Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, afirmă că mai sunt „30 de zile până la deschiderea circulației pe toată centura Aleșd”, avansând în acest sens data de 9 august.

În urma unei vizite făcute pe șantier, Bolojan a prezentat stadiul lucrărilor, ajuns la 90% din volumul proiectat după un blocaj de un an, și a explicat ce a mai rămas de făcut până la darea în funcțiune a noului drum.

Aproape de finalizare

„Lucrările la centura orașului Aleșd se apropie de finalizare”, a anunțat președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, pe pagina sa de Facebook, miercuri, după ce a inspectat șantierul și a avut o ședință de lucru la Primăria Aleșd cu oficialii locali și reprezentanți ai constructorului. Potrivit acestuia, stadiul lucrărilor a ajuns la 90%. În aceste zile, a arătat el, se toarnă ultimul strat de asfalt pe 3 km din cei 3,6 km ai tronsonului ce ocolește orașul prin sud.

„Lucrările sunt întârziate pe o porțiune de 600 de metri, în zona străzii Octavian Goga. Pe acest tronson trebuie introduse și rețelele de gaz, investiție realizată dintr-o altă finanțare, de către un alt constructor. Rețelele de gaz trebuie introduse înainte de asfaltarea acestei porțiuni, deoarece noul drum nu mai poate fi spart, fiind în garanție”, a explicat Bolojan, făcând referire la un tronson al centurii suprapus unei străzi din oraș unde lucrările au fost întârziate din cauza faptului că localnicii nu au permis accesul constructorului pe șantier și au deschis mai multe procese administrației județene, nemulțumiți că își vor pierde liniștea, iar unii și o parte din proprietăți.

Ultimele lucrări

Potrivit lui Bolojan, până în 24 iulie se vor termina lucrările la rețelele de gaz, iar apoi se vor realiza branșamentele la cele 14 locuințe din strada Octavian Goga. „În paralel cu aceste lucrări, constructorul realizează canalizarea pluvială și ridică fundația drumului până la nivelul primului strat de asfalt. La finalul lunii iulie se va turna asfaltul și pe porțiunea de pe strada Goga, inclusiv pe trotuarele și parcările conexe drumului. În prima săptămână din august vor fi realizate marcajele. Vineri, 9 august, ar urma să fie deschis circulației și acest tronson al centurii Aleșd”, a scris Bolojan pe Facebook.

„Cu toată întârzierea generată de procesele care au fost declanșate la centura Aleșd, finalizarea lucrărilor și deschiderea circulației pe întregul traseu va asigura tranzitarea mai ușoară a orașului și va asigura noi conexiuni cu zona în care orașul s-a dezvoltat și cu zona Aștileu”, a adăugat șeful administrației județene.

sursa foto: Consiliul Județean Bihor

O istorie sinuoasă

Lucrările pentru realizarea centurii orașului Aleșd, finanțate cu fonduri europene, au început în august 2022, fiind executate de asocierea firmelor orădene Trameco și Drum Asfalt, contra sumei de 74,8 milioane lei fără TVA.

De la intrarea în Aleșd dinspre Cluj, șoseaua are un braț de 2,3 km spre DN 1H către Zalău, în total centura având 5,8 km.

Traseul ales a fost contestat de o parte dintre locuitorii străzii Octavian Goga, care au deschis mai multe procese. În aprilie 2024, însă, o parte a celor 23 de nemulțumiți au renunțat la procese, 7 le-au pierdut, iar ulterior 5 dintre aceștia au și fost executați silit pentru ca muncitorii și utilajele să aibă acces pe amplasament.

sursa foto: Consiliul Județean Bihor

Prin urmare, pe tronsonul de pe strada Goga, lucrările au fost reluate abia în luna mai a acestui an. Brațul spre DN 1H al șoselei a fost deschis circulației în luna septembrie a anului trecut.

De câteva decenii, singura modalitate de tranzitare a orașului Aleșd este prin mijlocul localității, unde sunt mai mult de 300 de case.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!