La ora 7.00 a dimineții de marți, 28 mai, se va deschide circulația pe noul drum care leagă Oradea de Sânmartin și care funcționează și ca centură ocolitoare a acestei localități, a anunțat Consiliul Județean Bihor, care a realizat acest proiect în baza unui parteneriat cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România.

Noua șosea are o lungime de 5,75 kilometri, plus bretele de legătură cu DN 76 Oradea – Deva și cu satul Haieu, acestea având o lungime de 2,27 km.

De-a lungul ei a fost realizată și o pistă pentru bicicliști care leagă Oradea de Băile Felix, astfel că orădenii care doresc acest lucru vor putea ajunge în stațiune fără mașini, pedalând pe două roți.

Centura Sânmartin pornește din Oradea de pe strada Iancu de Hunedoara și continuă de-a lungul pârâului Peța spre Băile 1 Mai, ocolind Băile Felix și racordându-se la șoseaua națională DN 76 la ieșirea din Felix spre Beiuș, înainte de curba spre Cordău.

sursa foto: CJ Bihor

Lucrarea a fost executată de o asociere formată din firmele Construcții Erbașu, Vahostav SK, Drumuri Orășenești și Procons Group, contra sumei de 177,238 milioane lei, finanțarea fiind asigurată cu fonduri europene de către CJ Bihor, care a întocmit în acest scop un parteneriat cu CNAIR.

Centura este dată în folosință cu o întârziere de câteva luni, deoarece lucrările au fost întârziate de mai mulți proprietari de terenuri expropriați, trei firme ale fraților Micula și o pensiune din Băile 1 Mai blocând accesul muncitorilor pe șantier până când CJ Bihor a obținut executarea lor silită.

Potrivit președintelui CJ Bihor, Ilie Bolojan, luna viitoare va fi dată în folosință și centura Nojorid, care pornește din Oradea din cartierul Grigorescu și continuă până la ieșirea din Nojorid, unde se leagă de DN 79 Oradea – Arad.

Recent, a fost deschisă și centura Sântandrei, iar în cursul acestui an va mai fi dată în folosință și centura Biharia, precum și centurile Aleșd și Beiuș.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!