Viitorul drum de legătură dintre Oradea şi Săldăbagiu de Munte ar putea fi construit pe bani europeni. Noua șosea, lungă de circa 2,4 kilometri, va porni din zona străzii Beldiceanu, pe lângă Spitalul TBC, pentru a ajunge în comuna limitrofă printre livezi.

Un drum de milioane

Consiliul Local Oradea, reunit vineri în şedinţă extraordinară, a actualizat indicatorii tehnico-economici pentru realizarea legăturii dintre Oradea şi localitatea învecinată, Săldăbagiu de Munte din comuna Paleu, printr-un parteneriat între cele două administraţii locale.

Din valoarea totală a proiectului, de 17,7 milioane lei inclusiv TVA, partea aferentă lucrărilor care se vor face pe administrativul Oradiei este estimată la 3,7 milioane lei, întrucât 80% din viitorul drum se află pe teritoriul comunei Paleu.

Conform HCL-ului, municipalitatea orădeană şi-a asumat, cu titlu de cofinanţare, acoperirea tuturor cheltuielilor neeligibile din proiect, precum şi contribuţia de 2% din valoarea eligibilă a acestuia, în valoare totală de circa 74.000 lei.

Se depune spre finanţare 

Partenerii speră ca investiţia va obţine finanţare prin Programul Regional Nord Vest 2021 – 2027.

„Proiectul va fi depus spre finanţare săptămâna viitoare. Concurenţa este mare pentru că tot mai multe administraţii locale vor să îşi finanţeze lucrările din fonduri europene”, a declarat pentru BIHOREANUL, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţări din Fonduri Internaţionale din Primărie, Marius Moş.

Reprezentanţii municipalităţii orădene speră că proiectul va obţine finanţare. „Dacă totul merge bine lucrările ar putea fi scoase la licitaţie anul acesta, iar execuţia efectivă să înceapă în cursul anului viitor", a spus primarul Florin Birta.

Proiect mai vechi, anunţat de fostul primar Ilie Bolojan încă de la sfârşitul anului 2018, viitoarea cale de legătură ar urma să pornească din strada Izvorului, pe lângă Spitalul TBC, cu continuare pe strada Beldiceanu şi trecere prin fostele livezi până în localitatea Săldăbagiu de Munte. Actualmente, o porțiune a traseului este drum de pământ. 

În pregătirea investiţiei, cele două administraţii locale partenere au făcut încă de anul trecut toate exproprierile necesare din calea viitorului drum.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!