După ce a reclamat că în România i s-au pus piedici în distribuirea filmului către publicul larg, preotul Ciprian Mega a decis să publice pe contul său de YouTube producția „21 de rubini”, realizată în Oradea, cu actori ca Mickey Rourke și Anthony Delon.
În a doua zi de Paște, filmul a fost difuzat pe Realitatea TV, în premieră la o televiziune națională.
„Avem o veste bună, pentru cei care nu au reușit să vadă filmul «21 de Rubini», la Realitatea TV, a doua zi de Paști! Filmul se poate vedea online, gratuit, începând de astăzi, pe canalul de YouTube al regizorului, Ciprian Mega. Vă mulțumim pentru interes și susținere!”, se arată într-un mesaj publicat marți pe pagina de Facebook a filmului.
Într-o zi, lungmetrajul a adunat peste 50.000 de vizualizări pe platforma YouTube.
Întins pe aproape două ore și jumătate, filmul îmbină două povești ce se petrec în intervale diferite de timp, ele sugerând corupția din Biserica Ortodoxă, din administrația și justiția din România, precum și influența și interesele puterilor occidentale în România.
Preotul ortodox Ciprian Mega, scenarist și regizor al filmului „21 de rubini”, a fost criticat în spațiul public, după ce, împreună cu soția sa și alte persoane implicate în realizarea lungmetrajului, printre care actorul Dorel Vișan, s-a dus în Rusia pentru a participa la Festivalul Internațional de Film de la Moscova, la invitația lui Nikita Mihalkov.
Participarea sa la festival a fost intens contestată în contextul în care Rusia duce un război sângeros în Ucraina și în contextul în care el a avut întâlniri cu personaje controversate, în frunte chiar cu Vladimir Putin.
(sursa foto: Facebook / Laura Irina Mega)
„Participarea benevolă, în actualul tragic context, la un festival de film patronat de personaje asociate la nivel internațional cu crime în masă și cu distrugerea unei țări suverane agresate printr-un sângeros 'război sfânt', nu e chiar o victorie a bunului-simț. Nici Berlinul nu era o destinație favorită pe care scriitorii și artiștii străini să o fi ales pentru culegerea vreunui premiu în vremea când Germania lui Hitler invada Polonia și apoi Europa”, a spus Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, pentru Hotnews.ro.
La rândul ei, Episcopia Ortodoxă a Oradiei a spus că gestul lui Mega „umbrește statutul său de preot, acțiunile sale depășind cu mult cadrele misiunii Bisericii și atingând sfera foarte sensibilă și tensionată a geopoliticii actuale provocată de războiul de agresiune purtat împotriva Ucrainei”, conform PressOne.ro.
Pentru aceeași publicație, Ciprian Mega a transmis, chiar din capitala Rusiei, referitor la tema filmului său: „Am prieteni mai mulți în America decât în Rusia. Am lucrat cu occidentalii, am călătorit adesea acolo. Dar știu că gândirea omenirii suferă de inconsecvență, iar eu nu vreau să preiau un narativ doar de dragul de a fi «frecventabil»”. El a adăugat: „Da, privesc Europa cu reținere, așa cum privesc Rusia cu reținere. Și nu sunt fanul Americii, dimpotrivă. Dacă mă va întreba vreodată vreun jurnalist inteligent cum schimbă festivalurile de film fața lumii, voi descrie acest fenomen, ușor străin publicului. Până atunci, însă, eu, în aceste zile, la Moscova, îmi slujesc țara, așa cum simt eu că trebuie să o fac”.