Municipalitatea orădeană a anunţat miercuri, printr-un comunicat de presă, câştigătorii campaniei de bugetare participativă aferentă anului 2024.

Bugetul a ajuns pentru 18 proiecte

Dintre cele 45 de proiecte înscrise în concurs, Primăria va finanţa 18 votate de orădeni, suma totală alocată fiind de 1.475.000 lei.

Campania de bugetare participativă aferentă anului 2024 a început în luna aprilie, cu depunerea proiectelor. În perioada iulie - august s-a desfăşurat etapa votului online, iar în prima parte a lunii septembrie orădenii au putut vota cu urnă în cadrul celor 10 întâlniri în cartiere cu orădenii, dintre care ultimele două au avut loc în după-amiaza zilei de luni.

"Selecţia finală a proiectelor s-a realizat prin cumularea voturilor online (2.233 voturi) şi a celor exprimate în cadrul întâlnirilor fizice (245 voturi)", a transmis Primăria Oradea.

La cererea orădenilor...

De departe, cel mai votat proiect a fost cel referitor la realizarea de picturi murale în nişele din zidul promenadei de pe malul Crişului Repede, pe porţiunea din vecinătatea Podului Ladislau (foto jos).

Picturile ar urma să fie realizate de către artişti locali care se vor inspira din perioada anului 1900. Proiectul a strâns 712 voturi, aproape cât toate celelalte 17 propuneri făcute de orădeni care vor obţine finanţare de la Primăria Oradea.

De altfel, conform evidenţelor Primăriei Oradea, doar alte patru proiecte au mai depăşit pragul de 100 de voturi primite din partea orădenilor.

Astfel, printre cele mai votate propuneri s-au numărat cele privind: reabilitarea şi modernizarea parcului pentru copii din spatele Grădiniţei 35 din cartierul Rogerius (141 voturi), realizarea şi amplasarea în oraş a statuii multiplului campion olimpic la sabie, Kabos Endre (114 voturi), reabilitarea şi completarea zonei de fitness din parcul Olosig cu helcometre (113 voturi) (foto jos) şi transformarea spaţiului de trecere din zona Oncea în cartierul Rogerius într-un coridor verde (108 voturi).

În topul celor mai votate zece proiecte s-au mai numărat cele privind: amplasarea de perdele forestiere de-a lungul şoselei de centură (99 voturi) şi conectarea pistei pentru biciclete de pe strada Oneştilor cu cea din faţa grădinii zoologice (98 de voturi).

Alte propuneri au mai vizat: realizarea unei hărţi digitale cu copacii din Oradea (70 voturi), amplasarea unui pian permanent în Parcul Libertăţii (67 voturi) şi amenajarea malurilor Crişului Repede şi Peţei (61 voturi).

Orădenii propun, specialiştii dispun

În perioada următoare, proiectele care au câştigat finanţare vor intra în analiza compartimentelor municipalităţii şi instituţiilor care trebuie să îşi dea avizul pentru realizarea lor.

"Proiectele câştigătoare vor fi supuse în perioada următoare analizei, fiecare după caz, Direcţiei de Urbanism, Direcţiei Tehnice ori Comisiei pentru Cultură, pentru a stabili modalitatea în care pot fi implementate", a declarat pentru BIHOREANUL viceprimarul Teofil Filimon.

Odată aprobate de specialişti, inițiativele vor fi introduse în proiectul de buget aferent anului viitor pentru a fi implementate.

"Perioada de implementare va dura de la caz la caz, în funcţie de cum avansează documentaţiile şi licitaţiile pentru materializarea lor. Valoarea fiecărui proiect a fost limitată, prin regulament, la 100.000 lei, ca să nu aibă o amploare extrem de mare şi să poată fi implementate într-un termen mai scurt", a explicat Filimon.

Potrivit viceprimarului, calitatea proiectelor propuse de orădeni a crescut în fiecare an. "Vorbim de propuneri tot mai bune, cu un buget maxim şi un areal clar în care să fie implementate, care se conformează regulamentului de bugetare participativă", a spus el.

Vezi mai jos lista celor 18 proiecte câștigătoare!

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!