Consiliul Local a respins joi, la cererea primarului Florin Birta, propunerea PSD Bihor de înfiinţare a pieţelor volante în Oradea. Edilul a spus că nu este împotriva conceptului, dar organizarea lor ar însemna „să punem carul înaintea boilor”. 

„Avem mii de semnături"

Consecvenţi promisiunii făcute într-o conferinţă de presă de la începutul lunii noiembrie, consilierii locali ai PSD au propus joi, în plenul Consiliului Local, înfiinţarea de pieţe volante în municipiu. „Sunt cartiere care nu mai beneficiază de pieţe. Ioşia, Velenţa şi Nufărul, care este dintre cele mai aglomerate", şi-a argumentat propunerea social-democratul, Liviu Sabău Popa.

PSD-iștii au propus organizarea tot la două săptămâni de pieţe volante, rezervate exclusiv producătorilor, în zona Arenei Antonio Alexe, pe platoul de deasupra Pieţei Rogerius, oricum abandonat, în zona Nufărul – McDonalds, în Cetatea Oradea și în centrul cartierului Grigorescu.

La fel, un amplasament potrivit ar fi Piaţa Unirii sau Parcul 1 Decembrie dacă aici sunt organizate evenimente.

Liviu Sabău Popa a afirmat că în demersul său s-a documentat din "bunele practici" ale unor capitale europene precum Budapesta, Londra şi Viena dar şi din experienţa unor oraşe ca şi Braşov sau Sibiu.

„Avem strânse mii de semnături (n.r. pentru înfiinţarea pieţelor volante). Este un demers care s-a bucurat de o largă susţinere din partea orădenilor", a argumentat consilierul.

Deocamdată, nu

Demersul social-democraţilor a fost respins prin votul liberalilor, la inițiativa edilului Florin Birta. „Executivul va propune Consiliului Local să respingă acest proiect nu pentru că nu suntem de acord, ci pentru că nu vrem să punem căruţa înainte boilor", a explicat Birta.

Primarul a spus că, înainte de promovarea unei astfel de iniţiative, Primăria Oradea va trebui să aibă infrastructura pregătită. „În primăvară când vom avea finalizate piaţetele din Nufărul, Cazaban şi Rogerius, plus Piaţa Unirii deja existentă, vor fi patru locaţii în care se vor organiza pieţe volante", a spus primarul.

Florin Birta a comentat că „nu ar fi normal să punem o tarabă şi să o numim piaţă volantă".

Potrivit primarului, producătorii selectaţi de municipalitatea orădeană, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor în Agricultură şi Direcţia Agricolă Bihor vor putea închiria cele patru food-truck-uri deja achiziţionate în acest sens de Consiliul Judeţean Bihor printr-un proiect european, plus alte „trei sau patru" care ar urma să fie comandate.

„Aceste pieţe vor începe să funcţioneze din mai, anul viitor", a spus primarul Oradiei, care a subliniat doar producătorii locali vor fi primiți să vândă în cadul acestora. 

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!