Constructorii au început săptămâna aceasta, luni, dezafectarea fostului sediu RER Vest, pentru a devia pe aici reţelele de apă din calea pasajului subteran ce va fi construit de-a lungul străzii Tudor Vladimirescu, pe sub Bulevardul Decebal.

Întâi se fac demolările...

Clădirile din intersecţie vor fi dezafectate până la sfârşitul săptămânii viitoare.

„Constructorii au amânat demolarea clădirii RER Vest, precum şi a celei din intersecţia Bd. Decebal cu str. Tudor Vladimirescu, până după închiderea circulaţiei de la sfârşitul lunii iunie, pentru desfăşurarea lucrărilor în condiţii de siguranţă", a explicat pentru BIHOREANUL directorul tehnic al Primăriei Oradea, Sebastian Marchiş.

Lucrările vor dura, cel mai probabil, până la sfârşitul săptămânii viitoare. Constructorii sunt obligaţi să lucreze cu grijă pentru a nu provoca pagube construcțiilor din vecinătate.

Imobilele din zona intersecţiei Bulevardului Decebal cu strada Tudor Vladimirescu vor fi dezafectate pentru a face loc devierii reţelelor din calea viitorului pasaj subteran. O parte dintre acestea vor trece prin curtea fostului sediu al RER Vest.

"Pe lângă lucrările de demolare s-au dezafectat reţelele de telecomunicaţii, o parte din cele electrice şi urmează să fie relocaţi doi stâlpi de iluminat public", a mai spus Marchiş.

... apoi vor începe săpăturile

În pregătirea lucrărilor la pasajul subteran, constructorii au început săptămâna aceasta și amenajarea grinzii de ghidaj.

"Până acum s-a săpat în zona în care vor veni piloţii foraţi în partea dinspre Primărie şi, parţial, dinspre strada Oneştilor. Constructorii au început deja turnarea grinzilor de ghidare, un fel de cofrag betonat menit să orienteze pe unde să sape foreza pentru viitorii piloţi ai viitorului pasaj", a mai explicat Marchiş.

În cursul acestui weekend sunt aşteptate să ajungă în şantier trei foreze care vor lucra în paralel începând de săptămâna viitoare.

"Lucrările de amenajare a celor 278 de piloţi foraţi vor dura circa 20 - 30 de zile", a apreciat directorul.

Cu închiderea traficului pe Bulevardul Decebal...

După cum BIHOREANUL a mai scris, viitorul pasaj va subtraversa perpendicular Bd. Decebal. În valoare de 39,4 milioane lei, lucrarea atribuită firmei Freyrom vizează amenajarea unei traversări pe sub bulevard, lungă de 11,9 metri, deservită la ambele capete de scări şi de lifturi.

Lucrările se vor desfăşura până în toamna acestui an, la începerea şcolii, cu sistarea traficului auto prin intersecţie şi sistarea circulaţiei tramvaielor.

Peste vară transportul în comun este asigurat de autobuze, iar circulaţia auto în zonă a fost deviată pe străzile învecinate, fapt ce a dus la aparaţia de ambuteiaje.

Pasajul este, însă, doar o etapă în cadrul unui proiect de modernizare a zonei şi de descongestionare a traficului.

Proiectul mare mai cuprinde lărgirea străzii Tudor Vladimirescu la patru benzi de circulaţie, un pasaj subteran la intersecţia străzilor Oneştilor şi Tudor Vladimirescu, asigurarea a patru benzi de circulaţie pe strada Lăpuşului şi un pasaj suprateran pe strada Meşteşugarilor peste drumul de centură (strada Ovid Densusianu) şi calea ferată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!