Deputatul de Bihor Mihai Lasca, protagonistul mai multor dosare penale dezvăluite de BIHOREANUL, a fost exclus din AUR! Decizia a fost luată în cursul zilei de miercuri, de către conducerea centrală a partidului, care a hotărât totodată să o înlăture şi pe controversata Diana Şoşoacă.

Parlamentar penal

Informaţia a fost făcută publică de presa centrală, iar deocamdată nu au fost făcute publice mai multe detalii despre motivul excluderii orădeanului. Cel mai probabil, la baza deciziei stă trecutul penal al lui Mihai Lasca, care a fost condamnat pentru loviri şi compliictate la înşelăciune şi este judecat pentru constituirea unui grup criminal organizat.

"Preşedintele AUR Bihor, Mihai Lasca, ales deputat la alegerile parlamentare, fost condamnat penal pentru loviri şi judecat pentru constituirea unui grup criminal organizat, a fost exclus miercuri din AUR. Orădeanul în vârstă de 40 ani, patron al unei firme de pază, a fost trimis în judecată într-un dosar al procurorilor DIICOT pentru constituire de grup criminal organizat, care avea ca scop racolarea de persoane afro-asiatice aflate în România şi călăuzirea lor în Ungaria", precizează Alba24.ro.

BIHOREANUL a scris despre cele două dosare penale în care liderul filialei Bihor a Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) este judecat la Oradea. În cel pentru trafic de migranţi, Mihai Lasca fusese arestat iniţial pentru clonare de carduri, acuzaţie pe care procurorii n-au mai putut s-o probeze.

În plus, el a fost condamnat recent, la Judecătoria Oradea, la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru lovire, după ce în august 2019, pe DN79, l-a bătut în trafic pe un bărbat pe care-l suspecta că ar fi avut o legătură cu fosta lui parteneră de viaţă. Femeia îl părăsise pe Lasca şi, de altfel, a şi obţinut ulterior un ordin de protecţie împotriva sa, cerând apoi instanţei să fie unicul părinte pentru cei doi copii pe care îi aveau împreună, acest proces fiind în desfăşurare. 

BIHOREANUL a descoperit că Lasca mai are la activ o condamnare la 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la înşelăciune prin metoda "şmen", fiindcă în 2006, alături de un prieten, a fost prins după ce a ţepuit un şofer pe DN 1, păcălindu-l să schimbe o bancnotă falsă de 500 euro. Pedeapsa i- afost ştearsă din cazier prin trecerea termenului de reabilitare.

Şoşoacă, indisciplinata

Şi Diana Şoşoacă a fost exclusă din partid, aceasta fiind acuzată de relaţii mult prea apropiate cu senatorii altor formaţiuni şi nerespectarea regulilor în interiorul grupului parlamentar. "Decizia a fost luată de senatorii Claudiu Târziu şi Sorin Lavric şi este susţinută de forurile de conducere ale partidului", a precizat biroul de presă al formaţiunii, fără a oferi alte informaţii, conform sursei citate.

Dianei Şoşoacă i s-a mai reproşat şi indisciplina, după participarea ei, vineri seară, la o petrecere aniversară organizată într-un local unde nu era respectată distanţarea socială. Invitaţii se ţineau în braţe şi cântau, în acelaşi timp, la un singur microfon.

"AUR a luat decizia să-l excludă şi pe colegul nostru deputat, condamnat penal în primă instanţă şi trimis în judecată într-un alt dosar penal. Am luat decizia să-l excludem şi pe domnia sa pentru că e firesc. Sunt excluderi, nu sunt parlamentari care au fost cumpăraţi, nu. AUR a luat decizia să respecte ceea ce a comunicat alegătorilor", a precizat Dan Tănasă, un lider al partidului.

De precizat că faptul că, deşi cei doi au fost excluşi din formaţiunea politică pe lista căreia au fost aleşi, asta nu înseamnă că ei îşi vor pierde mandatele de deputat.

UPDATE: Precizări de la AUR

Conducerea AUR a explicat miercuri seară, într-un comunicat, de ce l-a exclus pe deputatul de Bihor Mihai Lasca din partid, iar, cum era de aşteptat, motivele ţin de trecutul său, pe care l-a ascuns reprezentanţilor partidului. Documentul explică și motivul pentru care i-a fost retras sprijinul politic senatoarei Diana Șoșoacă.

Detalii în articolul „De ce a fost exclus Mihai Lasca din AUR: și-a ascuns trecutul și dosarele penale