Consiliul Local Oradea a aprobat joi, cu unanimitate de voturi, contractarea de către municipalitate a două împrumuturi în valoare totală de 166,6 milioane lei, echivalentul al 34,2 milioane euro.

Împrumut pentru parcări

Primul împrumut, în valoare de 94,6 milioane lei, va fi folosit pentru finanţarea lucrărilor de amenajare a viitoarei parcări de la Spitalul Judeţean, a parcării din strada Iosif Vulcan, precum şi a celei de la viitoarea arenă sportivă din strada Făgăraşului.

Municipalitatea a apelat la această formă de finanţare a lucrărilor după ce a eşuat în încercarea de a atrage un operator privat care să preia şi să dezvolte parcările orădene şi nici nu a identificat linii de finanţare din fonduri europene pentru astfel de investiţii.

"Parcările sunt aducătoare de venituri de a doua zi după ce au fost date în folosinţă. Cel puţin partea de dobândă a acestui împrumut va putea fi acoperită din profitul pe care parcările orădene îl vor face", a declarat primarul Florin Birta, în cadrul unei conferinţe de presă care a precedat şedinţa în plen.

Exproprieri de 820.000 euro

Viitoarea parcare de la Spitalul Judeţean va fi construită în trepte, pornind din strada Gheorghe Doja, şi va avea parter, trei niveluri şi o terasă. Construcţia, cu o capacitate de 517 locuri, va fi legată printr-o pasarelă de acces destinată exclusiv cadrelor medicale de viitorul corp de clădire care va fi construit în actuala parcare din curtea spitalului.

Pentru a face loc noii parcări, Consiliul Local a aprobat, cu votul consilierilor PNL şi PSD, exproprierea a 2.600 metri pătraţi de teren şi a imobilelor aflate aici. Potrivit hotărârii, urmează să fie demolate trei case, două spaţii comerciale şi un atelier de ţevi de eşapament, pentru care municipalitatea va plăti despăgubiri în valoare de peste 820.000 euro.

"După ce se vor consemna aceste sume în conturile proprietarilor le vom da 6 luni să se mute, astfel încât în iunie - august cel târziu să putem da drumul la lucrări", a spus Birta.

Proprietarii imobilelor au fost deja înştiinţaţi. "Ce o să fac? O să plec. Nu o să mă judec cu Primăria, că tot aia va fi. Mi-au promis o despăgubire cu puţin peste grila notarilor, cât să nu merite să merg să mă judec cu ei", a declarat pentru BIHOREANUL unul dintre proprietari.

Incubatoare de afaceri...

Cel de-al doilea credit, în valoare de 72 milioane lei, echivalentul a 14,8 milioane euro, va fi contractat pentru cofinanţarea a două proiecte europene.

Acestea vizează amenajarea parcării subterane de la viitorul centru de antreprenoriat care va fi ridicat pe amplasamentul actualei pieţe Cetate, reconstruirea corpului distrus de incendiul din luna iulie, precum şi transformarea clădirii fostului Spital de Neurologie din strada Louis Pasteu, în prezent abandonată, într-un incubator de afaceri.

Acesta din urmă va cuprinde 15 birouri pentru start-up-uri, 30 de spaţii de lucru open-space, 6 ateliere, săli de evenimente şi de training.

Se dublează gradul de îndatorare!

Cele două credite vor fi luate pe opt ani, cu o perioadă de trageri de trei ani şi una de rambursare de cinci ani.

Reprezentanţilor municipalităţii spun că noile împrumuturi vor dubla gradul de îndatorare al oraşului, fără să vadă însă o problemă în asta.

"Gradul de îndatorare al oraşului va creşte de la 12,3%, cât este în prezent, la 24,3% în 2026, care va fi anul de vârf. Chiar şi atunci vom fi sub nivelul maxim de îndatorare de 30% permis de lege. Dacă va dori, oraşul va lua în continuare credite pentru dezvoltare", a explicat pentru BIHOREANUL directorul economic al Primăriei Eduard Florea.

Potrivit directorului, municipalitatea va contracta cele două credite printr-o licitaţie care va avea loc în luna ianuarie a anului viitor.