La Colegiul Traian Vuia, o jună nervoasă că a fost mustrată pentru că a adus un băiat în cameră nu a mai putut suporta umilința și a pus mâna pe cuțit. Asta, ca de acum înainte pedagogul rănit să se învețe minte să lase copiii să-și facă de cap.

Nu de mult, un tânăr de 14 ani a fost condamnat la pușcărie cu executare pentru că a vrut să-i ia gâtul unui băiat de 15 ani după o dispută avută pe o rețea de socializare. Ca să nu mai spun de imaginile care apar aproape zilnic, în care tineretul studios al țării se bate cu sălbăticie, iar, ca tâmpenia să nu fie fără ecou, se mai și postează cu bravele fapte de arme.

La București, la un liceu de elită, un copil și-a atacat tot cu un cuțit profesoara de japoneză și, după spusele colegilor, și-a premeditat gestul. Așa că, să nu ne amăgim, catastrofa nu este doar în școlile mai mărginașe. Practic, niciun profesor nu mai e în siguranță, indiferent la ce școală predă!

Mie mi-a plăcut reacția Ministerului Educației, care, deși vede că elevii sunt tot mai slab pregătiți și tot mai nervoși, a decis să dea burse de merit și repetenților. Asta, drept răsplată că se sinchisesc să vină până la școală, măcar să se caftească și să mănânce cornul și laptele, dacă nu să învețe.

Culmea, aceste acte de agresiune vin tocmai într-o perioadă când profesorii, în sfârșit, au obținut mărirea salariilor, mărire care, este de domeniul evidenței, a dublat calitatea învățământului, a distrus sistemul privat de meditații și a impus o disciplină de fier în instituțiile de învățământ. Sau nu?

Pentru că situația nu mai poate continua în acest fel, într-o țară unde părinții cred că educația trebuie lăsată pe seama școlii, iar dascălii acuză faptul că loazele vin needucate de acasă, mai rămâne ca Primăria să monteze la intrarea în școli porți care detectează metale. În plus, la ore, fiecare profesor să fie asistat de o gardă de corp înarmată. Iar de aici până vom ajunge să montăm un cuib de mitralieră pe catedră nu este decât un pas.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!