Construcţia noului Spital de boli infecţioase şi pneumologie din Oradea începe săptămâna aceasta.

Şantierul viitorului spital din strada Vlădeasa fost deschis miercuri, în prezenţa primarului de Oradea, Florin Birta, a directorului Erbaşu Transilvania, Călin Roman, a preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, a şefului Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marius Moş, şi a managerului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, Gheorghe Carp.

Lucrare cu trei luni de proiectare

"Marcăm o zi importantă pentru sănătatea orădeană şi bihoreană. Suntem aici pentru a da drumul lucrărilor de construire a viitorului spital de boli infecţioase", a declarat primarul Florin Birta.

Edilul a amintit că proiectul, ale cărui baze au fost puse în toamna anului 2020, a intrat în linie dreaptă abia în primăvara lui 2024.

"Pe data de 8 martie, anul acesta, a fost semnat contractul de proiectare şi execuţie a viitorului spital cu o asociere de firme condusă de Construcţii Erbaşu. De atunci până astăzi a avut loc proiectarea construcţiei, iar astăzi pornesc lucrările", a spus Florin Birta.

Primarul le-a mulţumit tuturor factorilor implicaţi în proiect, începând de la reprezentanţii Consiliului Judeţean Bihor, care au pus la dispoziţie amplasamentul din strada Vlădeasa, şi cei ai Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei Oradea, care au atras finanţarea necesară pentru investiţie, până la cei ai Spitalului Judeţean, care creionează în prezent lista cu dotările necesare viitorului spital.

"Am ajuns în faza lucrărilor"

Potrivit directorului societăţii Erbaşu Transilvania, Călin Roman, proiectarea clădirii (foto jos) a fost făcută în ultimele trei luni de 30 de ingineri într-un ansamblu de birouri amenajate pe amplasamentul din vecinătatea viitoarei clădiri.

"Acum am ajuns în faza lucrărilor efective. În următoarele zile vom demara lucrările de săpătură generală pentru etapa de infrastructură, urmate de turnarea radierului şi tot ce înseamnă elevaţii până la cota zero", a declarat managerul de proiect Ionuţ Pop.

Potrivit proiectului, la sol clădirea spitalului va ocupa circa 10.000 metri pătraţi, iar suprafaţa totală desfăşurată se va ridica la 55.000 metri pătraţi.

În plus, construcţia va fi deservită de 175 locuri de parcare pentru autovehicule situate atât la subsol, cât şi la sol, şi 139 de locuri pentru biciclete.

Primul din România post-decembristă

Investiţia din strada Vlădeasa constituie o premieră pentru România postrevoluționară. "Este primul Spital de boli infecţioase construit în România după căderea comunismului. În ultimii trei ani au mai fost construite trei spitale în ţară, dar nici unul cu acest specific", a explicat proiectantul construcţiei, Cristina Cuceu (foto jos).

Viitoarea construcţie va avea patru corpuri de clădire cu înălţimi diferite, care vor avea între două şi patru etaje, unite de un corp comun.

Clădirea va avea zone de spitalizare continuă şi spitalizare de zi, de îngrijire în ambulatoriu (policlinică), dispensar TBC, zonă de servicii de diagnosticare şi un bloc operator modern, ce va face ca pacienţii să nu mai trebuiască să fie transportaţi în alte unităţi pentru intervenţii chirurgicale.

Construcţia a fost proiectată pentru a face faţă exigenţelor actuale. "Spre deosebire de condiţiile cu care suntem obişnuiţi în spitalele noastre, cu saloane de cinci paturi, aici vom avea saloane de unul şi două paturi", a explicat Cuceu.

Printre altele, spitalul va avea şi un compartiment pentru urgenţe, cu cameră de gardă pentru fiecare dintre specialităţile medicale deservite (boli infecţioase, pneumoftiziologie, cabinet pentru vaccinare) şi spaţii pentru deservirea funcţiei educaţionale (sală conferinţe, săli de studiu, camere pentru rezidenţi etc).

Spitalul va avea 218 paturi, care vor putea fi suplimentate la nevoie la 329 de paturi.

Investiţie în imobil şi dotări

Noul spital va fi construit cu fonduri europene, prin PNRR, printr-un proiect în valoare de 135 milioane euro.

Din valoarea totală a proiectului "Construire Spital Boli Infecţioase şi Pneumologie, Dispensar TBC şi Funcţiuni conexe", de 672,473 milioane lei (cu TVA inclusă), finanţarea nerambursabilă se ridică la 95%.

În această valoare a proiectului intră, pe lângă proiectarea şi execuţia lucrărilor, şi partea de dotări cu echipamente medicale, mobilier, dotări IT, softuri şi dirigenţia de şantier.

Noua unitate medicală urmăreşte gruparea specialităţilor de boli infecţioase şi pneumoftiziologice într-un singur loc, într-o unitate spitalicească modernă, care să răspundă tuturor cerinţelor de calitate actuale.

Iniţiativa construirii noului spital a fost anunţată, în plină pandemie de Covid, în noiembrie 2020, de fostul primar al Oradiei, Ilie Bolojan, aflat la începutul mandatului de preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, de succesorul acestuia, Florin Birta, care îşi începuse mandatul în fruntea oraşului, şi de managerul Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!