De câteva săptămâni, Facebookul fierbe de live-uri cu înjurături şi ameninţări. Bătăuşii se provoacă reciproc, invitându-se "faţă în faţă", fălindu-se cu muşchii şi alianţele cu alte grupări din ţară. 

Pornit online la începutul verii, războiul a culminat cu un incident violent şi cât se poate de real, avându-l ca ţintă pe Mihai Gabor, zis Grecu, fost consilier local şi candidat la Primăria Sântandrei: un grup de derbedei au vrut să-i incendieze casa. Anchetatorii bănuiesc că atacul ar fi fost pus la cale de interlopul Romulus Markovics, alias Romi Neguş, şi de cumătrul său, controversatul afacerist din Sântandrei Mihai Borciu...

Bătăuşi vechi...

Protagoniştii sunt clienţi vechi ai Poliţiei, implicaţi în numeroase scandaluri. De o parte e Mihai Gabor, alias Grecu, celebru în trecut pentru altercaţii violente, ajungând la un moment dat să se ia la pumni inclusiv cu mascaţii trimişi să-l ridice dintr-un club unde intrase în conflict cu un angajat al firmei de pază Liberty. 

Numele lui a apărut şi în dosare ale DIICOT vizând clonări de carduri şi trafic cu prostituate, dar niciodată n-a fost dovedit. În schimb, în 2008 a fost ales consilier local în Sântandrei, ca PNG-ist de-al lui Gigi Becali. Apoi, în 2012, a candidat pentru funcţia de primar, pe lista PNL, susţinut de ex-senatorul Cornel Popa, al cărui fiu l-a şi cununat cu cea de a doua soţie, Evelyna, alături de patronul firmei de pază Super Security, Aurel Gavriş.

Scandal în "famiglia"

În celălalt colţ al "ringului" se află foşti aliaţi ai lui Grecu, unul fiind Mihai Borciu. Acum patron peste două firme de comerţ, dar şi dezvoltator imobiliar în Sântandrei, Borciu a fost şi el implicat în multe scandaluri, în 2016 fiind chiar reţinut după o altercaţie cu bodyguarzii lui Gavriş, căruia îi avariase maşina cu o puşcă de Airsoft. Culmea, Borciu a fost cununat de Gabor, iar pe vremuri erau foarte apropiaţi. 

Cel de-al doilea "duşman" al lui Gabor e cumătrul lui Borciu, Romulus Markovics. Acum "antreprenor", cu amanet şi o firmă de rent-a-car, Romi Neguş a rămas liderul clanului fondat de tatăl său, coordonând "afacerile" până la întoarcerea fratelui Sandor, închis de 14 ani pentru uciderea unei persoane în Italia. 

Şi Neguş a fost apropiat de-al lui Grecu, în 2010 ieşind alături de el în plin centrul Oradiei, pentru a-l ataca cu o sabie pe luptătorul Alexandru Lungu şi pe prietenul acestuia, Constantin Mărie, ca să răzbune o bătaie încasată de un tânăr din gaşca lui Grecu care fusese suspectat că a furat o maşină de la un client al firmei Liberty.

Din nou în corzi

Ulterior, prietenia s-a rupt, iar aliaţii au ajuns în conflicte violente care au culminat în 2014 cu o răfuială sângeroasă în parcarea Lotus Center. Ţinta a fost recuperatorul Marius Lazăr, alias Ciobanu, băgat în comă după ce a fost bătut cu bâte de baseball de mai mulţi indivizi mascaţi. Incidentul s-a soldat cu condamnarea la închisoare a două persoane din anturajul lui Neguş, Remus Balog şi Cristian Corodi, dar şeful grupării a scăpat, cercetările faţă de el nefiind finalizate nici în prezent, după 8 ani. 

Scandalul părea stins, mai ales că după căsătoria cu actuala soţie, Grecu s-a retras din lumina reflectoarelor şi s-a lansat în afaceri. Şi-a încercat norocul cu o fermă de animale, şi-a înfiinţat pe numele nevestei firme de pază, iar mai nou şi-a făcut o echipă de constructori cu care ia în subantrepriză lucrări. Până recent, când pe Facebook a apărut un cont fals, "Aurel Aurel" (foto jos), care a tulburat apele... 

Live-uri cu înjurături

Cine se ascunde în spatele acestuia nu e clar, căci a fost închis după câteva zile, dar persoana care l-a creat a cerut prietenia tuturor apropiaţilor lui Borciu şi apoi a început să posteze insulte şi provocări la adresa acestuia şi a cumătrului Neguş, numit "cioroi" şi tovarăş "doar pentru bani" cu Borciu, la rându-i acuzat că-i "sifon", adică informator al poliţiştilor, dar şi că şi-ar fi înşelat colaboratorii. "Te dai afacerist? Te dai milionar, boschetarule? Tu eşti agent imobiliar", se arăta într-un mesaj, cu aluzie la un teren din Sântandrei pe care Borciu l-a transformat în cartier de case şi despre care "Aurel Aurel" susţinea că ar aparţine de fapt altcuiva.

Înfuriat, Borciu a replicat cu un "live", pe care ulterior l-a şters, în care, printre înjurături, o indica drept autoare a mesajelor pe Evelyna Gabor, soţia lui Grecu, care ar fi acţionat la îndemnul acestuia. "Dacă vă ţineţi stradal, hai s-o ţinem stradal toată viaţa!", a încheiat Borciu, invitându-şi interlocutorul "la interval". 

Neguş versus Briciu

Răfuiala online a continuat-o apoi Neguş. "Mă, Grecule, unde ai lucrat tu? La Vizer, mă, la Liberty, îi deschideai la Vizer uşa... Un gunoi! Portar, mă, bulangiule! Tot timpul ţi-o rezolvat Borciu problemele, nu ţi-i ruşine? Era copil, îl băgai în faţă: du-te loveşte-l pă ăla, du-te bate-l pă ăla, du-te taie-l pe ăla", a aruncat interlopul, reproşându-i lui Gabor că nu-şi rezolvă bărbăteşte problemele şi la fiecare incident cheamă Poliţia. "Din cauza voastră eu de 8 ani dau declaraţii, alţii fac închisoare", a mai zis Markovics, referindu-se la incidentul de la Lotus. 

Romi Negus, Mihai Borciu şi Grecu
DIN ALIAŢI, DUŞMANI. După o lungă perioadă de pace, găştile de bătăuşi din Oradea sunt din nou în război, atât online, cât şi "în teren". Protagoniştii sunt vechi aliaţi, Markovics Romulus (stânga) şi cumătrul său Mihai Borciu ajungând la cuţite cu Mihai Gabor (dreapta)

Răspunsul l-a primit de la un fin al lui Grecu, George Bunaciu, zis Briciu: "Ai uitat când a fost acum câţiva ani taică-tău să se roage de Grecu să nu ne batem, că eşti prost, că te-ai născut la 6 luni şi te-a ţinut două luni într-o cutie de pantofi pe dulap, a făcut popa slujbe pe tine să nu mori. Şi uite ce-a ieşit din tine", i-a transmis Bunaciu lui Neguş, făcându-l "sifonar la Poliţie", căci deşi a instigat la bătaie, avea în spate "trei dube de poliţie", dar şi "cribit", asta pentru că nu demult ar fi comandat incendierea casei lui Grecu

În anchetă

Incidentul, despre care poliţiştii refuză să vorbească, s-a produs la începutul lui iunie în Oncea, unde Gabor stă cu soţia şi cei doi copii. Într-o noapte, doi indivizi înarmaţi cu cocktailuri Molotov s-au apropiat de casa sa, însă au fost surprinşi de proprietar, care şi-a auzit câinele lătrând şi a ieşit. Atacatorii s-au speriat şi au fugit, lăsând în urmă sticlele, găsite ulterior de poliţişti. 

În scurt timp, oamenii legii aveau şi suspecţii, doi romi din Velenţa, dibuiţi cu ajutorul camerelor de supraveghere, unul fiind şi reţinut pentru 24 de ore. Ancheta continuă, iar poliţiştii suspectează că tentativa de incendiere a fost comandată. 

Deocamdată, Markovics şi Borciu neagă orice implicare. "Nu ţi-am incendiat eu casa", i-a transmis Neguş lui Grecu într-un live recent pe Facebook, reproşându-i că iar trebuie să dea declaraţii, dar şi escaladând scandalul, cu o nouă provocare, lansată sâmbăta trecută: o filmare în vestitul cartier ţigănesc Voltaire, înconjurat de zeci de tineri, cu mesajul: "Cam aşa stă treaba Made in India. Bă, cu noi nu-i loc!". Aşa că rămâne de văzut ce va urma, fie pe Facebook, fie pe stradă...   


DUEL ONLINE
Scandal cu naşu’

Romulus Markovics a mai avut o răfuială similară anul trecut, cu propriul naş de cununie, Mircea Băluş, zis Nebunu (foto jos), şi cu fratele acestuia, Valentin, ambii din clanul Sportivilor din Capitală, care i-ar fi ţepuit un fin. Markovics ar fi plănuit atunci să-şi ducă bătăuşii în Bucureşti, dar "acţiunea" a fost dejucată de poliţişti. Pe 15 februarie, echipajele au organizat filtre pe DN1, oprind maşinile interlopilor porniţi din Oradea, Zalău, Cluj, Arad şi Timişoara, care îşi dăduseră întâlnire în parcarea din Piatra Craiului pentru a-şi continua de acolo "marşul" împreună. 

Surse din anturajul interlopilor afirmă că între organizatori a fost şi Mihai Borciu, care şi-ar fi adunat finii, 45 la număr, cerându-le să-l însoţească. Neguş, evident, a negat "operaţiunea". "Noi am fost în zonă, dar pentru că am vrut să mergem la Turda la o înmormântare. Ştiu că s-ar fi găsit la unii pistoale cu bile, topoare... Dar nu ştiu la cine", a declarat atunci. 

După ce incidentul a ajuns subiect de presă, grupările şi-au mutat "pumnii" pe Facebook. Neguş le-a cerut alor lui să-l blocheze pe Nebunu şi pe tovarăşii acestuia, iar apoi s-a "duelat" cu fraţii Băluş în ameninţări şi înjurături transmise live. Totuşi, pe cât de mare a fost vâlvătaia, pe atât de repede s-a şi stins. În aprilie 2021, când lui Neguş i-a murit un nepot, Mircea Băluş şi-a arătat preţuirea punându-şi un fin manelist să-i facă o cântare "de jale", cu care interlopul orădean s-a şi fălit pe net. 


REPLICA LUI NEGUŞ
"Sunt nevinovat!"

După apariţia articolului din BIHOREANUL tipărit, Romulus Markovics a reacţionat printr-o postare video pe Facebook.

În înregistrare, Neguş a făcut mai multe precizări, între care cea mai importantă este că Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a dispus, între timp, scoaterea lui de sub urmărire penală pentru tentativă la omor în dosarul atacului asupra interlopului Marius Lazăr.

De asemenea, Markovics a negat, şi în această înregistrare, că ar fi avut legătură cu tentativa de incendiere care l-a vizat pe Grecu.

Vezi mai jos înregistrarea integrală!


REPLICA LUI BORCIU
"Cine e golan, prăduitor şi sifonar?"

Referitor la cele publicate în articol, aş dori să fac şi eu precizări: 

1. Nu am avut nicio legătură cu aşa zisa tentativă de incendiere reclamată de Mihai Gabor, am fost la Poliţie, am dat declaraţii, să cerceteze, să verifice. Sunt convins că a fost aranjată chiar de el, ca diversiune, să aibă motiv ca să se eschiveze de la întâlnirile la care a fost chemat pentru a clarifica mizeriile postate pe contul acela fake de pe facebook, atacurile la adresa familiei mele, ordinăriile la adresa fetiţei mele şi ale apropiaţilor mei. 

2. Nu sunt dator nimănui, toate firmele şi afacerile mele funcţionează legal, iar problema acestui individ Mihai Gabor, cum e şi a multora din anturajul lui, cei care apar în fotografia de pe prima pagină a ziarului, este că nu pot să mă facă să intru în asocieri dubioase. Oare câte datorii au la oamenii de afaceri care i-au crezut şi pe care i-au prostit? Poate ar trebui să spună cu ce sume de bani i-am ajutat şi eu, inclusiv pe Mihai Gabor, care stă în casa socrilor, pentru că pe a lui o execută banca şi creditorii de la care a luat împrumuturi de zeci de mii de euro şi nu i-a dat înapoi. 

3. Au spus în live-uri de bătaia din faţa Sălii Antonio Alexe, au susţinut că sunt „sifonar”. Nu eu am pornit bătaia. M-au atacat şi m-am apărat, pentru că eu nu mă ascund ca şobolanii, cum fac ei. Nu arunc vorbe fără dovadă, nu scot cuţite pe stradă, cum au scos ei zilele trecute şi au tăiat un băiat doar pentru că au crezut ei că este apropiat de-al lui Romi sau al meu. A fost după un accident rutier. Iubita băiatului este angajată la firma familiei mele, ingineră, a încurcat pedalele pe Transilvaniei, a apăsat pe acceleraţie şi maşina a urcat până aproape de terasa lui Rădeanu, unde ei stau toată ziua să înjure pe alţii, pentru că n-au de lucru. A fost o întâmplare, nimic provocat, iar fata a fost speriată şi şi-a chemar prietenul. El este contabil, tot la una din firmele mele. L-au atacat din spate, l-au lovit cu piciorul, l-au tăiat. Este dosar, să spună Poliţia dacă nu e aşa. Pe un alt fin al meu, care deţine proprietăţi de milioane de euro, au vrut să-l tâlhărească. E vorba despre omul de afaceri Marius Silaghi, şi el dezvoltator imobiliar. Să spună Poliţia dacă nu. Şi atunci, cine este golan, după cum aţi scris? Eu, Romi, sau ei? Noi nu avem treabă cu ei, nu i-am deranjat, nu ne interesează. 

4. Să lămurim şi acea bătaie de la Sala sporturilor, de acum o mie de ani. Eu atunci am fost reţinut 24 ore. Dar ei m-au reclamat, şi la audieri am spus numai ce s-a întâmplat, lucruri pe care le-au spus şi martorii. Sunt hârtii, la Poliţie, la Procuratură deci se şi vede că hoţii strigă hoţii, adică prăduitorii arată cu degetul spre mine, ca şi cum eu m-aş fi dus să le fac probleme. Dar a fost concert, au fost mulţi oameni, toţi au văzut ce s-a întâmplat. Nici măcar nu a fost singura ocazie când au făcut provocări ca apoi să meargă să se plângă la Poliţie că nu ştiu altceva. Cum e şi Gavriş Aurel, care spune că n-are nimic cu nimeni, dar el stă şi bea cu ei, le trimite inimioare, like-uri la live-urile în care ne înjură. Şi el a făcut reclamaţii. Sunt dovezi, hârtii, înregistrări care arată că am fost nevinovat pentru tot ce au spus şi făcut şi pe care le ataşez. Şi atunci cine e prăduitor şi sifonar?

Mihai Borciu

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!