Reprezentanţii PSD Bihor cer Consiliului Local Oradea promovarea a două hotărâri privind rambursarea impozitelor încasate abuziv prin reîncadrarea terenurilor agricole la categoria curţi - construcţii, care se impozitează de 45 ori mai mult, şi înfiinţarea de pieţe volante în locul celor desfiinţate în oraș.

"Îndreptarea efectelor HCL 896"

Vicepreşedintele PSD Bihor Florian Sîrca a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, că formaţiunea a iniţiat un proiect de hotărâre de Consiliul Local privind "îndreptarea efectelor HCL 896 din 2020 care a adus prejudicii locuitorilor municipiului Oradea".

Hotărârea incriminată, care prevedea reîncadrarea terenurilor agricole din zonele A şi B ale Oradiei la categoria curţi -construcţii, a fost desfiinţată în urma a trei procese intentate de orădeni nemulţumiţi.

Pentru că reprezentanţii municipalităţii au anunţat că vor rambursa banii doar reclamanţilor din proces, social-democraţii sunt hotărâţi să ceară Consiliului Local să înapoieze banii tuturor orădenilor afectaţi de normativ. "Bunurile similare trebuie impozitate în mod egal", susține Sîrca.

"Stop taxelor abuzive în Orade!"

Social-democratul a susţinut că numărul orădenilor afectaţi de HCL 896 este mult mai mare decât cel estimat de municipalitate.

"Prima minciună este că sunt doar 600 de orădeni (...) Este însă vorba de foarte mulţi proprietari de teren. Vorbim de zona Episcopia, Oncea, toată partea dreaptă a drumului expres, aflată în zona fiscală B, Calea Bihorului, zona Podgoria, străzile Adevărului, Făcliei şi tot ce este limitrof", a arătat vicepreşedintele PSD Bihor.

Sîrca pretinde că numărul păgubiţilor ar fi de peste 5.000 de orădeni, câţi a şi notificat PSD Bihor cu privire la faptul că îşi pot cere banii înapoi.

Pentru a reuni un număr cât mai mare de solicitanţi, PSD Bihor a iniţiat și o strângere de semnături pe site-ul petitieonline.com cu denumirea "stop taxelor abuzive în Oradea!" unde a adunat peste 200 de semnături.

Cine nu votează va fi dat în judecată!

Semnăturile adunate vor fi anexate proiectului de hotărâre care va fi înaintat spre aprobare Consiliului Local. În cazul în care majoritatea PNL nu va accepta propunerile, PSD-iștii spun că se vor adresa instanţei.

"Următorul pas va fi o acţiune în pretenţii prin care Consiliul Local Oradea va fi obligat să emită această Hotărâre de Consiliul Local. Toţi cei care vor vota împotriva reparării acestui abuz vor fi chemaţi în judecată, în situaţia în care se constată din nou că Consiliul Local Oradea încalcă legea", a ameninţat Sîrca.

După cum BIHOREANUL a mai scris, în urma anulării HCL 896 din 2020 Primăria Oradea a făcut un apel la cei circa 600 de orădeni afectaţi să transmită până la 30 noiembrie acte doveditoare cu privire la natura terenurilor pentru ca începând de anul viitor impozitele acestora să fie recalculate conform realităţii din teren. Cei care nu se vor conforma vor fi vizitați de angajați ai municipalității, pentru a stabili adevărul din teren.

Social-democraţii nu sunt însă de acord cu demersul Primăriei, susținând că aceasta implică lucrări cadastrale estimate la 5.000 lei pentru fiecare proprietar de teren în parte.

"Am pierdut patru pieţe"

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, consilierul local Liviu Sabău Popa a anunţat că a depus la secretariatul Consiliului Local un proiect de hotărâre prin care solicită înfiinţarea pieţelor volante.

"În ultimii patru ani am pierdut patru pieţe (n.r. - piața en-gros din Obor și cele din Ioșia, Velența și acum Nufărul) şi trebuie să suplinim lipsa acestora", a spus social-democratul, arătând că în contextul crizei economice care se prefigurează "trebuie să eliminăm cât putem din intermediari şi să aducem producătorul local cât mai aproape de clientul final".

Potrivit dorinței social-democraților, pieţele volante ar urma să funcţioneze tot la două săptămâni şi în zilele de marţi pe platoul sălii polivalente Antonio Alexe şi la piaţeta McDonald's, în zilele de joi pe platoul de deasupra pieţei Rogerius şi în Cetatea Oradea. La fel, lunea ar urma să fie organizată o piaţă volantă în cartierul Grigorescu, iar sâmbăta în Piaţa Unirii.

Pieţele volante: gratuit şi sub supravegherea ONG-urilor

Potrivit proiectului PSD, pentru a garanta că în pieţele volante vor vinde doar producătorii, o comisie formată din reprezentanţi ai municipalităţii, Direcţiei Agricole şi societăţii civile ar verifica provenienţa produselor.

"ONG-urile au reuşit să facă un lucru extraordinar de bun în acest domeniu. Se ţine în fiecare joi o astfel de piaţă în strada Nicolae Jiga, iar acolo vin doar cei care sunt producători", a spus Liviu Sabău Popa.

Pentru a încuraja producătorii să îşi desfacă produsele în Oradea, în prima perioadă după înfiinţare pieţele volante vor funcţiona fără plata unei taxe din partea comercianţilor. "Pentru a garanta sustenabilitatea proiectului, propunerea noastră este ca în primele 6 luni să nu se plătească nicio taxă", a cerut social-democratul.

Astfel, costurile cu amplasarea tarabelor şi frigiderelor precum şi asigurarea utilităţilor ar urma să cadă în sarcina Direcţiei Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei.

Ideea pieţelor volante nu este nouă şi nu este îmbrăţişată doar de PSD. Liberalii au anunțat că îşi doresc să pună în funcţie patru truck-uri cu ajutorul cărora fermierii bihoreni să îşi poată pune în vânzare produse tradiţionale de la alimente la băuturi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!