Încălcarea disciplinei de partid de către doi consilieri judeţeni ai PSD Bihor, Ioana Bara şi Ciprian Anta (foto), ambii votând joia trecută exproprierile fără de care inelul rutier metropolitan Oradea ar fi rămas încremenit în proiect, a prilejuit, cum era de aşteptat, discuţii pro şi contra. 

Majoritatea bihorenilor care şi-au spus opiniile le-au apreciat gestul, pentru că au acţionat în interesul public, dându-i întâietate în faţa celui de partid. Alţii au acuzat că i-a "cumpărat" Bolojan, ceea ce ar însemna că liberalul este cel mai prost şi păgubos politruc pe care l-a avut după 1990 nu doar judeţul, ci toată România: a "şpăguit" doi adversari pentru o şosea pe care zilnic vor circula mii de oameni şi nu văd cum şi-ar recupera "investiţia". Că doar n-o să pună taxe la bariere, înainte de intrarea în Oşorhei din DN1, la joncţiunea cu DN 76 în Sânmartin şi la ieşirea în DN 79 din Nojorid, iar apoi să împartă banii cu Bara şi cu Anta!

Ipoteza că aceştia şi-au trădat partidul ca să sară mai târziu în barca PNL e şi ea şubredă: după 26 de ani în PSD, probabilitatea ca Ioana Bara să facă dreapta-mprejur e practic nulă, la fel şi cea ca Anta să se dea cu liberalii, fiind consilier personal al primarului PSD-ist din Sânmartin. E drept, edilul Cristian Laza ar fi "suspectat" că a ştiut şi aprobat trădarea celor doi consilieri judeţeni, ambii din Sânmartin, pentru a-l slăbi pe Mang, cu care e în conflict. Numai că şi asta pică, de vreme ce Laza a cerut, şi a şi obţinut, demisia din CJ Bihor a propriului consilier. Bine, a făcut-o cu o motivaţie şchioapă, şi anume că - "bune, rele" - deciziile de partid trebuie respectate, chiar dacă, după cum tot el a recunoscut, produc "blocaje în administraţie".

Dar de ce să nu ascultăm şi argumentele celor doi "trădători"? De ce nu ar fi crezută Ioana Bara când mărturiseşte că nu se mai putea uita "în ochii oamenilor", care vor drumuri, nu să căineze nişte proprietari de terenuri din satul Cheriu? Ori argumentele lui Anta, când atenţionează că un adevărat social-democrat trebuie să sprijine, nu să saboteze, dezvoltarea comunităţilor, cum "distructiv" face secta lui Mang de atâta amar de vreme, cu rezultatele cunoscute?

În Bihor au mai fost doi aleşi locali care şi-au trădat partidele în momente cheie. În 2008, consilierul orădean Silvia Suciu (PSD) a încălcat directiva politică votându-l pe PDL-istul Mihai Groza primar interimar, şi nu pe UDMR-ista Biro Rozalia, cum voia PSD, iar în 2018 PNL-istul Cornel Borza a ridicat mâna la aprobarea bugetului CJ Bihor cot la cot cu majoritarii din UDMR şi PSD. Ulterior, nici Suciu (care a fost dată afară din PSD şi implicit din Consiliul Local) nu a intrat în PDL, nici Borza (care nu a fost exclus din PNL) nu a plecat la PSD ori la UDMR.

Motivaţiile celor doi PSD-işti arată că în realitate lucrurile sunt mai simple, chiar dezamăgitor de simple, decât le prezintă conspiraţioniştii şi că amândoi sunt mai social-democraţi decât toată şefimea PSD Bihor. Chiar dacă, da, au trădat-o, în final nu şi-au trădat alegătorii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!