Controversatul om de afaceri din Sânmartin Cosmin Bonica şi contabilul său, folcloristul Remus Ionel Bondar, au fost reţinuţi, joi, de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice pentru 24 de ore, iar Bonica a fost dus la Tribunal, vineri, cu propunere de arestare preventivă, pentru evaziune fiscală şi delapidare. Bonica este acuzat şi de alte "afaceri" penale, împreună cu un bucureştean, prejudiciul total ridicându-se la aproape 10 milioane lei.

"Şmecherii" pentru neplata TVA

Cosmin Bonica (foto stânga), 48 de ani, şi Remus Ionel Bondar (foto dreapta), 45 de ani, ambii din Sânmartin, sunt bănuiţi că, în perioada 2019 - 2023, ca reprezentanţi ai unei firme cu sediul în Haieu, ar fi făcut mai multe "inginerii" pentru a se sustrage de la plata plata taxelor datorate bugetului de stat.

Potrivit unui comunicat transmis vineri de Poliţia Bihor, cei doi "ar fi omis, în parte, evidenţierea în documentele legale comunicate organului fiscal, a operaţiunilor comerciale realizate şi implicit a veniturilor obţinute în relaţiile comerciale derulate cu clienţii societăţii, în valoare totală de aproximativ 3.250.000 de lei, prejudiciind, astfel, bugetul general consolidat al statului cu 1.396.519 lei, reprezentând TVA".

Bonica este acuzat şi pentru alte afaceri, făcute alături de un bucureştean pe nume Maricel Bartic, patron al mai multor firme cu sediul în Bucureşti şi Ilfov.

În cei 5 ani, ca reprezentant al două societăţi comerciale, cu sediul în localitatea Haieu, Bonica "ar fi înregistrat în evidenţele contabile diverse operaţiuni de achiziţie de bunuri (materiale de construcţie) şi de servicii (în construcţii)", care ar fi avut la bază operaţiuni nereale. Astfel, au fost folosite facturi fictive, emise de patru societăţi comerciale de tip "fantomă", cu sediile în judeţele Bihor şi Ilfov, în valoare totală de circa 20.000.000 de lei, spun anchetatorii.

"Reprezenţii acestora, bărbatul de 48 de ani din judeţul Bihor, şi un alt bărbat, de 66 de ani, din municipiul Bucureşti, ar fi prejudiciat astfel bugetul general consolidat al statului cu aproximativ 3.250.000 de lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit", se arată în comunicat.

Bonica „fantomă”

Bonica este acuzat şi de alte infracțiuni. Din 2019 până în 2022, tot în calitate de administrator al celor două firme cu sediul în Haieu, "în scopul obţinerii unui folos patrimonial injust, ar fi interpus, în mod fictiv, două societăţi de tip "fantomă", între societăţile beneficiare, administrate de acesta şi societăţile furnizoare de bunuri şi servicii, pentru a majora nejustificat cheltuielile celor două firme din judeţul Bihor".

Astfel, ar fi creat un circuit documentar fals, prin care ar fi urmărit devalizarea patrimoniului societăţilor şi însuşirea, în interes personal, a sumelor de bani transferate către firmele de  tip "fantomă", în valoare totală de 3.846.934 de lei.

"De asemenea, acesta ar fi simulat o operaţiune de cesionare de creanţă, încheiată cu o societate din municipiul Oradea, prin care s-ar fi stabilit cedarea, de către respectiva societate din municipiul Oradea, a unei creanţe de 1.490.000 de lei, în schimbul încasării sumei de 15.000 de lei, prejudiciind astfel patrimoniul celor trei societăţi cu 5.336.934 de lei", spun anchetatorii.

Şi în acest din urmă caz, poliţiştii antifraudă îl anchetează şi pe bucureşteanul Maricel Bartic, pentru complicitate la infracţiunile de evaziune fiscală şi delapidare. "În perioada 2019 - 2022, bărbatul de 66 de ani, în calitatea de reprezentant al unor societăţi comerciale cu sediile în judeţele Bihor şi Ilfov, ar fi sprijinit activitatea infracţională a bărbatului de 48 de ani, în sustragerea de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat şi în devalizarea patrimoniului celor două societăţi cu sediul în localitatea Haieu, judeţul Bihor. Modalitatea de acţiune ar fi constat în întocmirea şi emiterea de facturi fictive, ceea ce ar fi condus la crearea unui circuit comercial artificial, pentru majorarea preţurilor în mod nejustificat, în valoare de aproximativ 20.000.000 de lei", explică Poliţia.

Noi percheziții la Bonica

Comunicatul precizează şi că în cursul zilei de joi, poliţiştii SICE, coordonaţi de un procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunal, au făcut o percheziţie domiciliară şi una la sediul unei firme din Haieu, ridicând noi probe.

"Au fost descoperite şi ridicate, în vederea cercetărilor, diverse documente financiar - contabile şi unităţi de calcul utilizate în conducerea evidenţei contabile", se mai arată în document.

Acestea li se adaugă celor 3 percheziţii făcute în cursul lunii iulie. Aşa cum BIHOREANUL scria la vremea respectivă, atunci au fost percheziţionate vila omului de afaceri Cosmin Bonica din Sânmartin, sediul firmei acestuia, dar şi Primăria Ştei, într-un dosar care vizează acuzaţii de evaziune fiscală, delapidare şi sustragere de înscrisuri, prejudiciul estimat de poliţişti ridicându-se la peste 3 milioane lei.

Prejudiciu de 10 milioane

În noul caz, spun anchetatorii, prejudiciul total se ridică la 9.983.453 de lei, din care 4.646.519 lei reprezintă TVA şi impozit pe profit, iar 5.336.934 de lei - prejudiciul produs prin devalizarea patrimoniului celor trei societăţi comerciale din judeţul Bihor.

Pentru recuperarea lui, au fost instituite măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile şi imobile, precum şi poprirea sumelor deţinute în conturile bancare ale bănuiţilor.

Arestare cu... amânare

Joi, Bonica și Bondar au fost reținuți pentru 24 de ore în Centrul de Arestare Preventivă al Poliției Bihor, fiind bănuiți de săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi delapidare, iar vineri au fost prezentaţi  procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor. Ulterior, Bonica a fost dus în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bihor, cu solicitare de arestare preventivă.

La instanță, surpriză, însă! Dezbaterile, programate pe vineri la ora 13.30, s-au terminat fără o decizie a judecătorului, care a amânat pronunţarea verdictului până luni, la ora 15.30. Asta, cu toate că, potrivit Noului Cod de Procedură Penală, „în cazul inculpatului aflat în stare de reţinere, termenul de soluţionare a propunerii de arestare preventivă trebuie fixat înainte de expirarea duratei reţinerii”.

Așadar, prin decizia de amânare a judecătorului de la Tribunal, Bonica va sta în weekend acasă, având în vedere că ordonanţa de reţinere expiră în cursul zilei de vineri.

"Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice continuă cercetările sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, pentru documentarea întregii eventuale activităţi infracţionale a bănuiţilor", încheie comunicatul poliţiştilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!