Pe ultima sută de metri înaintea rotativei prin care Nicolae Ciucă va preda PSD funcţia de premier, Guvernul a acordat Oradiei terenul pentru viitorul terminal intermodal din Episcopia Bihor.

După trei ani de eforturi...

Potrivit primarului Florin Birta, municipalitatea va trece în curând la administrarea amplasamentului.

"După trei ani de zile în care am încercat să obţinem terenul pentru viitorul intermodal, Guvernul a hotărât miercuri transferarea acestuia din administrarea Autorităţii Vamale Române în cea a municipiului Oradea", a declarat pentru BIHOREANUL primarul Florin Birta.

Municipalitatea va prelua circa 9,4 hectare de teren din vecinătatea staţiei CFR Episcopia Bihor pentru dezvoltarea viitorului intermodal.

... vor începe lucrările

Hotărârea de Guvern urmează să fie transmisă pentru publicare în Monitorul Oficial, în timp ce Primăria continuă formalităţile pentru demararea lucrărilor.

"Licitaţia pentru atribuirea lucrărilor la viitorul intermodal a fost contestată de către firma Drum Asfalt. Aşteptăm poziţia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor care analizează documentele", a explicat Birta.

La licitație și-au depus ofertele șase firme sau asocieri de firme.

Primarul de Oradea este însă optimist. "Am obţinut terenul, contractul de finanţare a investiţiei a fost semnat, avem licitaţia făcută, mai urmează să fie soluţionată contestaţia şi în cel mult două săptămâni ar putea începe lucrările", a spus acesta.

Pe şosea şi linia ferată

După cum BIHOREANUL a mai scris, primarul Florin Birta a semnat luni, la Bucureşti, cu Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, contractul de finanţare pentru proiectul în valoare de 73,2 milioane lei.

Proiectul prevede construirea a două linii de cale ferată de câte 700 de metri fiecare, care vor fi utilizate pentru încărcarea şi descărcarea mărfurilor ce vor fi transportate prin intermediul acestui centru intermodal. 

Printre lucrările cuprinse în proiect se mai numără construirea unei platforme de beton între cele două linii de cale ferată, a unei clădiri administrative de tip container în care se desfăşoară partea logistică, a unei parcări pentru camioane, dar şi împrejmuirea terminalului intermodal, realizarea iluminatului şi racordul la utilităţi.

Investiţia se ridică la 73,2 milioane lei, din care suma nerambursabilă este de 48,1 milioane lei.

Valoarea integrală a lucrărilor va depăşi 140 milioane lei având în vedere că un proiect suplimentar vizează construirea de drumuri colectoare şi a unui pasaj peste Şoseaua Borşului care să ducă la viitorul terminal intermodal.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!