Pentru ducerea la bun sfârșit a noianului de investiții e nevoie de câteva condiții. Să ai proiecte bune, constructori serioși și o administrație care nu a căzut la „pace” cu șantieriștii. Chiar și așa, însă, realitatea bate la scor teoria. Important e totuși ca beneficiarul, în cazul nostru Primăria, să fie flexibil, să înțeleagă greșelile și să se străduiască să le repare, pentru că dacă rămâne încremenit în proiect, toți vom avea de suferit. 

Două exemple pozitive. Primăria a cerut plantarea unor copaci de talie mai mare în Piața Unirii. Tot așa, la pasajul de lângă Finanțe, edilii nu s-au sfiit să-și recunoască greșeala cât încă buldozerele duduie în zonă și au făcut o nouă bretea de legătură, Sucevei-Cantemir. În schimb, nici acum nu se mișcă nimic în ce privește iluminarea aceleiași Piețe a Unirii, povestea cu întunericul „planificat” pentru ca vizitatorii să poată admira iluminatul arhitectural fiind ridicolă. 

Cred că celebrul coridor de pasaje din centrul civic are rolul nu doar de a fluidiza circulația mașinilor, ci și de a crea un continuu pietonal. Visul mărturisit al fostului primar Ilie Bolojan, de a te putea plimba pe jos de la magazinul Crișul, pe centru, apoi pe Alecsandri, prin viitoarea piață de la Catedrală, și în continuare prin Cetate, pe o nouă pasarelă peste Criș, până la Dealul Ciuperca, e pe cale să se înfăptuiască.

De aceea, nu înțeleg de ce noul pasaj iese la suprafață prea repede, în dreptul blocului cu Poliția Rutieră. Zona respectivă ar putea deveni pietonală dacă echipa lui Birta ar cere extinderea acoperirii pasajului. Avantajele sunt evidente: ar crește spațiul pietonal și s-ar reduce poluarea fonică de care au parte riveranii. Dacă nu se intervine acum, vom regreta ani de zile lipsa de îndrăzneală de a modifica un proiect cu carențe.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!