Un grup de circa 30 de persoane care locuiesc în cartierul orădean Podgoria, dar și în Paleu, s-a adunat la prima oră a zilei de marți în Parcul Traian pentru a protesta față de proiectul Consiliului Județean Bihor privind Inelul Metropolitan de Nord, acuzând din nou, la fel cum au făcut în ultimele trei săptămâni, că acesta le va trece printre case.

Oamenii au susținut că au și dovezi, vorbind de o hartă de la firma care întocmește studiul de fezabilitate, însă Ilie Bolojan le-a explicat că SF-ul nu a fost încheiat, firma lucrând la mai multe variante, iar când vor fi propuse cel puțin două, în final va fi organizată o dezbatere publică.

„Mută Inelul în zona nelocuită!”

Oamenii s-au strâns în Parcul Traian la ora 8, purtând pancarte pe care scria: „CAO, ABA Crișuri, Poliția Rutieră, CNAIR, Ministerul Transporturilor, opriți centura de sub geam. Nu fiți parteneri la abuz”, „Respectați traseul din PUMD! E singurul legal, fezabil, corect. Stop tirurilor prin(tre) case și copii!”, „Apa care nu curge face o mlaștină, mintea care nu gândește face un inel în intravilan”, „Mută Inelul Metropolitan Nord în zona nelocuită la jumătate din costuri”, „Nu ucide plămânul verde cu un inel abuziv. Recomandarea legii poate fi respectată. În extravilan la jumătate din costuri”, „Construiți Inelul Metropolitan Nord în extravilan!”, „Ograda mea nu e drum public!”.

Așa cum au mai făcut în ultimele trei săptămâni, când au organizat proteste spontane atât în cartier, cât și la o adunare electorală a PNL desfășurată în Paleu, podgorenii au susținut că CJ Bihor ar fi decis deja ca viitorul drum să treacă printre case, drept dovadă invocând o hartă întocmită de firma căreia administrația județeană i-a comandat studiul de fezabilitate, SC Term SRL, și care arată că traseul va fi prin cartier, ceea ce le va distruge liniștea.

În schimb, ei au cerut ca Inelul de Nord, care va lega DN 1 Oradea - Cluj de zona dealurilor Oradiei și de DN 19 către Satu Mare, să ocolească orice zonă locuită a orașului, adică să înceapă din Ineu.

„Simt că nu ne mai reprezentați”

În momentul în care președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a ajuns în fața lor, la câteva minute după ce s-au adunat, oamenii i-au reproșat că administrația comite un abuz optând pentru un traseu care ar traversa cartierul.

„V-am votat, dar simt că nu ne mai reprezentați”, i-a spus lui Bolojan unul dintre protestatari, Iosif Ficuț.

O orădeancă a amintit că în urmă cu 12 ani, când a participat la o întâlnire electorală cu Bolojan, pe atunci primar al Oradiei, și i-au cerut asfaltarea străzii Gheorghe Doja, acesta le-a răspuns că strada nu va putea fi asfaltată decât după ce vor fi extinse în zonă rețelele de apă și canalizare, o parte a străzii fiind și acum neasfaltată.

„Cum am stat 12 ani fără asfalt, se mai poate sta, dar să nu vină centura asta pe aici. Nu se poate prin cartier!”, a spus femeia, arătând că preferă în continuare un drum din pământ decât unul pe care să treacă multe mașini, inclusiv TIR-uri.

Ideea a fost repetată și de alte două locuitoare din Podgoria, care au afirmat că, în condițiile în care Inelul de Nord s-ar face prin cartier, ar trebui deviate rețele de apă, astfel că de fapt ar fi mai ieftină o variantă care să înceapă din Ineu.

A fost sau n-a fost?

Toate criticile oamenilor s-au bazat pe convingerea lor că firma căreia CJ Bihor i-a comandat studiul de fezabilitate l-a și încheiat, iar traseul a și fost stabilit. Ei au repetat acest lucru inclusiv când reporterul l-a întrebat pe unul dintre ei despre sensul contrar al unei declarații făcute chiar BIHOREANULUI de directorul general al SC Term SRL, Beko Andas, care a afirmat că SF-ul nu a fost finalizat și că în prezent specialiștii lucrează la opt variante.

„Există un studiu de fezabilitate pe varianta asta (n.r. – prin cartier). Știm din declarațiile lor (n.r. – ale reprezentanților firmei). Noi, când l-am întrebat (n.r. – pe directorul Term SRL), a spus că există o singură variantă, pentru care există studiu”, a spus Iosif Ficuț.

Bărbatul a afirmat că una spune directorul firmei oamenilor, și alta ar fi realitatea: „Se contrazic singuri. Întotdeauna minciuna are picioare scurte. Nu poți să minți atâția oameni când spui o dată un lucru, iar după ce dl președinte Bolojan l-a luat la întrebări a spus că vor mai fi câteva variante. Dar noi, când ne-am întâlnit cu domnia sa (n.r. – cu directorul firmei), ne-a zis că există doar o singură variantă”, a afirmat Ficuț.

Bolojan: Va fi o dezbatere

În ceea ce-l privește, președintele CJ Bihor a repetat, așa cum a mai făcut și el în ultimele săptămâni, că nu a fost fixat niciun traseu al viitorului Inel Metropolitan de Nord: „Nu există nicio variantă stabilită, proiectanții lucrează în momentul de față la mai multe variante, estimez că într-o lună-două, maximum trei, vor avea cel puțin două variante”, a spus Bolojan.

Întrebat de BIHOREANUL de ce, totuși, oamenii acuză contrariul pe baza unei presupuse hărți chiar de la Term SRL, președintele CJ Bihor a explicat că pentru fiecare variantă de lucru firma trebuie să aibă certitudinea că este și fezabilă, discutând cu instituțiile avizatoare.

„E posibil să fi primit de undeva, dintr-o instituție, o soluție care a fost propusă pentru pre-consultare (n.r. – cu instituțiile). (...) Ei (n.r. – proiectanții) trebuie să aibă discuții prealabile cu avizatorii de mediu, cu cei de la Compania de Apă, de la Apele Române, așa încât atunci când prezintă o variantă să știe că e posibil să fie avizată, și abia apoi va apărea o variantă pe care într-adevăr o putem pune într-o dezbatere publică. Altfel, până atunci putem să tot discutăm de tot felul de schițe”, a spus Bolojan.

După ce i-a ascultat pe oameni, acesta le-a spus în final că „va fi o consultare publică înainte de a intra la comisiile avizatoare ale Companiei de Drumuri” și a repetat că „acest proiect nu urmărește să ducă traficul greu pe lângă casele oamenilor, urmărește să creeze în nordul municipiului o zonă de circulație care să preia traficul din zonă”.

Pentru o centură completă

Inițiativa unui Inel Metropolitan de Nord, care să-l completeze pe cel de Sud (din Oșorhei, ocolind Sânmartinul și Nojoridul, legând DN 1 Oradea - Cluj, DN 76 Oradea – Deva și DN 79 Oradea - Arad), a fost propusă de președintele CJ Bihor, iar în august 2023 a fost votată în unanimitate de aleșii din CJ Bihor, fără a se fi stabilit vreun traseu concret, ci doar să se efectueze un studiu de fezabilitate în urma căruia acesta să fie ales din mai multe variante.

Proiectul Inelului de Nord vizează, concret, construirea unui nou drum de aproximativ 13 km care să lege DN 1 Oradea – Cluj de DN 19 Oradea – Satu Mare prin zona dealurilor orașului.

La începutul acestei luni, acuzând că SF-ul a fost finalizat și s-a stabilit traseul prin cartier, un grup de orădeni din Podgoria au desfășurat două proteste cu sprijinul USR Bihor, Bolojan repetându-le și atunci că SF-ul nu a fost încheiat și traseul nu a fost stabilit, promițând că abia când vor exista propuneri de traseu va fi organizată o dezbatere publică.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!