Benzinăria din Beiuş, partener MOL, care a vândut, miercuri, benzina şi motorina la un preţ de 11 lei pe litru a fost amendată de comisarii pentru protecţia consumatorilor cu 35.000 de lei. În plus, societatea a fost obligată să revină asupra prețului şi să vândă combustilbil la preţul anterior.

Practici incorecte la benzinăria din Beiuș

Anunţul a fost făcut joi după amiază, de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, care a prezentat rezultatele controalelor făcute pe parcursul zilei de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. 

În total, a spus el, peste 70 de stații de carburant din toată țara au fost controlate, fiind aplicate amenzi de 370.000 de lei.

"Stația de la Beiuş devenită celebră în România din cauza prețului practicat a fost amendată cu 35.000 de lei, de asemenea fiind propusă şi semnată decizia de încetare a practicilor comerciale incorecte. Mai exact, de fiecare dată când o astfel de decizie este emisă de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), pe lângă sancţiunea dată, pe lângă amendă, implică şi revenirea la preţul anterior", a spus Dan Cărbunaru.

Deși nu a indicat clar motivul pentru care a fost amendată firma din Beiuș, Cărbunaru a lăsat să se înțeleagă că motivul sancțiunii a fost faptul că aceasta a vândut benzină din stocuri preexistente la preț mărit artificial.

"În multe din aceste situaţii constatate de ANPC s-a constatat faptul că stocuri preexistente, care aveau o anumită valoare la vânzare, au fost comercializate la preţuri mai mari. Repet, era vorba de stocuri preexistente, nu de noi stocuri de carburant", a subliniat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

De altfel, așa cum BIHOREANUL a scris, patronul benzinăriei din Beiuş, partener MOL, care a vândut, miercuri, atât benzina cât şi motorina cu 11 lei, motivase scumpirea prin faptul că a fost nevoit să cumpere la un preț ridicat în depozit.

"Am cumpărat din depozit carburantul cu 8,6 lei litrul, în condiţiile în care eu până acum la pompă l-am vândut cu 7,6! Mi-au zis că dacă nu-mi convine să nu iau. Şi aşa am o cisternă pe care nu mi-au umplut-o! Mâine va fi şi mai scump, am înţeles că va fi 10 lei litrul", declara miercuri pentru BIHOREANUL Daniel Degău, administrator şi unul din patronii Desir Impex.

De asemenea grupul MOL a fost amendat cu 100.000 de lei pentru scumpirea nejustificată a carburanţilor. Cărbunaru nu a menționat concret, numele companiei din Beiuș și nici pe cel al MOL. El a precizat, însă, că operatorul la care se referă are pe teritoriul României 215 stații, ceea ce corespunde MOL.

Se pregătesc sancțiuni și mai dure

De altfel, tocmai în acest context, președintele ANPC, Horia Constantinescu, a anunțat tot joi că benzinăriile care măresc artificial prețurile pe combustibil pot primi o sancțiune suplimentară și mai dură decât amenda.

ANPC ia în calcul ca, pe lângă amendă, operatorii economici să rămână fără veniturile obținute cu prețul artificial majorat. 

"Această sancţiune complementară e mai dură decât o sancţiune de până la 100.000 de lei pe care cu siguranţă o vom aplica. Măsura complementară a retragerii banilor obţinuţi în perioada contravenţiei e la fel de dură dacă suma e mai mare", a declarat Horia Constantinescu, potrivit ziare.com.

S-a creat o psihoză în masă

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, controalele au fost dispuse la nivel naţional în contextul în care miercuri în care în toate oraşele din ţară şoferii au stat toată ziua de miercuri la cozi pentru a alimenta, pe fondul unei presupuse creşteri a carburanţilor. Mesajele s-au intensificat pe reţelele de socializare, iar benzinăriile din toată ţara au fost luate cu asalt.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat, miercuri seară, că "psihoza în masă" a pornit de la "reţeaua MOL, pentru că de la această reţea, de la Beiuş, a plecat această informaţie, de 11 lei".

"Dumneavoastră (i-a adresat el moderatorului - n.r.) nu puteţi să-i spuneţi numele (reţelei de benzinării - n.r.), dar eu nu pot să nu-i spun numele, chiar dacă dvs nu puteţi. Este vorba despre reţeaua MOL, pentru că de la această reţea, de la Beiuş, a plecat această informaţie, de 11 lei. (...) Această informaţie a fost rostogolită prin social media şi a ajuns la a crea panică în România într-un timp foarte scurt: cozi la benzinării, cum că de mâine preţurile vor fi de 10 şi 11 lei şi, mai mult, că vom rămâne şi fără stocuri de benzină şi motorină. Este exclus ca România să rămână fără stocuri de benzină şi de motorină. Este exclus ca să asistăm la o explozie a preţurilor la benzină şi la motorină, în condiţiile în care preţul barilului a început să scadă. Până astăzi a scăzut cu 3 dolari", a afirmat Virgil Popescu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!