Spitalul din Marghita nu are nici măcar un pat pentru bolnavii cardiaci, dar are secţii fără pacienţi, un laborator care trimite clienţii la privat pentru analize banale, finanţare de la CAS în scădere continuă, ba chiar întreruptă de-a binelea în primăvară, face achiziţii nejustificate şi acceptă lucrări de mântuială.

De 12 ani, unitatea e condusă de acelaşi manager, jurista Bradacs Aliz, care tocmai a mai primit un mandat, până în 2026, în urma unui concurs anume organizat. Avertizat despre trânteală, BIHOREANUL a urmărit-o...

Premieră şoc

Pe 31 ianuarie 2022, Spitalul Municipal Dr. Pop Mircea din Marghita - cel mai mare din Bihor după Judeţeanul din Oradea, cu 267 paturi şi 414,5 posturi - devenea prima unitate sanitară din ţară lăsată fără acreditare de Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate, iar pe 2 februarie şi fără finanţarea CAS Bihor, aceasta fiind reluată după o săptămână, când spitalul a făcut o nouă cerere de acreditare, pentru anul viitor. BIHOREANUL dezvăluia atunci că managerul Bradacs Aliz nu informase nici măcar medicii, ale căror prestaţii nu au mai putut fi decontate de CAS, rămânând neplătite.

Neacreditarea e cea mai gravă situaţie în care poate ajunge un spital, iar pentru a ascunde cauzele, imputabile managerului, Bradacs a refuzat să facă public raportul ANMCS, susţinând că ar conţine date cu caracter personal. O minciună grosolană, cum demonstra documentul obţinut ulterior de BIHOREANUL. Pe 118 pagini, acesta descria o indolenţă crasă: "managementul strategic şi organizaţional" corespundea standardelor în proporţie de doar 39%, echipa managerială nu analiza periodic "nevoile de îngrijire a populaţiei deservite", investiţiile nu erau făcute "conform obiectivelor şi pentru satisfacerea nevoilor comunităţii", "complicaţiile survenite pacienţilor" nu erau raportate Consiliului Medical... Pe scurt, spitalul funcţiona din inerţie, nu după reguli.

Cu binecuvântarea UDMR

Arkosi Anton (foto), consilier local şi preşedinte al UDMR MarghitaŞi, totuşi, Bradacs a rămas favorită pentru un nou mandat, în baza concursului despre a cărui incorectitudine BIHOREANUL a fost avertizat. Prezidat de Arkosi Anton (foto), consilier local şi preşedinte al UDMR Marghita, Consiliul de Administraţie al unităţii (cu 4 din 7 membri sub control politic), a stabilit un calendar bizar. Doritorii şi-au putut depune candidaturile până pe 4 iulie, comisia de concurs le-a verificat până pe 7 iulie şi primea contestaţii până pe 8 iulie. Proiectele de management, parte a dosarelor, au fost însă afişate pe site abia pe 12 iulie, aşadar la 4 zile după expirarea termenului!

Tot CA a stabilit o comisie de concurs condusă de acelaşi Arkosi, din care au mai făcut parte dr. Adrian Marc, managerul spitalului din Satu Mare (unde administraţia locală e tot sub controlul UDMR), şi un medic din Ştei, dr. Sorin Vesa, care însă s-a retras pentru a nu fi părtaş la simulacru. A fost înlocuit rapid cu managerul spitalului din Miercurea Ciuc, dr. Konrad Judit, ca şi cum în tot Bihorul ori mai aproape, de pildă în Cluj, nu s-ar fi găsit alţi medici.

Tratament discriminatoriu

dr. Maria Vancea (foto), cardiolog la policlinica spitalului,Pe lângă Bradacs, la concurs s-au înscris încă trei candidaţi: dr. Maria Vancea (foto), cardiolog la policlinica spitalului, cu câţiva ani lucraţi într-un spital din Spania, Zsembinski Ştefan, fost director financiar, acum casier la Fişierul policlinicii, şi o economistă din Maramureş, Paula Leş.

Pe 14 iulie, aceasta din urmă a depus o contestaţie sesizând că proiectul lui Bradacs şi cel al lui Zsembinski încalcă Regulamentul de concurs (având peste 20 de pagini, maximum permis) şi mai ales că "tratamentul egal al candidaţilor nu a fost respectat". Dintre cele patru proiecte, doar al managerului în funcţie a fost scanat şi postat pe site color (celelalte trei, alb-negru), şi numai directoarea avea acces la întrebările pe care oricine le putea trimite pe adresa de e-mail a spitalului, pentru a fi adresate candidaţilor la proba de susţinere publică a acestora, lunea trecută.

Contestaţia a fost însă respinsă, ca "tardiv introdusă" şi pentru că "aspectele sesizate exced prevederilor art. 9 din Regulamentul de concurs", articol care în realitate obliga comisia tocmai să soluţioneze orice reclamaţie legată de concurs.

Cu aceeaşi motivaţie a fost respinsă şi o altă contestaţie, cea a dr. Vancea, care a reclamat şi că o parte a proiectului semnat de Bradacs este plagiată din proiectul unui medic bucureştean care candidase la şefia unui spital din Ilfov.

Slăbiciuni cu duiumul

BIHOREANUL a analizat proiectele, constatând că toate trei - inclusiv cel al actualului manager - au evidenţiat că structura organizatorică a acestuia nu corespunde nevoilor celor 100.000 locuitori din zona Marghita. Concret, unitatea are secţii supradimensionate, precum cea de Obstetrică-Ginecologie, cu 30 paturi, în condiţiile în care numărul naşterilor a scăzut la doar una pe zi (de la 3-4 în 2019), ori de Interne, cu 66 de paturi (din care 20 în "secţia exterioară" din Valea lui Mihai, înfiinţată la propunerea lui Bradacs, care a ajuns s-o menţioneze acum ca "punct slab").

În schimb, unitatea are numai 6 paturi pentru spitalizarea de zi şi nici unul de Cardiologie, deşi patologia e în creştere. Veniturile de la CAS au scăzut de la 50,14% din total în 2018 la doar 39,89%, iar cheltuielile de personal au crescut la 78,09%, pentru medicamente şi materiale rămânând doar 17%. Laboratorul de analize, deşi modernizat, nu e acreditat, directorii medical şi financiar-contabil sunt interimari, iar unitatea are datorii neplătite către furnizori.

"Elefantul din încăpere"

Bradacs Aliz, managerul Spitalului MarghitaDespre lipsa acreditării, problema nr. 1, proiectul lui Bradacs Aliz (foto) a expediat detaliul într-un singur rând, fără a prezenta nicio explicaţie, cele ale dr. Vancea şi economistei Leş subliniind în schimb că reacreditarea trebuie să fie prioritară.

La solicitarea BIHOREANULUI, un fost manager de spital a analizat toate proiectele, concluzionând că doar două "meritau atenţie", cele semnate de Bradacs şi de Vancea, considerându-le aproximativ egale la o notare obiectivă. Diferenţa este că actualul manager propune în secţia exterioară din Valea lui Mihai un compartiment de îngrijiri paliative, pe când dr. Vancea vrea ca spitalul să aibă un compartiment de Cardiologie, fiindcă ar reduce şi numărul pacienţilor care ar avea nevoie de paliaţie.

"Proiectul actualului manager nu vorbeşte tocmai despre "elefantul din încăpere": pierderea acreditării. Trece peste problemă ca şi cum nu ar fi cel mai grav eşec pe care îl poate avea un manager de spital", a explicat specialistul consultat de ziar.

Ba apatici, ba curioşi

Avertizat că membrii comisiei o favorizează pe Bradacs, BIHOREANUL a asistat lunea trecută la susţinerea proiectelor de management, constatând că bănuielile nu erau lipsite de temei.

Programată prima (în ordine alfabetică) la interviu, directoarea a fost menajată, membrii comisiei punându-i întrebări formale şi fără a cere detalii. "Cum vedeţi rezolvarea problemei circuitelor nefuncţionale?", "Ce soluţii vedeţi privind secţiile supradimensionate?", au întrebat-o membrii comisiei, care s-au mulţumit cu răspunsuri la fel de formale, precum "Trebuie restructurate unele secţii şi compartimente". Fără a întreba candidata un lucru simplu: de ce n-a făcut-o până acum?

În schimb, pe dr. Vancea au chestionat-o serios, poate şi pentru că, din start, aceasta a avertizat că "s-au făcut "greşeli" în lanţ în organizarea concursului, ceea ce dă percepţia că a fost aranjat, astfel că îmi rezerv dreptul de a acţiona în justiţie". Cei trei membri i-au cerut insistent amănunte despre cum ar restructura spitalul, cum ar înfiinţa compartimentul de Cardiologie, ce trebuie să facă managerul pentru a obţine acreditarea ş.a.m.d.

director economic al Spitalului Marghita, Zsembinski Ştefan Paula Leş nu s-a mai prezentat la interviu, iar fostul director economic Zsembinski Ştefan (foto) a fost audiat, deşi proiectul său nu a respectat tematica din regulament. Ceea ce a spus avea să-l irite vizibil pe preşedintele comisiei, care l-a şi întrerupt de mai multe ori. Asta pentru că omul a cam dat din casă, acuzând "datorii foarte mari acumulate", "paturi goale", "achiziţii făcute fără consultare şi care stau nefolosite", "angajări în masă inutile", "laborator modernizat, dar care trimite oamenii la privat pentru analize de bază", lucrări "proiectate şi executate prost de Marconst" (n.r. - firmă de casă a UDMR), "bani aruncaţi pe geam"...

Consultaţie în justiţie

Rezultatele concursului au fost publicate a doua zi, confirmând preferinţa pentru actuala directoare, în ciuda eşecurilor manageriale ale acesteia şi a avertismentului dr. Vancea că le va contesta. Pentru proiectul de management în sine, Bradacs a fost notată cu 9,31, pentru "abilităţile manageriale" arătate la interviu, cu 9,72, astfel că media a fost de 9,51.

Dr. Vancea a primit doar 5,98 pentru proiect şi 6,77 pentru susţinere (media 6,37), iar Zsembinski a fost notat cu 3,70 pentru proiect şi cu 4,93 pentru susţinere (media 4,31). Pentru că nu s-a prezentat la interviu, Paulei Leş nu i-a fost notat nici proiectul, BIHOREANUL aflând că aceasta intenţionează să atace concursul în justiţie.

La fel vrea să procedeze şi doctoriţa Vancea, care l-a contestat, dar degeaba, fără a şti nici măcar componenţa comisiei de soluţionare a contestaţiilor, nepublicată. "Totul a fost aranjat", spune medicul, care speră că măcar judecătorii, dacă nu Consiliul de Administraţie, vor socoti că spitalul din Marghita merită totuşi un concurs "pe bune" şi un alt manager decât cel care l-a lăsat fără acreditare, cu datorii şi deprins cu risipa...


SPITAL ORIGINAL
Dotări de-a-ndoaselea

Spitalul Municipal Marghita

BIHOREANUL a dezvăluit că la Spitalul Marghita singurul CT a fost amplasat în policlinică, la câteva sute de metri de Urgenţe, astfel că pacienţii sunt plimbaţi pentru investigaţii în cărucior şi pe targă, prin soare vara, ploaie toamna şi ninsoare iarna. Motivul? "Aşa a fost scris" de Primărie, pe vremea fostului edil şef Pocsaly Zoltan (UDMR) proiectul de finanţare cu fonduri UE, care a avut, însă, girul spitalului.

Unitatea a atras şi atenţia Parchetului Bihor, care a descoperit că sub semnătura managerului un cabinet din policlinică fusese închiriat, ani la rând, din 2015 până în 2019, unei foste farmaciste a spitalului, Balogh Eva, care şi-a înfiinţat acolo o firmă pentru a frauda CAS, cu peste 300.000 lei, sub pretextul acordării de îngrijiri medicale la domiciliu, servicii rămase pur fictive.

În ciuda unor asemenea nereguli, Consiliul de Administraţie nu a cerut explicaţii managerului Bradacs Aliz, preşedintele acestuia şi al UDMR Marghita, Arkosi Anton, răspunzând BIHOREANULUI că "nu ştie" nici măcar motivele pierderii acreditării ori ale neacreditării laboratorului...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!