Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor şi-au dublat contribuţia la bugetul FC Bihor, buget care a fost majorat astfel la 1,8 milioane euro.

Şi-au dublat contribuţia!

Consiliul Local Oradea a aprobat în şedinţa de miercuri rectificarea bugetului Asociaţiei Club Sportiv Fotbalistic Oradea, care administrează FC Bihor, pentru anul 2024 (foto jos).

"Bugetul clubului de fotbal pentru liga a II-a nu poate fi comparat cu bugetul pentru liga a III-a. Acesta va fi mult mai mare decât cel de până acum", a declarat primarul Florin Birta într-o conferinţă de presă ce a precedat şedinţa Consiliului Local Oradea.

Alocările bugetare care vor fi făcute către FC Bihor din partea Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor vor fi de două ori mai mari decât până acum.

"Consiliul Judeţean Bihor avea până acum o contribuţie de 100.000 de euro, iar Primăria Oradea una de 300.000 de euro. Începând cu promovarea clubului în liga a II-a ne-am dublat această finanţare", a spus Birta.

Concret, contribuţia administraţiei judeţene la bugetul FC Bihor va fi de 200.000 euro, iar cea a municipalităţii orădene se va ridica la 642.800 euro.

Diferenţa de un milion de euro va trebui acoperită de către club din sponsorizări, vânzări de bilete şi abonamente, sponsorizări, materiale promoţionale şi diferite venituri proprii.

"Pentru sănătatea unui club de fotbal este foarte important ca sursele de venit atrase din zona privată să fie mai mari decât cele obţinute din surse publice", a spus primarul Florin Birta.

Cum să faci un milion

Preşedintele FC Bihor, George Tătar, va trebui să atragă sponsorizări pentru constituirea veniturilor proprii ale clubului.

"FC Bihor este brandul judeţului. Poţi merge după sponsorizări la firme din tot judeţul, nu doar la cele din Oradea. Un milion de euro înseamnă 100 de firme cu sponsorizări de 10.000 euro care se pot deduce din impozit", a explicat primarul.

Florin Birta este convins că ţinta atragerii de sponsorizări în valoare de un milion de euro este una care poate fi atinsă. "Anul trecut, în liga a III-a, FC Bihor a atras finanţări private de 600.000 euro", a argumentat Birta.

Primarul de Oradea este de părere că sarcina conducătorilor clubului este mult uşurată de vizibilitatea de care se va bucura FC Bihor odată cu promovarea în liga a II-a.

"Toate meciurile lui FC Bihor vor fi transmise în direct pe Digi Sport, aşa că va fi expunere şi pe TV", a zis primarul.

Birta este convins că imaginea bună a clubului va trezi atenţia sponsorilor. "Construcţia unui club curat, fără «business-uri» şi scandaluri, poate duce la câştigarea încrederii sponsorilor, iar la un moment dat să avem un investitor major", a spus edilul.

Termen: 15 august

Primarul Florin Birta îşi doreşte ca FC Bihor să crească în mod natural. "Nu ţintim promovarea începând din acest an. Este şi greu. Obiectivul nostru este să construim o echipă cu care în 2-3 ani să putem promova în liga întâi, când vom avea finalizat noul stadion (foto jos)", a spus Birta.

Potrivit primarului, toate terenurile şi studiile necesare pentru construirea viitorului stadion cu circa 16.000 de locuri din strada Făgăraşului cu fost deja finalizate, iar proiectul a intrat în faza avizărilor. "Sperăm ca pe 15 august, de Sfântă Mărie, să avem Hotărârea de Guvern (n.r. - pentru finanţarea de la bugetul central a investiţiei de circa 50 milioane euro)", a spus primarul.

Se caută amplasament...

În etapa următoare, municipalitatea orădeană va trece la mutarea Grădinii Zoologice, în locul căreia se va întinde viitoarea arenă sportivă.

"Noi am considerat că cea mai potrivită locaţie ar fi în Băile Felix, având în vedere că este o staţiune căutată de turişti şi de orădeni, de investiţiile pe care le face Oradea cum ar fi tram-trenul până în Cordău (n.r. - cu trecere prin Băile Felix) sau Inelul metropolitan, dar conducerea Primăriei Sânmartin s-a opus", a spus Birta.

Ca soluţie de rezervă, municipalitatea orădeană vrea să mute Grădina Zoologică în pădurea pe care o deţine în capătul străzii Gheorghe Doja. "Strada va fi asfaltată anul acesta până în capăt, la pădure. Vom avea un acces auto decent în zonă şi pentru că Inelul Metropolitan de Nord va trece pe la baza pădurii", a spus primarul.

O decizie finală cu privire la amplasamentul pe care va fi strămutată Grădina Zoologică orădeană va fi luată până în toamnă, după ce reprezentanţii administraţiilor locale din Oradea şi comuna Sânmartin de care aparţine staţiunea Băile Felix vor avea o nouă rundă de discuţii.

În ceea ce priveşte actualul stadion Iuliu Bodola din strada Ioan Cantacuzino, primarul a spus că după construirea noii arene sportive, acesta va fi demolat, iar pe amplasamentul său va fi amenajat un parc pentru locuitorii din zonă.


Vezi aici Hotărârea Consiliului Local Oradea privind majorarea bugetului FC Bihor:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!