Comuna bihoreană Brusturi s-a întors în... comuna primitivă, când legea o făcea un singur individ, cel mai puternic din trib. 

Aflată la al doilea mandat, în care s-a remarcat pentru că, împreună cu soțul ei, a bătut un fost procuror până aproape l-a omorât, primărița Livia Bârlău a fost prinsă cu încă o ispravă penală: a iscălit nelegal contracte de asistență juridică, în valoare de sute de mii de lei, în interesul nu atât al comunității, cât al său personal. Între avocații tocmiți pe banii Primăriei se numără și doi pe care femeia i-a angajat și „pe persoană fizică”, pentru ea și soțul său, în procese penale...

Hoții și bătăi 

Primărița Livia Bârlău (PSD) e un pericol pentru localnicii care nu i se supun. În 2018, fiindcă a reclamat Gărzii Forestiere furturi din pădurea comunală la care soțul ei, Petre Bârlău, fusese complice, consilierul ALDE Ioan Roșu a fost atacat în propria curte de trei bărbați care l-au bătut până l-au lăsat lat. Un altul, Florian Cuc, care îi ceruse socoteală pentru lucrări atribuite în secret și prost executate, s-a ales cu geamurile casei sparte. 

Nici simplii cetățeni nu au scăpat. Un sătean, Gheorghe Platona, s-a trezit în 2021 cu saivanul incendiat după ce a acuzat-o pe Bârlău că a ajutat la devalizarea composesoratului. În același an, unui alt consilier, Radu Gavra (PNL), i-a fost vandalizată mașina, iar ferestrele casei sparte după ce a dezvăluit că, din cauza falsificării unor acte, comuna a fost obligată să înapoieze Ministerului Dezvoltării 4,55 milioane lei, primiți pentru înființarea unei rețele de apă.  

De fiecare dată, dosarele penale au fost clasate cu „autor necunoscut”. Unul, totuși, n-a putut fi îngropat. În septembrie 2021, Livia Bârlău și soțul ei l-au bătut în propriul magazin pe fostul procuror Ioan Bodogai până aproape l-au omorât, fiind trădați chiar de imaginile înregistrate de camerele de supraveghere, pe care le-au șters, dar pe care polițiștii din Oradea le-au recuperat. Câteva luni, cei doi soți au stat în arest, dar ulterior judecătorii i-au pus sub control judiciar. De atunci, femeia, deși e judecată pentru tentativă de omor, conduce Primăria în același stil, sfidând legea și satisfăcându-și interesele. 

Procese pentru transparență 

Radu Gavra (foto) încearcă de 3 ani să obțină informații despre activitatea Primăriei, care ar trebui să fie publice, pe site-ul instituției. În două rânduri, împreună cu ceilalți PNL-iști din Consiliul Local, a și deschis procese pentru că, la porunca lui Bârlău, nu le-au fost oferite, în ciuda Legii 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public. Toamna aceasta, Gavra a încercat o „scurtătură”: printr-o petiție trimisă Prefecturii, alături de încă un coleg, a cerut ca aceasta să verifice atât transparența, cât și „contractele de colaborare” încheiate din 2021 încoace pentru servicii de asistență juridică. 

Motivul? Consilierii au aflat „pe surse” că Bârlău a semnat ilegal astfel de contracte, pentru a se apăra inclusiv în procesele pentru... refuzul de a comunica date de interes public. „E absurd. Primăria ține secrete informații publice despre banii publici, iar când apelăm la justiție pentru a o obliga să le furnizeze, ne luptăm cu avocați care, tot pe banii noștri, îi apără secretomania și ilegalitățile”, a declarat Gavra BIHOREANULUI săptămâna trecută, când Prefectura i-a confirmat bănuielile. 

Peste 200.000 lei

Redactat pe 23 octombrie, Raportul Corpului de Control confirmă că din 2021 încoace, în loc să angajeze un jurist, cum cere legea, Bârlău a preferat avocați aleși de ea personal şi a semnat 7 contracte pentru servicii juridice, achiziții cu alocări de peste 200.000 lei. 

Aşa a fost în februarie 2021, când primărița a încheiat două contracte cu avocata Lele Diana Laura, contra unor onorarii de câte 3.000 lei. Procesele aveau ca obiect, culmea, tocmai „comunicarea de informații de interes public”, ambele fiind intentate de consilierii din opoziție. 

Un an mai târziu, în aprilie 2022, primărița a angajat-o pe avocata Tincuța Șaitoș, pe 800 lei, în procesul (pierdut) cu o firmă pe care Primăria o executase silit în mod nelegal, iar în iulie Societatea Profesională de Avocați Domocoș, Golea și Avocații, cu 4.760 lei, pentru a o reprezenta (cu succes) într-un proces cu o altă firmă, pe care o angajase să reabiliteze școala.

Contracte-abonament 

Contractele vădit nelegale primărița le-a încheiat, însă, pentru a asigura Primăriei, dar mai ales ei înseși și subalternilor săi asistență juridică „la paușal”, ca în regim de abonament.

Pe primul l-a semnat în ianuarie 2021, pe un an, cu socrul Dianei Lele, Alexandru Lele (foto), pentru „reprezentarea Clientului și a salariaților acestuia în cauze cu relevanță penală”, contra unui onorariu de 2.500 lei pe lună, deci 30.000 lei pe an, plata fiind prevăzută lunar, dar fără a se preciza dacă numai în cazul în care ar fi existat procese sau indiferent de acest detaliu. 

În iunie 2022, când contractul cu Alexandru Lele era încă în vigoare, Bârlău a încheiat încă unul, cu avocata Claudia Pășcui, pentru 5.000 lei/lună (60.000 lei/an), acesta prevăzând inclusiv „redactarea de Hotărâri de Consiliu”, atribut legal al secretarului general al comunei.

Anul acesta, pe 11 februarie, deci în timp ce contractul cu Pășcui era valabil, primărița a mai semnat încă unul cu Alexandru Lele, pe 2 ani, cu valabilitate până în 31 decembrie 2024, pentru 3.000 lei/lună, „pentru reprezentarea Clientului și a salariaților acestuia în cauzele cu conotații penale”, cu obligația Primăriei de a plăti onorariul inclusiv dacă actul ar fi reziliat înainte de termen!

Nelegale cap-coadă

Primărița, au conchis juristele Prefecturii, a semnat nelegal contractele, „fără aprobarea Consiliului Local, fără viză de legalitate și fără viză de control financiar preventiv”, obligatorii prin lege, „fără a se nominaliza în contracte o cauză anume” și în ciuda faptului că „reprezentarea salariaților în cauze penale nu are temei legal, neputând fi efectuate plăți de acest fel din fonduri publice”. În plus, și „fără a prevedea obligativitatea (n.r. - avocaților) de a întocmi rapoarte privind activitatea desfășurată”.

Prin urmare, fiind „lovite de nulitate”, Corpul de Control al Prefecturii a cerut ca Primăria să rezilieze toate contractele încă în derulare.

Procesele familiei, banii Primăriei

Aparent, s-ar putea crede că primărița le-a semnat fie pentru că nu cunoaște legea, fie pentru că nu-i pasă de lege. Consilierul Gavra crede, însă, că Bârlău n-a făcut-o dezinteresat, 4 dintre cele 7 contracte încheindu-le cu avocați care i-au reprezentat pe ea și pe soțul ei.

Primele două convenții cu Diana Lele le-a încheiat în perioada în care aceasta a reprezentat-o pe Bârlău personal, nu în calitate de primăriță, într-un proces de „răspundere civilă delictuală”. „Soția mea a dat-o în judecată pentru că în campania electorală din 2020 a postat pe Facebook afirmații calomnioase despre farmacia ei. Bârlău a angajat-o pe Diana Lele s-o apere, dar i-a făcut contract și pe Primărie”, precizează Gavra.

La fel, primărița l-a angajat pe banii comunei și pe Alexandru Lele, care i-a reprezentat soțul în prima fază a procesului pentru tentativa de omor asupra fostui procuror Bodogai. „Se poate pune întrebarea dacă au plătit avocații personali și cu banii comunei”, spune consilierul.

Când tăcută, când mincinoasă

BIHOREANUL a încercat insistent să obțină și punctul de vedere al primăriței: de ce nu a angajat jurist la Primărie, ci a semnat ilegal și pe bani mulți contracte de reprezentare juridică, de ce a ales avocați care au apărat-o personal atât pe ea, cât și pe soțul său, de ce nu a cerut aprobarea Consiliului Local și cât le-a plătit în total avocaților?

Bârlău a refuzat orice discuție, cerând întâi, printr-un SMS, ca solicitarea să-i fie transmisă în scris, cu promisiunea că răspunsul îl va da... purtătorul de cuvânt al Primăriei. Fără rezultat: întrebările au rămas fără răspunsuri, primărița susținând doar că „nu există niciun contract juridic ilegal” și că „avocații care mă reprezintă nu au contracte cu primăria”. Poate va fi mai deschisă cu „prietenii” ei, procurorii...


CU NEÎNCREDERE
Pe mâna Curții de Conturi

Întrucât Corpul de Control a constatat ilegalități privind cheltuirea banilor publici ai comunei, Prefectura a sesizat Camera de Conturi Bihor pentru „valorificarea” constatărilor și recuperarea pagubei, necuantificată precis.

Consilierul Radu Gavra este, însă, sceptic că Bârlău va fi pusă la plată: „Am mai sesizat și eu Camera de Conturi, care a confirmat că primărița a plătit zeci de mii de euro pentru lucrări în realitate neexecutate, dar nu s-a luat nicio măsură. Paguba a rămas a Primăriei”.

Alte fapte sesizate au fost chiar ignorate, cum ar fi o hoție la repararea unui drum comunal, unde asfaltul trebuia să fie gros de 9 cm, dar are doar 7, „repararea” a trei poduri așa încât camioanele nu le mai pot trece, ori amenajarea unui teren de fotbal, pentru care au fost plătite vestiare, toalete și dușuri neexecutate. 

Unica soluție, în aceste condiții, i-a rămas să facă o plângere penală la Parchet, pentru abuzul în funcție al primăriței, care a semnat contractele fără aprobarea Consiliului Local.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!