Inspectoratul Școlar Județean Bihor a anunțat, vineri, că a decis să-l sancționeze pe directorul Colegiului Economic Partenie Cosma din Oradea, PNL-istul Daniel Negrean, cu diminuarea salariului cu 15% timp de șase luni, după scandalul banilor pe care îi voia adunați pentru festivitatea de absolvire a elevilor dintr-a XII-a.

Decizia IȘJ este una blândă, dar totuși mai drastică decât cea a Consiliului de administrație al Colegiului, care a propus ca Negrean să nici nu fie pedepsit.

Parțial vinovat, în ochii IȘJ Bihor

Potrivit comunicatului IȘJ Bihor, comisia care l-a cercetat disciplinar pe Daniel Negrean „a constatat încălcarea parțială, prin implicare indirectă în strângerea și/sau gestionarea fondurilor, a articolului 170, alineatul 3 din OME nr. 4183/2022”.

Ordinul la care face referire IȘJ este cel care cuprinde Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, și care, la articolul 170, alineatul 3, prevede că „este interzisă şi constituie abatere disciplinară implicarea copiilor/elevilor sau a personalului din unitatea de învăţământ în strângerea şi/sau gestionarea fondurilor”.

Inspectoratul Școlar nu lămurește de ce încălcarea acestui articol este considerată parțială, iar implicarea lui Negrean catalogată ca fiind indirectă, câtă vreme directorul însuși a fost înregistrat când le spunea atât elevilor din clasele de-a XII-a, cât și părinților acestora, că trebuie să plătească fiecare câte 200 lei, pentru organizarea unei ceremonii fastuoase, pe care liceenii nu și-au dorit-o.

Mai mult, Negrean însuși a recunoscut, în discuția purtată cu BIHOREANUL pe marginea acestui subiect, că a impus această sumă pentru că cheltuielile cu organizarea erau ridicate. „Am spus aproximativ 200 de lei, care ar însemna cheltuieli pentru firma care organizează evenimentul, confetti, partea legată de închiriat cort, pentru că nu poți să pui o masă în soare, ape, sucuri, cafele”, declara directorul, la acea vreme.

Altfel spus, IȘJ Bihor vede o implicare indirectă acolo unde chiar și Negrean a recunoscut că era cât se poate de direct.

Nici cât un salariu

Cert este că, în baza raportului comisiei de cercetare, Consiliul de administrație al Inspectoratului Școlar a decis vineri să-l sancționeze pe Daniel Negrean cu „diminuarea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizația de conducere, cu 15% pe o perioadă de 6 luni”.

Conform declarației de avere a lui Negrean, publicată pe site-ul Primăriei Oradea (directorul fiind și consilier local din partea PNL), în anul 2023 acesta a câștigat, în medie, un salariu lunar de la Colegiul Economic de 7.031 lei. Asta înseamnă că, timp de șase luni, ar putea primi cu circa 1.000 lei mai puțin, iar în total, sancțiunea îl va sărăci cu mai puțin de un salariu lunar.

„Sancțiunea stabilită poate fi contestată la Colegiul Central de disciplină al Ministerului Educației sau la Tribunalul Bihor”, a mai transmis Inspectoratul Școlar.

Școala l-a iertat

Interesant este că, potrivit comunicatului IȘJ Bihor, sancțiunea a fost dată „chiar dacă propunerea Consiliului de administrație al Colegiului Economic „Partenie Cosma” Oradea a fost de nesancționare a directorului colegiului”.

Așa cum prevede procedura, comisia de cercetare disciplinară a transmis raportul către conducerea Colegiului Economic și, potrivit surselor BIHOREANULUI, documentul a fost dezbătut joi, într-o ședință condusă de însuși Negrean.

De față cu el, membrii Consiliului de administrație al Colegiului au votat să propună Inspectoratului să nu fie sancționat, ceea ce unii profesori din școală consideră, pe bună dreptate, o anomalie. „De ce a fost prezent și a condus acea ședință, dacă nu ca să intimideze oamenii și să vadă cine îndrăznește să propună sancționarea lui? Cu el de față, nimeni n-a avut curaj să îi reproșeze nimic”, a declarat pentru BIHOREANUL o sursă din rândul cadrelor didactice.

IȘJ nu a respectat propunerea conducerii școlii, dar, după cum se vede, prin sancțiunea dată, nici n-a vrut să le transmită directorilor de școli că vor plăti scump, dacă vor face cum a făcut Negrean.

Are cuvântul Ministerul

În același timp, însă, se lasă așteptat raportul Corpului de Control al Ministerului Educației, care a făcut o anchetă proprie la Colegiul Partenie Cosma după ce a izbucnit scandalul.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, concluziile nu au fost încă trase, așa că rămâne de văzut dacă Ministerul condus de Ligia Deca va tolera cu la fel de multă blândețe un director care, pe față, a cerut bani elevilor și părinților pentru propriile ambiții.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!