A doua zi după ce BIHOREANUL a reproşat în scris municipalităţii instituirea unui nou sistem de parcări, pe trei zone, fără a transmite din timp orădenilor schimbările făcute, Primăria Oradea a dat miercuri, la două săptămâni de la implementare, un comunicat în care anunță modalităţile de plată a taxelor de parcare.

Un comunicat întârziat

După cum BIHOREANUL a scris deja, noul sistem de parcări este mai încurcat, iar tarifele pentru "zona zero" din centrul oraşului, care va fi marcată cu roşu, au fost dublate la 8 lei pe oră faţă de anul 2021, fără ca municipalitatea să le dea şoferilor o perioadă de acomodare.

"Începând de la 1 ianuarie 2022, Primăria Oradea a modificat sistemul de taxare al parcărilor din oraş, în funcţie de zona în care se parchează - zona 0 (cu roşu), zona 1 (cu galben) şi zona 2 (cu alb)", a anunţat miercuri, Primăria Oradea.

Comunicatul nu menţionează că noile tarife din zona centrală, mai mari, se aplică deja conform indicatoarelor montate în parcări, chiar dacă locurile, marcate cu galben, nu au fost încă revopsite în roşu, iar tăbliţele cu noile taxe sunt redactate doar în limba română, nu şi în engleză şi maghiară, astfel încât turiştii străini nu vor şti ce să facă.

În schimb, Primăria informează orădenii obişnuiţi cu taxarea parcării până la ora 18 că a mărit intervalul de cu 3 ore, pentru "zona 0" acesta devenind 7 - 21, spre deosebire de celelalte parcări din oraş.

Taxare cu program prelungit

Pentru cei care nu ştiu, BIHOREANUL precizează că, în principiu, parcările din "zona 0", care vor fi vopsite cu roşu, sunt situate pe rază de circa 300 metri de parkingurile supraetajate din centrul oraşului şi instituţiile publice, parcările din "zona 1", de culoare galbenă, sunt marcate în zonele aglomerate, iar cele din "zona 2", de culoare albă, sunt răspândite mai mult prin cartiere.

Potrivit comunicatului Primăriei, în "zona 0", care urmează să fie marcată cu roşu, "parcarea este de foarte scurtă durată, de maxim o oră, tariful fiind de 8 lei pe oră" şi "se taxează în intervalul orar 7 - 21, de luni până vineri".

Orădenii care obişnuiesc să îşi plătescă parcarea prin SMS cu telefonul mobil la numărul 7401 vor tasta în mesaj înaintea numărului de înmatriculare a mașinii prefixul 185, mesajul devenind, de exemplu, 185BH01AAA, pentru o staţionare de 30 minute, respectiv 186 (ex. 186BH01AAA) pentru o oră.

"Neprimirea confirmării de plată se consideră neplată a parcării, utilizatorul având posibilitatea de a plăti parcarea prin una din celelalte metode de plată stabilite", a transmis Primăria. Această prevedere este valabilă în toate parcările din Oradea, iar şoferul nu se poate prevala de faptul că a expediat SMS-ul dar acesta nu a ajuns la destinatar din raţiuni care nu ţin de el.

În plus, conform comunicatului, "plata taxei în zona 0 (n.r. 8 lei pe oră) este valabilă şi în zonele 1 (n.r. 4 lei pe oră) şi 2 (n.r. 3 lei pe oră)", dar nu și reciproca. Cu alte cuvinte, dacă din greșeală introduci textul pentru zona 0, dar ești în zona 1, nu ești amendat, dar dacă plătești pentru zona 1 când de fapt parchezi în zona 0, da.

Atenție la prefix!

În parcările galbene, din zona 1, taxate cu 4 lei pe oră, durata maximă de staţionare este de 2 ore, de luni până vineri între orele 7 – 18.

"Pentru plata parcării cu SMS la 7401 se folosesc prefixe: 181 pentru 1 oră, 182 pentru 2 ore, urmate de numărul maşinii", a transmis Primăria.

Pe acelaşi principiu "taxele achitate pentru zona 1 sunt valabile şi în zona 2 dar nu sunt valabile în zona 0".

La rândul lor, parcările pe marcaj alb, se taxează de luni până vineri între orele 7 - 18, cu 3 lei pe oră, fără a mai avea însă o limită pentru durata de staţionare.

În acest caz, "pentru plata parcării cu SMS la 7401 se folosesc prefixe: 241 pentru 1 oră, 242 pentru 2 ore, urmate de numărul maşinii", a transmis Primăria.

În ceea ce priveşte parcările supraterane sau subterane din Oradea, staţionarea se plăteşte non-stop, cu menţiunea că se face diferenţiat la un tarif de 3 lei pe oră între orele 7 - 18, care se reduce la 1,5 lei pe oră între orele 18 - 7.

"Pentru plata parcării cu SMS la parcări supraetajate se folosesc prefixe: 241 pentru 1 oră, 242 pentru 2 ore şi 245 pentru 5 ore, urmate de numărul maşinii", a transmis Primăria.

Rămâne de văzut care va fi gradul de conformare a conducătorilor auto la noul sistem și respectiv cât de drastică va fi reacția municipalității în a sancționa încălcarea unor reguli pe care le-a inventat peste noapte, lăsând senzația că e interesată doar de încasări, dar nici nu știe să le comunice publicului.