Primăria Oradea a demolat miercuri un bloc din strada Leonardo da Vinci nr. 23, ca să amenajeze pe acel amplasament locuri de parcare în locul celor dezafectate cu ocazia reabilitării bulevardului Nufărul – Cantemir.

Având în vedere dimensiunile construcţiei cu parter și trei etaje (foto jos), lucrările s-au desfăşurat sub supravegherea Poliţiei Locale, care a restricţionat circulaţia în zonă pentru evitarea oricăror accidente.

Imobilul a fost dezafectat cu ajutorul unui utilaj greu, cu braţ metalic de mari dimensiuni, dotat cu un cleşte metalic uriaş, care a "mâncat" pereţii clădirii bucată cu bucată pornind din partea superioară.

"Lucrările au demarat la începutul săptămânii, dar fiind vorba de o clădire mai mare s-au întins pe câteva zile", a declarat pentru BIHOREANUL Lucian Popa, directorul Direcţiei Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei.

Foto: Ovi D. Pop

Potrivit directorului, lucrările de miercuri sunt printre ultimele de acest gen din zonă. "Acesta este ultimul dintre cele patru amplasamente care au fost expropriate în anii precedenţi în zona Nufărul-Cantemir. După ce întreaga clădire va fi dezafectată, amplasamentul va fi curăţat de moloz şi pus la dispoziţia Direcţiei Tehnice pentru amenajarea de locuri de parcare", a spus Popa.

Totuşi, demolările începute săptămâna aceasta nu vor fi şi ultimele din cartierul Nufărul. "La jumătatea săptămânii viitoare, vom finaliza şi partea de documentaţii necesare pentru dezafectarea Pieţei Nufărul, pe amplasamentul căreia va fi amenajată o parcare cu spaţii comerciale la parter", a spus directorul.

După cum BIHOREANUL a mai scris, municipalitatea orădeană a iniţiat în anul 2019 cel mai mare proces de expropriere de după căderea comunismului.

Acesta a vizat 20 de case din cartierul Nufărul, grupate în patru loturi distincte, urmând ca pe amplasamentul lor să fie amenajate locuri de parcare pentru locatarii blocurilor din zonă. Aceştia au rămas fără locuri pentru maşini după dezafectarea parcărilor de la şosea cu ocazia reabilitării bulevardului Nufărul – Cantemir.

Exproprierile au stârnit vie emoție în comunitate și numeroase proteste, îndeosebi din partea celor afectați direct, care au acuzat nu doar deciziile în sine ale Primăriei, ci și felul neomenos în care au fost tratați de reprezentanții administrației locale, precum și faptul că nivelul despăgubirilor nu le-a permis să își achiziționeze proprietăți similare.

Foto: Ovi D. Pop