Parcarea subterană cu o mie de locuri din zona Colegiului Naţional Onisifor Ghibu din Oradea, care va fi construită în cadrul proiectului de regenerare urbană a cartierului Nufărul I, va costa 28 milioane euro.

Mega-parcarea de 28 milioane euro

Consiliul Local Oradea a aprobat miercuri, cu unanimitate de voturi, indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor de amenajare a viitoarei parcări subterane şi a viitorului parc care va fi amenajat deasupra ei în zona străzii Onisifor Ghibu.

Valoarea parcării, care va fi de două ori mai mare decât oricare alta din Oradea, a fost apreciată de proiectanți la 225 milioane lei, echivalentul a 45,2 milioane euro. Suma a crescut ameţitor ca urmare a noilor reglementări în domeniul proiectelor de investiţii.

"Toate studiile de fezabilitate din ultima perioadă trebuie să cuprindă indici – rezerve de implementare de 25% şi o marjă de buget care se ridică la vreo 48% din valoarea investiţiilor. Practic, scăzând aceste rezerve de implementare, estimăm valoarea investiţiei la 28 milioane euro", a explicat miercuri, primarul Florin Birta în conferinţa de presă care a precedat şedinţa în plen.

Chiar dacă parcarea nu este eligibilă pentru finanţarea din fonduri europene primarul a spus că municipalitatea va încerca să acopere parte din costurile cu amenajarea parcului de deasupra, precum şi mobilarea ei cu staţii de încărcare electrice şi alte utilităţi.

Finanţările europene ar putea diminua costurile investiţiei cu aproape 4,5 milioane lei. "Estimez costurile pentru un loc de parcare la 20.000 euro", a spus Birta.

"Temerile nu se justifică"

Primarul Florin Birta a spus că amenajarea parcării nu va afecta siguranţa imobilelor din vecinătate. "Temerile că la construirea parcării va fi afectată structura blocului nu se justifică pentru că parcarea va fi la o distanţă suficient de mare iar tehnica de execuţie nu va afecta structura clădirilor din jur", a susţinut acesta.

Spre exemplu, parcarea va fi despărţită de cel mai apropiat bloc de o cale de acces cu două sensuri de mers, trotuare, pistă pentru biciclete şi un rând de locuri de parcare la sol (foto jos).

După cum BIHOREANUL a mai scris, proiectul parkingului cu o mie de locuri dispuse pe trei nivele subterane a trezit temerile locuitorilor blocurilor turn. "Îi asigur pe locatarii din zonă că nu vor avea de suferit în momentul construcţiei parcării", a promis Birta.

Primarul a apreciat că construcţia parcării şi proiectul de regenerare urbană a cartierului Nufărul vor începe, în paralel, în prima parte a anului viitor. "Vom demara procedurile de licitaţie în cursul acestui an şi în primăvara anului viitor, cel târziu în vară, vrem să începem lucrările de execuţie la ceea ce înseamnă parcare şi regenerare urbană", a spus Birta.

"Am mers pe achiziţionare"

În pregătirea proiectului de regenerare urbană a cartierului Nufărul municipalitatea orădeană a depus deja trei cereri de finanţare pe bani europeni, în valoare de 45 milioane euro. Proiectele vizează amenajarea de spaţii verzi, trotuare, piste pentru biciclete, locuri de joacă, drumuri şi parcări.

În plus, Primăria Oradea a achiziţionat ori expropriat toate terenurile şi imobilele din calea viitoarelor amenajări, pentru care va plăti 8,2 milioane lei, echivalentul a 1,6 milioane euro.

"În principal am mers pe achiziţionarea terenurilor şi construcţiilor şi am uzat de expropriere doar acolo unde diferite construcţii uşoare (n.r. garduri) au fost ridicate pe proprietatea municipiului sau a statului", a explicat Birta.

Printre altele, municipalitatea a cumpărat terenul şi clădirea unui ABC din strada Onisifor Ghibu 16, a preluat o suprafaţă de teren de la Transgex în schimbul amenajării clădirii care adăposteşte sonda de apă geotermală din Parcul IC Brătianu şi a expropriat un bar cu terasă în zona străzii Bumbacului.

Brutăria Gi&Ko se mută

Cea mai mare sumă va fi plătită de către bugetul local pentru achiziţionarea clădirii brutăriei Gi&Ko situată între blocuri, în strada Peneş Curcanul 24 A. Pe clădirea cu trei niveluri şi o suprafaţă de circa 230 metri pătraţi municipalitatea orădeană va plăti 440.000 euro fără TVA.

Deşi tranzacţia va opera încă de luna aceasta, spaţiul de panificaţie (foto jos) nu îşi va înceta activitatea.

Brutărie Gi&Ko Nufărul

"Pentru firmă nu se schimbă nimic. Brutăria va funcţiona pe acelaşi amplasament până la construirea unui nou sediu tot în cartierul Nufărul, în zona Kaufland. Am obţinut deja autorizaţia de construire, iar lucrările vor începe luna aceasta", a declarat pentru BIHOREANUL administratorul firmei Gi&Ko, Kocsis Emeric.

Clădirea cu un etaj va avea la parter magazie, spaţii de producţie de patiserie şi cofetărie, iar la etaj un spaţiu de vânzare cu terasă parţial acoperită, birouri, vestiare, laborator de cofetărie şi altele (foto jos). Termenul de execuţie a investiţiei va fi de un an şi jumătate.

Primarul Florin Birta este convins că eforturile municipalităţii, precum şi cele ale firmelor şi orădenilor afectaţi de lucrări, vor da rezultate.

"Când tot acest proiect va fi implementat, cu spaţii verzi, locuri de joacă, parcări, cartierul Nufărul 1 va fi un model de regenerare urbană pentru România şi cred că va fi unul dintre cele mai frumoase cartiere din ţară", a spus Birta.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!