Municipalitatea orădeană va supune dezbaterii publice, joi, în sala mare a Primăriei, necesitatea amenajării viitoarei grădini termale din Ioşia şi a celei urbane din cartierul Nufărul.

„Primăria Oradea invită...”

Prima întâlnire, la care sunt invitaţi reprezentanţii societăţii civile şi ai mediului de afaceri, va avea loc de la ora 13, iar cea de-a doua va începe cu o jumătate de oră mai târziu.

„Primăria Oradea invită în data de 16 mai, ora 13:00, entităţile implicate în dezvoltarea locală (structuri asociative, reprezentanţi ai societăţii civile, mediul de afaceri, etc. ), în vederea semnării acordului de principiu pentru finanţare, cu scopul de a susţine proiectul cu investiţii ulterioare. Şedinţa va avea loc în sala 117, etaj 1, în incinta Primăriei Municipiului Oradea”, a transmis luni municipalitatea orădeană cu privire întâlnirea organizată pe marginea proiectului privind amenajarea grădinii termale din Ioşia.

Cea de-a doua întâlnire, care va avea ca temă proiectul din cartierul Nufărul, a fost anunţată în termeni similari.

Dezbatere cu reluare

După cum BIHOREANUL a mai scris, cele două întâlniri închid procesul de dezbateri publice pe marginea necesităţii celor două grădini publice.

Acesta a fost organizat de municipalitatea orădeană în perioada 16 aprilie - 15 mai 2024 cu scopul de a consulta populaţia în ce măsură îşi doreşte materializarea fiecăruia dintre proiecte.

Două chestionare, cu câte cinci întrebări mai mult formale, au mai fost supuse dezbaterii publice în octombrie 2023. Asta după ce municipalitatea orădeană a fost nevoită să reia consultările publice din raţiuni birocratice.

Noile reglementări din ghidul de finanţare prevăd că, pe lângă sondarea opiniei populaţiei cu ajutorul chestionarelor, solicitantul fondurilor este obligat să organizeze, în pregătire celor două proiecte, câte o întâlnire cu reprezentanţii societăţii civile şi ai mediului de afaceri.

În cadrul dezbaterilor părţile sunt invitate să identifice împreună proiecte complementare investiţiei pentru care municipalitatea va cere finanţare, cum ar fi amenajarea unui hotel ori altor facilităţi de turism, pentru a majora impactul investiţiei europene.

Grădini de zeci de milioane de euro

Primăria Oradea intenţionează să ceară finanţare pentru amenajarea grădinilor din Ioşia şi Nufărul prin Programul Regional Nord-Vest, pe axa referitoare turismului balneoclimateric.

Potrivit estimărilor, viitoarea grădină termală Ioşia ar urma să fie realizată pe o suprafaţă de circa 32.400 metri pătraţi, ocupată în prezent de ştrandul cu acelaşi nume printr-o investiţie de 33 milioane euro. 

La fel, viitoarea grădină urbană Nufărul, care urmează să ocupe zona dintre Parcul Salca şi zona comercială Lotus Center, ar urma să fie amenajată, la rândul său, printr-un proiect de 26,5 milioane euro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!