Pe reţelele de socializare pozează în figură anti-sistem, maneliştii îi dedică melodii în care îl prezintă „generalul” care „a înnebunit sticleţii” și „campionu’ jmecheriei”. 

În calitate de inculpat, în faţa judecătorilor, Victor Micula vrea însă să fie perceput exact pe dos: un partener de nădejde al poliţiştilor, pe care i-a sprijinit în „lupta” cu infractorii. 

Aşa reiese dintr-un document ajuns în posesia BIHOREANULUI, depus de avocați la dosar, în procesul în care afaceristul este judecat la Tribunalul Bihor alături de patru poliţişti acuzaţi că l-ar fi „cooptat” ilegal într-o acţiune, că i-au furnizat datele altor persoane şi chiar l-au lăsat să acceseze bazele de informații ale MAI...

Dezbateri cu surprize

Procesul în care Victor Micula este acuzat de instigare la accesare ilegală a unui sistem informatic și acces ilegal la un sistem informatic, de instigare la divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi uzurparea de calităţi oficiale a început în septembrie anul trecut, în baza unui rechizitoriu al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, după ce dosarul a zăcut doi ani în camera preliminară a Tribunalului. 

Procurorii l-au pus pe Micula jr. sub inculpare pentru că în 2018 a accesat ilegal baze de date ale MAI și a participat la o percheziţie, echipat în geacă de polițist și cu fața acoperită de cagulă, cu complicitatea a patru agenţi ai Poliţiei Oradea, și ei trimiși în judecată pentru că l-au lăsat să se joace de-a poliţistul, dar au și închis ochii la abateri rutiere comise de acesta. Cei patru subofițeri sunt Ovidiu Iovian Vaida, Camelia Erdei, Alin Claudiu Zanca şi Claudiu Rengle. 

Dacă la primele termene judecătoarea Veronica Ioniţă a reaudiat o serie de martori, între care şi pe şeful Poliţiei Bihor, chestorul Alin Haniş, pe 6 martie anul acesta, avocaţii au profitat de absenţa reporterilor şi, după cum a descoperit BIHOREANUL, au depus la dosar un document surpriză... Cu atât mai neașteptat, cu cât fusese emis cu peste doi ani în urmă!

Repede pentru Victoraş

Actul este un răspuns al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Oradea, transmis pe 23 decembrie 2020 la o cerere făcută de Victor Micula prin unul dintre avocaţii săi, Bogdan Bodea. Afaceristul, care se „refugiase” de câteva luni în Elveţia, abia fusese trimis în judecată de Parchetul Bihor, ai cărui procurori ceruseră și arestarea sa. 

Motivul? Micula era acuzat că a sfidat organele de anchetă și că s-a sustras urmăririi penale, ba chiar i-a atacat în mediul online pe ofiţerii DGA care l-au cercetat, catalogându-i infractori pe conturile sale de pe rețelele sociale. 

Propunerea de arestare preventivă a fost înregistrată la Tribunalul Bihor pe 21 decembrie şi a primit termen de soluţionare pentru data de 28 decembrie, motiv pentru care apărătorii lui Micula jr. aveau nevoie urgentă de documente ca să convingă judecătorul că, de fapt, clientul lor era o persoană de bună credinţă, un cetățean model. Iar în aceeaşi zi de 23 decembrie 2020, sub semnătura şefului BCCO Oradea, comisarul-şef Laviniu Poinar, Micula a primit „certificatul” de bună purtare...


URGENŢĂ. Documentul care atestă calitatea de informator a lui Victor Micula a fost eliberat în regim de urgenţă, pe 23 decembrie 2020, în aceeaşi zi în care îl ceruse unul dintre avocaţii acestuia şi fix după ce Parchetul l-a vrut arestat...

Captură la pont

Potrivit documentului, Victor Micula ar fi furnizat informaţii poliţiştilor Antidrog din cadrul BCCO Oradea și „cu sprijinul informațiilor furnizate de dvs. s-a reușit prinderea în flagrant a doi traficanți de droguri de mare risc”. Contactat pentru a lămuri dacă informaţiile din actul pe care l-a semnat sunt veridice, şeful BCCO Oradea, Laviniu Poinar, s-a rezumat doar să confirme, fără să ofere alte detalii. 

BIHOREANUL a aflat, din propriile surse, că cei doi traficanţi au şi fost trimişi în judecată, iar ulterior condamnaţi. În rechizitoriul întocmit de DIICOT Oradea, însă, ancheta apare că a pornit „ca urmare a sesizării din oficiu” a poliţiştilor, fără să se facă vreo referire la Micula jr., ca denunţător, martor ori colaborator, în condițiile în care, potrivit Legii 682/2002 privind protecţia martorilor, astfel de persoane sunt „bonificate” cu înjumătățirea limitelor de pedeapsă pentru propriile belele penale dacă denunţă şi facilitează dovedirea unor fapte grave. 

La secret

„Pentru persoanele care ne sprijină cu informaţii (așa-numiții informatori - n.r.) nu există beneficii. Dar dacă solicită să li se confirme ajutorul pe care l-au dat, eu cred că trebuie să primească și un răspuns, și acela să fie cel corect”, a explicat BIHOREANULUI un poliţist Antidrog. 

Poliţiştii nu-şi dezvăluie sursele care contribuie la declanşarea sau derularea unor anchete nici măcar procurorilor, spune un procuror DIICOT, aceeași discreţie fiind păstrată și în privința identităţii investigatorilor, martorilor şi colaboratorilor sub acoperire, ale căror nume sunt ţinute în plicuri sigilate, la dosarele cauzelor, pentru a nu-i pune în pericol. 

La solicitarea persoanelor, însă, anchetatorii pot confirma implicarea lor în dovedirea unor fapte penale. Pentru sursele de informare ale poliţiştilor, de pildă, răspunsul e întocmit de ofiţerul de legătură, şi avizat de şeful structurii; în cazul martorilor sau denunţătorilor, actul e eliberat de procurori.

„Dacă solicită eliberarea unor documente care să le ateste implicarea într-o anchetă, actul se eliberează de unitatea de parchet”, a declarat un procuror, lămurind astfel şi motivul pentru care, în situația lui Victor Micula - care a preferat să rămână informator anonim - documentul a fost eliberat de poliţişti. 

Dacă a folosit Micula jr. documentul cu ocazia dezbaterilor vizând cererea de arestare formulată pe numele lui nu se ştie, căci respectivul proces s-a judecat fără public. Însă, aşa cum a scris la acea vreme şi BIHOREANUL, solicitarea a fost respinsă. 

Silenzio stampa

Cert este că acum actul a ajuns pe masa judecătoarei de la Tribunalul Bihor, chemată să dea verdictul cu privire la acuzaţiile formulate de procurori. Dar de ce ar avea nevoie Victor Micula de „certificatul” de informator dacă nu-i poate reduce pedeapsa în situația unei eventuale condamnări?

Avocatul Bogdan Bodea, cel care l-a depus, a refuzat să explice BIHOREANULUI, invocând lipsa unui acord din partea clientului său, și nici Micula jr. nu a răspuns la întrebările trimise de ziar. 

Nu e exclus, însă, ca actul să fie folosit în încercarea de a demonta imaginea de „băiat rău”, conturată în rechizitoriu, mai ales că acuzele aduse excentricului personaj vizează tocmai „joaca” de-a poliţistul: faptul că a fost lăsat să participe la prinderea unui interlop, Alin Mărginean, „dat în gât” chiar de el că s-a urcat drogat la volan, şi că ar fi obţinut la sediul Poliţiei datele unui şofer cu care se şicanase în trafic, Al Mahmoud Cassim Alexandru, condamnat definitiv în 2021 pentru o altercaţie pornită din pricina unor tranzacţii cu substanţe interzise. 

E de înţeles, în schimb, de ce a vrut milionarul să ţină departe de ochii presei adeverința de „ciripitor”. Nu dă bine să se afle că „şeful generalilor”, „VIP-ul României, Campionu’ jmecheriei”, cum îl alintă manelistul Dani Mocanu, a fost informatorul „organelor”, chiar şi numai ca să-i fie trecute cu vederea teribilismele... 


DOSAR DUPĂ DOSAR
Micula, de trei ori inculpat

Pe lângă procesul în care e tovarăș cu cei patru polițiști inculpați, Victor Micula are un proces penal şi la Judecătoria Oradea, fiind acuzat că în 2019 a tras cu o armă de asalt pe un pod din Oradea în timpul unei curse de maşini, filmate şi postate pe Facebook de vloggerul Virgil Halacu, alias GajuKyd, amic de-al lui. 

Potrivit procurorilor, într-o singură lună Micula jr. a cumpărat 10 arme și sute de cartușe printr-un interpus care avea permis de port-armă, Sergiu Gabriel Hava, care e judecat alături de el şi de unul dintre martorii audiaţi în timpul anchetei, Vasile Iulian Manea, acesta fiind acuzat că a încercat să-l protejeze pe Micula prin declaraţii false. 

Micula jr. mai are un proces şi la Beiuş, vizând o tentativă de fraudă cu asigurări auto. În primăvara lui 2018, un Mercedes Benz G 500 deţinut de afacerist şi condus de un amic de-al său, Raul Ionuţ Goina, s-a prăbuşit într-o prăpastie pe serpentinele dintre Budureasa şi Stâna de Vale. Goina a pretins că fusese un accident, dar inspectorii de asigurări au concluzionat că de fapt maşina a fost împinsă intenționat în prăpastie, motiv pentru care firma a refuzat să plătească daunele cerute, de 275.000 euro, şi i-a dat pe mâna procurorilor. 

Goina şi Micula au fost trimişi în judecată în februarie 2022, primul pentru fals în declaraţii, iar Micula pentru instigare. Procesul se află şi în prezent în camera preliminară a Judecătoriei Beiuş, ceea ce înseamnă că, practic, nu a început. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!