Cea mai performantă administraţie locală din România se conduce cu biciul. Angajaţii Muzeului oraşului Oradea care au îndrăznit să reclame la DNA abuzurile directoarei interimare Angela Lupşea au fost puşi pe liber săptămâna trecută, în urma unor evaluări în care au fost notaţi cu calificativul "nesatisfăcător".

"Primarul nu poate trece peste deciziile directorilor. Dacă angajaţii vor contesta decizia în instanţă, iar aceasta le va da dreptate, cine a dat acele calificative va răspunde", se spală pe mâini primarul Florin Birta.

Lovitura de pedeapsă

Angela Lupsea, directoarea Muzeului orasului OradeaDenunţul depus în noiembrie 2020 la DNA de contestatarii Angelei Lupşea (foto) a avut efecte surprinzătoare. Plângerea, semnată de fostul şef al Biroului Arte Vizuale, Imre Zoltan, între timp demisionar, de bibliotecarul Florin Negru şi de muzeografii Cristina Puşcaş, Dumitru Noane şi Augustin Ţărău, acuza o serie de abuzuri comise de directoare.

Printre altele, reclamanţii spuneau că Lupşea a transformat instituţia culturală în una axată pe acte de comerţ, cu încălcarea contractului de finanţare europeană prin care a fost reabilitată Cetatea, că a prigonit profesioniştii, cum ar fi artizanul reabilitării Cetăţii, istoricul Dumitru Sim, silit să demisioneze, şi că îşi sabotează subalternii incomozi ca să-i poată apoi sancţiona ca ineficienţi..

În loc să fie invitaţi la DNA să îşi susţină declaraţiile, contestatarii au fost chemaţi săptămâna trecută de directoare, să îşi ia deciziile de concediere. Angajaţii sunt în preaviz până pe 19 martie. "Puteţi contesta în instanţă, dacă doriţi", le-a spus sec Lupşea.

Trei din patru... 

Muzeografii Dumitru Noane, cel mai vechi angajat din Cetate, şi Augustin Ţărău, recrutat la înfiinţarea Muzeului, în 2016, plus bibliotecarul Cristian Negru au fost concediaţi ca fiind, practic, singurii funcţionari incompetenţi din istoria administraţiei locale orădene. Cei trei au fost daţi afară în baza calificativului "nesatisfăcător" aplicat în urma evaluărilor din ianuarie, făcute de o comisie condusă de directoare după ce a aflat de denunţul la DNA. Muzeografa Puşcaş a scăpat cu "satisfăcător", dar i s-a dat de înţeles că ar fi bine să îşi caute de lucru.

Lupşea a lovit fără milă. Printre altele, rebelii au fost caracterizaţi ca având pregătirea profesională necesară, dar nu şi disponibilitatea de a o pune în practică, comportament "obtuz şi inflexibil" şi pasiunea pentru pauze de fumat lungi "de 30 de minute".

Florin Birta, primarul orasului OradeaPremieră absolută pentru Primărie, funcţionarii au fost declaraţi necorespunzători posturilor şi concediaţi.

"Nu ştiu să mai fi fost cineva dat afară din Primăria Oradea ca incompetent, dar pe lege cei declaraţi necorespunzători sunt concediaţi", recunoaşte primarul Florin Birta (foto). Chiar şi aşa, edilul neagă că disponibilizările ar avea legătură cu plângerea depusă la DNA. "Evaluările au fost făcute de o comisie. Nu cred că se joacă cineva cu aşa ceva".

Lupşea până la capăt...

Emilian Pavel, consilier localReprezentanţii opoziţiei sunt de altă părere. "Aceşti oameni au avertizat asupra unor abuzuri ale conducerii muzeului. Trebuiau protejaţi, ca avertizori de integritate, nu lăsaţi la mâna persoanei pe care au reclamat-o", declară liderul grupului PSD din Consiliul Local, Emilian Pavel (foto).

Pesedistul spune că şefii Primăriei ţin partea directoarei interimare, bazându-se inclusiv pe modul în care au organizat actualul concurs pe post. "Deşi Ministerul Culturii a arătat că o instituţie de cultură trebuie condusă de o persoană cu studii în domeniu, Primăria a permis şi specializările de economist sau jurist, ca să poată participa şi doamna Lupşea", arată Pavel.

Mai mult, candidaţii trebuie să aibă minimum 3 ani de experienţă în conducere şi 5 ani de muncă în domeniu, condiţii pe care întâmplător le îndeplineşte tocmai actuala directoare. Nu e de mirare, deci, că este singurul concurent care şi-a depus oferta managerială până la termenul limită din 22 februarie.

Lupşea urmează să susţină pe 9 martie proba de interviu, pentru care nu are însă de ce să îşi facă emoţii. Spre deosebire de foştii săi subalterni, nu beneficiază de o comisie anume constituită ca să o lase pe drumuri. Ba dimpotrivă!