Primăria Oradea a depus vineri spre finanțare, prin Programul Regional Nord-Vest 2021 - 2027, trei proiecte în valoare totală de 40 milioane euro, care vizează regenerarea urbană a cartierului Nufărul I.

„Etalon de regenerare urbană”

Înainte de a fi depuse la finanțator, cele trei proiecte, împărțite pe etape, au fost aprobate vineri de Consiliul Local, în ședință online, convocată de îndată.

„Sunt trei proiecte cu valoare totală de circa 40 milioane euro, bani care vor fi investiți în cartierul Nufărul I. Din această sumă, un procent de 65% îl constituie lucrările eligibile, diferența urmând să fie suportată de la bugetul local”, le-a spus consilierilor locali primarul Florin Birta.

Potrivit edilului, la finalizarea lucrărilor, zona Nufărul „va fi un etalon de regenerare urbană pentru un cartier din țară”.

Cele trei proiecte de regenerare urbană, care vizează fiecare câte o porțiune din cartierul Nufărul I, au fost adoptate cu votul consilierilor PNL și UDMR. Reprezentanții PSD s-au abținut de la vot.

„Ne vom abține”

Consilierul local Adrian Madar a justificat poziția consilierilor PSD făcând trimitere la un articol din BIHOREANUL. Acesta a invocat „informațiile din presă care spuneau că la baza autorizațiilor de mediu a apărut tăierea unui număr de arbori mai mare decât cel din documentațiile deja aprobate”.

Astfel, Madar l-a întrebat pe Florin Birta dacă „vor fi sau nu tăiați mai mulți arbori?”.

Primarul de Oradea a răspuns că numărul exact de arbori care vor fi tăiați și înlocuiți cu ocazia lucrărilor abia acum urmează să fie stabilit.

„Toți arborii din zona Nufărul I vor fi verificați, inclusiv din punct de vedere biologic. Nu vrem ca incidente ca cel de anul trecut, când o furtună s-a abătut asupra municipiului, să pună în pericol viața cetățenilor orașului Oradea”, a spus primarul.

Birta a arătat că municipalitatea va încerca să se limiteze la numărul tăierilor prevăzute în studiile de fezabilitate, dar a precizat că varianta finală va fi definitivată prin proiectele tehnice.

Răspunsul nu l-a satisfăcut pe Madar. „Noi ne vom abține de la vot”, a spus social-democratul.

Cu finanțare prealocată...

Lucrările din cartierul Nufărul I, în valoare totală de circa 40 milioane euro, au fost împărțite în trei etape. Prima etapă, și cea mai mare, vizează regenerarea urbană a unei suprafețe de circa 8,83 hectare, delimitată de străzile Constantin Noica, Peneș Curcanu și Bumbacului.

Cea de-a doua etapă vizează o suprafață de 7,33 hectare dintre străzile Onisifor Ghibu, Aleea Zidarilor, Aleea Forajului și Bumbacului.

Ceva mai mare, etapa a treia prevede lucrări care ar urma să fie făcute pe o suprafață de 7,78 hectare dintre străzile Peneș Curcanu, Bumbacului, Morii și Onisifor Ghibu.

Printre altele, Primăria vrea să lărgească zonele pietonale, să elimine din parcările de pe carosabil și să construiască parcări supra și subterane, cea mai mare fiind una cu 1.000 de locuri care va fi săpată sub parcul de lângă Colegiul Onisifor Ghibu.

De asemenea, între blocuri ar trebui să apară zone de picnic și pentru sport, locuri de plimbare cu animalele de companie și altele unde seniorii Oradiei să socializeze.

Lucrările vor avea un termen de execuție de trei ani. „Oradea are fonduri prealocate pentru proiectele de regenerare urbană, așa că lucrările au finanțarea asigurată”, a declarat pentru BIHOREANUL, șeful Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională, Marius Moș.

Asta, pentru că pe axa de finanțare pe care a aplicat primăria, municipiile au sume rezervate pentru proiecte, câtă vreme respectă condițiile de eligibilitate: să fi făcut un studiu de fezabilitate, să fi fost dezbatut în CL, să facă licitație ș.a.

Totuși, efortul financiar al orașului va fi unul consistent. Procentul de 35% pe care îl reprezintă cheltuielile neeligibile din proiect va ridica la circa 14 milioane euro cofinanțarea pe care va trebui să o asigure bugetul local.

Regenerare cu indignare

După cum BIHOREANUL a mai scris, proiectul de regenerare urbană a cartierului Nufărul a stârnit de-a lungul timpului nemulțumirea unor riverani.

Printre altele, locuitorii zonei s-au opus tăierii a 80 de arbori pentru amenajarea unui drum pe amplasamentul unei aleii pietonale din Aleea Onisifor Ghibu, proiect la care municipalitatea a și renunțat.

La fel, unii s-au pronunțat împotriva construirii parcării cu o mie de locuri de teamă că va afecta fundația blocurilor din jur, iar alții au reclamat numărul mare, de circa 2.400 de arbori din 4.900 de arbori existenți, care ar urma să fie tăiați ca fiind bolnavi sau bătrâni ori pur și simplu pentru că stau în calea lucrărilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!