timp, analizele pentru depistarea sursei infecției, în baza probelor prelevate atât din alimente, cât și din apă, sunt în desfășurare, precizează autoritățile.

„Se simt bine”

„Copiii și cadrele didactice care au fost internate în Spitalul Județean din Oradea în urma toxiinfecției alimentare de la Vârtop au fost externați în această dimineață. Se simt bine și, până la întocmirea tuturor documentelor de externare, au fost cazați în internatul Colegiului Partenie Cozma din Oradea, în baza protocolului pe care îl avem cu Inspectoratul Școlar”, a declarat, joi, pentru BIHOREANUL, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Bihor, dr. Daniela Rahotă.

Potrivit acesteia, o parte dintre copii și profesori au început să plece spre casă, pe măsură ce au fost întocmite documentele.

În total, așa cum BIHOREANUL a relatat, 19 copii și 3 adulți au fost internați în Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Bihor, aduși în noaptea de marți spre miercuri de autospeciale ale SAJ și SMURD, dar și cu un microbuz, în cadrul unei intervenții cu cod roșu, după ce la numărul de urgență 112 a fost sesizată o toxiinfecție alimentară la un grup cazat în hotelul Cristalin din Vârtop, în cadrul unei tabere școlare organizate.

Bucătăria închisă, firma amendată

În urma unor controale desfășurate la acest hotel, inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bihor au aplicat o amendă de 22.000 lei și au propus suspendarea activității blocului alimentar, măsură deja dispusă, încă de miercuri, și de comisarii de la Protecția Consumatorului.

Motivele au fost aceleași, a declarat directorul DSVSA Bihor, Remus Moțoc: „S-a constatat că igiena a fost necorespunzătoare atât în ce privește spațiul blocului alimentar, cât și ustensilele de bucătărie și frigiderele, nu exista trasabilitate pentru alimentele folosite ca materie primă la prepararea hranei, iar acestea nu aveau elemente de identificare”, a declarat șeful DSVSA joi pentru BIHOREANUL.

De asemenea, inspectorii sanitar-veterinari au reținut 78 kilograme de carne în vederea neutralizării și au propus, încă de joi, o ordonanță de suspendare a activității.

Pe de altă parte, inspectorii DSVSA au prelevat probe din alimentele folosite și cele servite turiștilor, pentru analize care să indice cauza exactă a toxiinfecției. „Analizele durează, încă nu sunt gata, dar când vom avea rezultatele le vom comunica”, a mai spus dr. Remus Moțoc.

„La negru”

Și inspectorii Direcției de Sănătate Publică Bihor au constatat mai multe nereguli în activitatea firmei care administrează hotelul Cristalin din Vârtop.

„Firma nu a declarat punctul de lucru de la Vârtop și nici nu a putut prezenta documente privind starea de sănătate a personalului, obligatorii în alimentația publică. Urmează să fie dispuse sancțiuni”, a declarat BIHOREANULUI directorul executiv al DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă. Altfel spus, firma, care își are sediul în Oradea, desfășura activitatea de la Vârtop „la negru” din punct de vedere sanitar.

La rându-le, inspectorii DSP Bihor au prelevat probe din apa folosită atât în bucătăria și în piscina hotelului, cât și de la un izvor de munte din care copiii și însoțitorii lor au băut în timpul unei drumeții făcute marți. „Analizele probelor de apă durează mai mult decât cele la alimente, am putea avea rezultatele în cel mult cinci zile”, a precizat șefa DSP Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!