Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam şi foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validaţi de Administraţia Fondului de Mediu, pentru că slujbaşii de la Stat nu au respectat procedura, aşa că patronii au deschis proces.

La Ministerul Mediului s-a mai întâmplat o tâmpenie. În loc să demareze programul Casa Verde, fostul ministru Tánczos Barna s-a apucat de programul Rabla pentru becuri, o prostie cât China, care a şi murit din faşă. Dar aţi auzit să plătească cineva pentru asta? Sau pentru că nişte loaze de la Cultură au refuzat să dea un aviz Primăriei Oradea la Piaţa Cetate şi, pentru că s-a terminat axa de finanţare europeană, va trebui să plătim din buzunarele orădenilor?

Până s-a căcăit Ministerul Mediului cu Casa Verde, românii şi-au montat din banii lor panouri solare cu o putere instalată echivalentă cu cele două grupuri de la Cernavodă. De ani de zile Guvernul caută cooperare ba cu chinezii, ba cu japonezii, ba cu americanii, ca să mai facem două grupuri la centrala nucleară. Dar, iată că, în acest timp, oamenii simpli au rezolvat problema curentului pe propriile speze. 

Cei 90.000 de beneficiari ai panourilor fotovoltaice vor da şi mai multă energie în sistem. Reacţia birocraţilor cu mânecuţe nu s-a lăsat aşteptată: acum problema este că nu rezistă reţeaua. N-aţi vrea cumva ca tot cetăţeanul să se ocupe şi de asta, după ce voi aţi dat băieţilor deştepţi sistemul energetic în care nimeni n-a investit nimic de ani de zile?

Ce minunat s-ar descurca România dacă la conducerea ei n-ar fi nimeni...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!