Când s-au amplasat cuiburile de flori şi ghivecele uriaşe cu plante decorative în Piaţa Unirii, Piaţa Ferdinand şi pe strada Iosif Vulcan, imediat s-a luminat locul. Dacă acestea ar fi fost puse şi pe malul stâng al Crişului, lângă Primărie, devenită zonă de promenadă, zona centrală ar fi arătat şi mai bine.

Din păcate, însă, malul a rămas în culoarea betonului, pe motiv că cei de la Cultură nu permit altă nuanţă decât cea a betonului. E de mirare abordarea asta, pentru că în urmă cu un secol pe dig se pictau reclame şi pe primar nu-l amenda nimeni. Mai mult, există şi un proiect pe bugetare participativă ce propune ca zona să fie mai colorată, dar la asemenea abordare se pare că e mort din faşă.

Acum se conturează noile pasaje din Centrul Civic. Peste câteva luni vom vedea cât de utile sunt; eu nu cunosc încă un caz de pasaj, drum sau pod care, odată construit, să fie blamat de participanţii la trafic. În schimb, aspectul lor industrial contrastează strident cu exuberanţa stilului Art Nouveau.

Sigur, Uniunea Europeană ne-a dat bani pentru siguranţa circulaţiei, nu pentru brizbrizuri, dar atât putem face şi noi din banii noştri, să umanizăm zona. O placare cu piatră nobilă, nişte jardiniere din care să curgă vegetaţia pe pereţii austeri şi bande cu lumini led ar face din pasaje o zonă mai prietenoasă.

Acum, când intrăm în epoca noilor pasaje, căci se vor face vreo 7-8 conform planurilor Primăriei şi ale Consiliului Judeţean, poate ar trebui ca din start să se gândească şi elemente decorative, dacă nu vrem să arate ca nişte fose sinistre. Cum obrazul subţire cu cheltuială se ţine, atâţia bani se pot găsi la buget pentru a da ştaif urbei cu care ne lăudăm aşa de mult!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!