În ultima vreme, șeful Poliției Bihor, chestorul Alin Haniș, nu a avut viață ușoară. E și normal când ai în județ un personaj ca Victoraș Micula, care face percheziții îmbrăcat în mascat, trage cu pușca și nu ia foc, accesează date secrete din interiorul sediului Poliției municipale și îl sună noaptea pe inspectorul-șef să se plângă că subalternii lui vor să-l amendeze.

A mai fost cazul cu polițistul Filimon, făcut celebru de o anchetă a celor de la Recorder, ca să nu mai zic de evenimentele aproape banale în care sunt implicați polițiști delincvenți, indolenți sau pur și simplu cu apucături de Garcea.

Într-un mediu cazon, în care chiar dacă ești șef ai prea puțin loc de inițiative personale, iată că vine domnul Haniș și detonează bomba. Omul o spune pe șleau: măi, băieți cu pălinca-n gât și fumurile-n nas, dacă vă prindem la volan, faceți cunoștință cu mititica! 

Legea îi permite un astfel de tratament, numai că la noi cutuma din justiție spune că, dacă omori doi oameni pe zebră, scapi neatins, singura posibilitate de a face pârnaie fiind aceea ca unul dintre accidentați să fi avut un cățel în brațe.

Obiceiul de a te duce la pușcărie pentru 24 de ore este un fapt absolut normal în SUA. Așa că precedente există. Poate, așa, inconștienții care se urcă băuți sau drogați la volan conștientizează că, de fapt, în caz de accident, nu ar trebui încadrați la omor din culpă, ci la unul cu premeditare.

M-am tot întrebat ce fac polițiștii când prind un bețiv la volan? Îi dau drumul să meargă mai departe sau îi iau cheile de la mașină? Întreb asta pentru că, în cazul drogatului din stațiunea 2 Mai care a omorât doi tineri, acesta fusese oprit de Poliție înaintea accidentului. Oare nu e mai bine să-i ții departe de mașină măcar 24 de ore, până li se risipesc aburii de alcool și efectele drogurilor?

Poate că reținerea pentru 24 de ore a bețivilor ar trebui generalizată în întreaga țară. Ba, mai mult, hai să mai dăm un exemplu pentru stăvilirea fenomenelor infracționale. Nu trece zi să nu aflăm că junii din școli bântuiți de hormoni se bat cu sălbăticie între ei sau cu profesorii. Aplicați-le același tratament păcălicilor de 16-17 ani, măcar pentru 24 de ore, iar în arest vor avea ocazia să-și arate bărbăția cu bandiții adevărați, printre paturile suprapuse și tinetele ruginite. Ar fi cea mai bună lecție pe care o pot primi, până nu se transformă în infractori sadea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!