Tribunalul Bihor a pronunţat luni verdictul final cu privire la cei 15 inculpaţi din mega-dosarul de braconaj al Parchetului Salonta, pe care procurorii voiau să-i trimită în arest preventiv, dar Judecătoria Salonta i-a plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.
Este vorba despre cei 15 vânători puși sub urmărire penală de Parchetul Salonta pentru o sumedenie de infracțiuni precum braconaj, fals în înscrisuri sub semnătură privată, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, uzul nelegal de armă, uciderea animalelor cu intenţie, fără drept, folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, ori rănirea sau schingiuirea animalelor, majoritatea reţinute în formă continuată.
Unul da, restul ba
Pe 18 noiembrie, procurorii au solicitat Judecătoriei Salonta arestarea preventivă a celor 15 persoane, între care se numără şi fostul consilier judeţean PSD Iosif Ştefan Dulău, administratorul Asociaţiei de Vânătoare Tinca, paznicul asociaţiei, Gheorghe Gliţă, fraţii Andrei, Nicolae şi Sorin Sarca, patronii unor firme de comerţ cu material lemnos şi materiale de construcţii din comună, dar şi medicii Aurel Marţi şi Florin Plăian, respectiv omul de afaceri Mircea Hadade, patron de firme de construcţii şi case de schimb valutar din Oradea.
Instanţa a respins, însă, propunerea, dispunând ca toţi cei 15 inculpaţi să fie plasaţi sub control judiciar cu interdicţia de a părăsi judeţul.
Măsura a fost contestată atât de Parchetul de pe lângă Judecătoria Salonta, cât şi de inculpaţi. Luni, Tribunalul Bihor a respins contestaţia procurorilor, însă a admis unele dintre contestaţiile inculpaţilor.
Concret, în cazul lui Mircea Hadade, măsura controlului judiciar a fost revocată, iar pentru fraţii Andrei, Nicolae şi Sorin Sarca interdicţia de a părăsi judeţul a fost înlocuită cu interdicţia de a părăsi ţara.
De asemenea, instanţa a admis şi solicitările făcute de Ştefan Dulău şi Gheorghe Gliţă, de a li se ridica obligaţia impusă de Judecătoria Salonta să nu ia legătura unul cu celălalt, imposibil de respectat în condiţiile în care primul este administrator al asociaţiei de vânătoare, iar Gliţă, ca paznic, îi este subordonat.
Soluţia Tribunalul Bihor este definitivă.
21 de vânători în anchetă
După cum a relatat BIHOREANUL, ancheta Parchetului Salonta, desfăşurată în colaborare cu Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Bihor şi cu sprijinul Brigăzii Operaţiuni Speciale Oradea, a pornit în urma unui incident produs în seara de 12 iulie. Atunci, doi vânători din Tinca, afaceristul Nicolae Sarca, şi consăteanul lui, Alexandru Merge, s-au certat, iar cel dintâi şi-a descărcat carabina de vânătoare în scop de intimidare, chiar într-o zonă locuită a satului.
În timpul cercetărilor care au urmat, oamenii legii au aflat că mai multe VIP-uri ale judeţului ar fi ieşit în mai multe rânduri la partide de vânătoare ilegale în fondul cinegetic administrat de Asociaţia de Vânătoare Tinca, condusă de ex-consilierul judeţean Ştefan Dulău, fără autorizaţiile obligatorii în astfel de situaţii. În total, în dosar sunt cercetate 21 de persoane, dintre care 20 au fost reţinute, iar 14 sunt, acum, sub control judiciar pentru 60 de zile.