Consilierul local Adrian Madar (PSD) acuză Primăria Oradea că a vândut un teren din strada Constantin Brâncoveanu, în zona magazinului Lidl, în loc să construiască acolo o parcare publică. 

Ba mai mult, după ce în martie 2022 a scos la vânzare terenul cu 290 euro metrul pătrat (adjudecat până la urmă cu 340 euro / mp), în mai 2023 municipalitatea a cumpărat în aceeaşi zonă un teren cu 398 euro metrul pătrat, prețul fiind stabilit de același evaluator.

„Acel teren era bun pentru locuri de parcare”

Consilierul PSD a vorbit concret despre un amplasament de 6.833 metri pătraţi situat în strada Constantin Brâncoveanu, pe care Primăria l-a obținut în urma unui schimb făcut cu Lidl România. Firma a primit în urma tranzacţiei un alt teren, pe care a construit magazinul lângă Cimitirul Municipal.

Adrian Madar s-a declarat nemulţumit că municipalitatea a vândut anul acesta amplasamentul preluat de la Lidl, în loc să amenajeze pe el un parc sau o parcare pentru locuitorii zecilor de blocuri din zonă.

„Toată lumea cunoaşte strada Oneştilor. Este clar pentru oricine că este (n.r. o stradă) cu trafic intens, care face portanţa cu cartierul Rogerius, cu ieşire din oraş la marile magazine şi aeroport. Acel teren era bun pentru locuri de parcare amenajate în interesul comunitar al locuitorilor din zonă", a spus Madar marţi, într-o conferinţă de presă organizată la sediul PSD Bihor, alături de alți consilieri locali şi colegi judeţeni.

Criză de terenuri

Madar a spus că această atitudine este "strigătoare la cer" în condiţiile în care într-un cartier la fel de aglomerat, Nufărul, Primăria încearcă să găsească teren pentru o parcare. „Se va face o parcare subterană de mari dimensiuni în zona Onisifor Ghibu. Ca să faci asta, eşti nevoit să faci exproprieri, pentru că nu ai teren şi îl iei de la oameni, iar când ai 7.000 metri pătraţi (n.r. de teren disponibil), în loc să faci parcări, îl vinzi", a protestat consilierul.

Pesedistul s-a declarat convins că amplasamentul din strada Oneştilor, vândut unui dezvoltator imobiliar, va fi folosit pentru construirea unor blocuri. Cumpărătorul este firma Scala 5 din Cluj-Napoca.

Teren similar, preţuri diferite!

În aceeași conferință de presă, Adrian Madar a acuzat Primăria, pe deasupra, că vinde ieftin terenurile din proprietatea orașului și cumpără altele scump, cu concursul unicei firme de evaluare cu care are contract, Evalmob SRL, care ar stabili preţuri diferite pe amplasamente similare.

„În 2019 administraţia preia acel teren (n.r. - de la Lidl), de 6.833 metri pătraţi, şi ne spune un evaluator, acelaşi cu care Primăria lucrează de mulţi ani, că preţul este de 119 euro pe metrul pătrat. Peste un an, aceeaşi firmă de evaluare, pentru acelaşi teren, dă un preţ de 290 euro pe metrul pătrat, la care Primăria l-a și scos la licitaţie. Peste încă un an, în mai 2023, acel teren se vinde, din declaraţia domnului primar, cu 340 euro pe metrul pătrat", a prezentat Madar variaţia în timp a preţului terenului. 

În schimb, el a exemplificat că, zilele trecute, municipalitatea a aprobat cumpărarea unui teren la preț mai mare în aceeași zonă, pe strada Tudor Vladimirescu nr. 84-85. „Interesant este că, în şedinţa de Consiliu Local de joia trecută, Primăria a cumpărat în vecinătate un teren cu 400 euro pe metru pătrat”, a adăugat Madar.

Pesedistul a calculat diferența dintre prețul la care a fost evaluat în 2022 terenul ex-Lidl și cel la care a fost evaluat în 2023 terenul din strada Tudor Vladimirescu: „La tranzacţia respectivă, dacă evaluatorul ar fi avut în urmă cu un an mintea sau raţionamentul pe care îl are acum, Primăria ar fi avut cu 737.000 euro mai mulţi bani pentru oraş".

L-a făcut construibil

Consilierul local a arătat că, dincolo de influența inflaţiei, preţul terenului primit de la Lidl a fost crescut de Primărie prin transformarea statutului acestuia din teren neconstruibil, bun pentru parcare sau parc, în teren construibil, care poate fi folosit pentru edificarea de magazine sau blocuri.

Madar a mai spus că măsura a fost luată de Primărie „din proprie iniţiativă, fără să îi ceară nimeni”. Acesta ar fi cea mai bună dovadă, a afirmat el, că intenționa de la bun început să vândă terenul dezvoltatorilor imobiliari şi nu să ameneze acolo un parc sau o parcare, cum şi-ar fi dorit locuitorii zonei. 

Cum a scris BIHOREANUL

Social-democratul a amintit și de alte tranzacții dubioase ale Primăriei, făcând trimitere la un articol publicat de BIHOREANUL. „Vă aduc aminte de un articol pe care dumneavoastră, presa, l-aţi prezentat publicului, legat de achiziţiile de terenuri din Parcul Salca. Acolo, în acelaşi loc există terenuri cumpărate cu 60 euro pe metrul pătrat şi terenuri cumpărate cu 130 euro pe metrul pătrat", a spus Madar.

Conform consilierului, în parcul Salca municipalitatea a plătit deja pe terenuri 2,3 milioane euro, în condiţiile în care a cumpărat doar o treime din suprafața necesară. „Nu este totuna dacă o să cumpărăm teren cu 60 euro metrul pătrat sau cu 130 euro metrul pătrat. Nu e totuna dacă din bugetul local se cheltuie mai mult cu 2-3 milioane euro”, a spus pesedistul.

Conform estimărilor acestuia, municipalitatea ar mai avea de achiziţionat în zonă teren în valoare de circa 5 milioane euro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!