Cei care s-au bucurat de plecarea de la Primărie a drumarului și podarului Ilie Bolojan au dat peste Florin Birta pasajistul. Șantierele nu au dispărut, ci doar și-au schimbat natura. 

Iar acum edilul Oradiei a prins curaj. După ce a trecut cu bine de provocarea cu pasajele din Centrul Civic, pasajele de la Decebal - Vladimirescu și de la magazinul Crișul se arată mai degrabă ca niște lucrări de întreținere, nu de mega-investiții.

Noroc că, după atâtea lucrări complicate, avem ocazia să beneficiem și de investiții pentru relaxarea și răsfățul nostru: Grădina urbană din Nufărul și Ștrandul termal din Ioșia. Dacă nu se vor găsi proprietari pe terenurile din zonă, care să spună că exact pe acele amplasamente ar fi făcut biznisuri de miliarde de euro, s-ar putea ca în câțiva ani să ne bucurăm și de aceste zone de relaxare.

E timpul ca, după cincinale de praf, zgomot și deranj, să investim și în parcuri, în ștranduri de cartier, în spații culturale și, obligatoriu, în piste pentru bicicliști! Nu cred că e departe vremea când edilii se vor axa mai mult pe detalii.

Din păcate pentru noi toți, ritmul de dezvoltare a orașului va fi, pe viitor, încetinit, nu neapărat din cauza oboselii administrației și a locuitorilor, ci pentru că banii europeni vor fi din ce în ce mai puțini. Dacă la începutul intrării în UE aveam cofinanțări care azi ni se par ridicol de mici, de 2-5%, acum rar mai vezi un proiect în care Europa să ne dea jumătate din sumă.

Vine vremea reconstrucției Ucrainei, Uniunea Europeană trebuie să se înarmeze până în dinți, așa că sumele rămase pentru răsfățurile noastre vor fi tot mai reduse. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!