Cunoscutul publicist bihorean Constantin Butişcă, autor a numeroase monografii şi reviste de rebus şi una dintre ultimele personalităţi enciclopedice ale judeţului, a încetat din viaţă sâmbătă, la vârsta de 76 de ani.

Butişcă din Fânaţe...

Potrivit unor surse apropiate familiei, venerabilul profesor a murit în spital răpus de diabet.

Personalitate activă şi implicată, Constantin Butişcă şi-a lansat ultimul volum la sfârşitul anului trecut. Veritabil patriot local, profesorul a prezentat în cele 730 de pagini ale monografiei "Bihoreni de ieri şi de astăzi" fişele de date ale unor bihoreni cu realizări deosebite de la academicieni, artişti şi publicişti la profesori, doctori, episcopi şi militari.

Constantin Butişcă s-a născut pe 2 august 1945 în Fânaţe (comuna Câmpani), iar după absolvirea Facultăţii de Electromecanică din Cluj-Napoca a lucrat ca inginer stagiar la IRE Oradea, unde a proiectat, printre altele, electrificarea satelor Cetea şi Borozel, dar şi a Exploatării de bauxită de la Dobreşti, după cum stă scris chiar în lucrarea "Bihoreni de ieri şi de azi".

În anul 1970 a intrat în învăţământ ca profesor la Liceul Industrial de Electrotehnică, devenit apoi Liceul CFR, respectiv Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida, unde a lucrat inclusiv ca director, până la pensionarea din 2009.

Constantin Butişcă era căsătorit cu profesoara de limba română şi franceză Elisabeta şi avea doi băieţi, Octavian şi Ovidiu, specialişti în IT.

Rebusist, epigramist, monograf...

Apropiat de elevi, profesorul Butişcă i-a iniţiat în tainele rebusului, reunindu-i în jurul clubului rebusist Bihorul. De-a lungul timpului, publicistul a editat zeci de reviste de rebus şi s-a remarcat ca un epigramist cu uşurinţa versificaţiei şi verbul usturător.

"A fost un om de spirit iubitor de cultură şi frumos. Venea la noi la cenaclu, iar la sfârşit ne citea epigrame extrem de reuşite pe care le făcea pe loc", îşi aminteşte publicistul Paşcu Balaci.

Fondator al editurii Brevis, Constantin Butişcă a publicat de-a lungul timpului în mai multe ediţii Ghidul practic al municipiului Oradea şi Harta judeţului Bihor, de real folos publicului.

Publicistul a editat mai multe monografii ale unor localităţi bihorene, cum ar fi Vaşcău sau Drăgăneşti, dar şi lucrări tematice precum "Şcoli orădene", "Bisericile ortodoxe din Oradea şi slujitorii lor", "Amintiri din liceul CFR" sau "Mondialele, de la Montevideo la Moscova".

Lansat anul trecut în preajma sărbătorilor de iarnă, volumul "Bihoreni de ieri şi de azi" a fost ultimul ieşit de sub semnătura profesorului Butişcă. El trebuia să fie primul dintr-o serie care urma să prezinte personalități locale din mult mai multe domenii.

În pregătirea lansării, publicistul scria în decembrie 2020 pentru BIHOREANUL: "Viaţa şi activitatea oricărui om lasă urme în comunitatea în care trăieşte. Mai multe sau mai puţine, mai mari sau mai mici. Unele dintre acestea sunt de factură materială, altele au o anumită valoare spirituală. Mai devreme sau mai târziu, timpul le îngroapă pe toate în uitare..."

Drum bun, domnule profesor! Noi nu vă vom uita.