Constructorii au pregătit amplasamentul pentru viitorul terminal intermodal din Episcopia Bihor.

Realizat în proporţie de 35%

Potrivit unui comunicat transmis marţi de Primăria Oradea, stadiul fizic al lucrărilor a ajuns la 35%.

"Până acum a fost pregătit amplasamentul, fiind realizate decopertarea stratului vegetal şi excavaţii ale terenului până la cota de fundare. De asemenea, au fost realizate lucrări la infrastructura celor două linii de cale ferată, a platformelor betonate şi a parcării", se menţionează în comunicat.

Potrivit municipalităţii, până acum muncitorii au executat stratul de fundare din piatră brută şi stratul de formă din balast, iar în prezent lucrează la compactarea acestuia.

"Totodată, se lucrează la reţelele de utilităţi publice, fiind finalizată canalizarea pluvială, precum şi fundaţiile pentru stâlpii de iluminat", a transmis Primăria.

O lucrare de milioane

După cum BIHOREANUL a mai scris, proiectul viitorului terminal intermodal prevede construirea a două linii de cale ferată de aproximativ 700 metri fiecare, ce vor servi drept puncte de încărcare şi descărcare a mărfurilor transportate prin centrul intermodal.

De asemenea, va fi construită o platformă de beton între cele două linii, o clădire administrativă de tip container pentru activităţile logistice, o parcare pentru camioane, împrejmuirea terminalului intermodal, precum şi iluminat şi racorduri la utilităţi.

Valoarea totală a investiţiei este de 73,2 milioane lei cu TVA inclus, din care suma nerambursabilă este de 48,1 milioane lei cu TVA inclus.

Diferenţa dintre valoarea totală a proiectului şi cea stabilită prin licitaţie pentru construcţia efectivă a terminalului, 47 milioane de lei + TVA (56 milioane lei cu TVA inclus), este dată de costurile suplimentare cu dirigenţia de şantier, taxe, avize, cheltuieli indirecte şi neprevăzute.

Spre exemplu, numai taxa de racord a intermodalului la liniile CFR, care va fi plătită în cadrul proiectului, se ridică la circa 7 milioane lei cu TVA inclus.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!