Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Bihor şi inspectorii Direcţiei Regionale Antifraudă Oradea au declanşat joi dimineaţă controale la comercianţii de carburanţi din judeţ, în baza ordinului dat cu o seară înainte de premierul Nicolae Ciucă, acesta promiţând că nu va "permite" firmelor "să profite" de "creşterea nejustificată a preţurilor".

Deocamdată, însă, instituţiile par să acţioneze fără a şti clar ce să facă pentru a calma situaţia.

Instituţii "activate"

După multe ore de panică în rândul românilor care se temeau de „explozia” preţurilor carburanţilor în urma scumpirilor declanşate de staţii partenere ale companiei ungare MOL, astfel că au luat cu asalt benzinăriile, premierul a declarat joi seară că "a activat instituţiile de control", iar joi dimineaţă că a convocat "o şedinţă cu responsabilii în măsură să gestioneze aceste măsuri".

Ciucă a motivat că "Statul român are obligaţia de a-şi proteja cetăţenii, de a proteja economia, mai ales în această perioadă complicată, provocată de invazia militară rusă în Ucraina" şi că "nu voi permite nimănui să profite de această situaţie pentru că, din lăcomie sau din alte motive, să încerce să destabilizeze economia ţării şi viaţa cetăţenilor", astfel că "instituţiile responsabile vor fi ferme în verificările pe care trebuie să le facă şi vor da sancţiuni drastice celor care încalcă legea".

"Vor fi controlate toate companiile petroliere care funcţionează în România. Am cerut tragerea la răspundere a celor vinovaţi şi sancţiunile cele mai severe pentru cei care vor să genereze instabilitate. Guvernul nu permite astfel de practici şi va folosi toate instrumentele legale pentru a proteja cetăţenii şi mediul de afaceri", a spus premierul, atenţionând că "orice altă tentativă de a destabiliza echilibrele economice ale ţării va fi de îndată, ferm şi aspru pedepsită prin intervenţia statului român".

Fiecare "pe partea lui"

În Bihor, şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului, Giani Bura, a confirmat, joi, pentru BIHOREANUL, că în această dimineaţă "au început controale la staţiile de carburanţi", fără a preciza dacă sunt vizate de aceste acţiuni toate staţiile, indiferent de lanţul căruia îi aparţin sau că sunt independente ori partenere ale unor lanţuri mari.

Bura a precizat că acţiunile de control sunt desfăşurate "împreună cu ANAF" şi că fiecare dintre cele două instituţii face verificări "pe partea lui", adică CJPC pe elemente ce vizează protecţia consumatorului, iar Direcţia Regională Antifraudă Oradea din cadrul ANAF, "pe partea de preţuri".

Şeful CJPC Bihor a mai spus că acţiunile de control "sunt în desfăşurare", astfel că nu poate oferi informaţii nici privind "tematica", adică elementele concrete care sunt verificate, şi cu atât mai puţin rezultatele controalelor.

În schimb, el a spus că după încheierea controalelor, la finalul zilei, "vom raporta la nivel naţional şi comunicarea (n.r. – concluziilor) se va face la nivel naţional".

Surse din comerţul cu carburanţi susţin, însă, că nicio instituţie de control nu ar putea stabili vreo încălcare a legislaţiei, în condiţiile în care nicio reglementare nu interzice comercianţilor - fie en gros, fie en detail - să practice liber preţurile pe care le doresc, cu condiţia să achite toate taxele, accizele şi impozitele aferente desfăşurării activităţii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!